De mooiste plek op aarde: Patagonië

44 VIEWS
De mooiste plek op aarde: Patagonië

We hebben het laatst al eens over een waar natuurparadijs in Europa gehad: de Azoren. Vandaag willen we je meenemen naar een ander paradijs op aarde, namelijk Patagonië. Patagonië is een duizenden kilometers uitgestrekt natuurgebied in Zuid-Amerika. Het is zo groot, dat het zich uitstrekt over Argentinië én Chili. De schitterende en ruige natuur is wat veel mensen aantrekt aan dit gebied. Hier vind je nog ongerepte natuur, natuur zoals de natuur ooit was. Je zult verstelt staan van al het natuurschoon dat Patagonië te bieden heeft. Wij nemen je mee op reis naar dit gebied en vertellen je over de mooiste plekjes. Iedere natuurliefhebber moét hier ooit eens naartoe. En na het lezen van dit blog weet je waarom.

Wat maakt Patagonië zo bijzonder?

Indrukwekkende gletsjers, majestueuze bergentoppen en eindeloze vlaktes: welkom in Patagonië! Het is één van de ruigste wildernissen ter wereld. Dit is een plek waar je úren kunt wandelen zonder ook maar iemand tegen te komen. Een plek waar je je nog alleen op de wereld en één met de natuur kunt voelen. Een plek die je gewoon gezien moet hebben. Kolonies van duizenden pinguïns lopen hier rond, indrukwekkende zeeleeuwen liggen te luieren en bijzondere vogels spot je hier met enige regelmaat. Je kunt hier eindeloos hiken en nog echte stilte ervaren. Het gebied is zeer dunbevolkt, maar als je locals tegenkomt, dan zullen ze je met open armen ontvangen. De gastvrije en vriendelijke bevolking bieden je vaak zelfs een overnachtingsplek aan bij hun thuis. Een bijzondere manier om het land écht te leren kennen. Een nadeel van Patagonië is dat het weer behoorlijk wisselvallig kan zijn. Je zult tijdens je hike altijd op je hoede moeten zijn want het weer kan snel omslaan in dit gebied. Ben dus voorbereid op prachtig zonnig weer en op regenachtige dagen. De beste reisperiode is van november tot en met maart. Buiten deze reisperiode kan het zeer koud zijn in Patagonië en sommigen gebieden zullen moeilijk of niet toegankelijk zijn. Patagonië is een enorm groot gebied. Waar moet je zijn om niets te missen van de natuurpracht van Patagonië?

Lees ook:  Alles wat je nodig hebt voor je trip naar Napels

Patagonie

Wat mag je echt niet missen in Patagonië?

Helaas is Patagonië zó groot, dat je nooit het hele gebied kunt ontdekken tijdens je reis. En alhoewel het hele gebied adembenemend mooi is, zijn er toch een aantal plekken die er uit springen. We nemen je mee naar ‘het einde van de wereld’ en het magische ‘Vuurland’. Maar ook naar het indrukwekkende natuurpark Torres del Paine.

Ushuaia

De meeste zuidelijke stad ter wereld is Ushuaia. En daarom wordt het ook wel ‘het einde van de wereld’ genoemd. De havenstad is een mooi begin voor een ontdekkingsreis door Patagonië. Ushuaia ligt aan het Beagle kanaal. Verschillende boten nemen je mee naar de eilandjes gelegen in dit kanaal. Je vaart langs schitterende fjorden en maakt al meteen kennis met bijzondere vogels. Ook de eerste zeeleeuwen en pinguïns zullen je tijdens je vaartocht tegenkomen. Heb je er altijd al van gedroomd om Antarctica te zien? Dit is je kans! Verschillende cruises vertrekken vanuit Usuaia naar de zuidpool. En schitterende ervaring! Behalve Antarctica kun je vanuit Ushuaia ook perfect het Vuurland ontdekken.

Vuurland

Het Vuurland (Terra del Fuego) klinkt niet alleen indrukwekkend, het is het ook. Vuurland bestaat uit meerdere eilanden in het meest zuidelijke deel van Argentinië. Het landschap is zeer ruig en bijzonder indrukwekkend. Je vindt hier niet veel variatie in planten en bomen, maar het bijzondere landschap met gletsjers, rivieren en bergen maakt dat meer dan goed. Er liggen verschillende nationale parken in Vuurland met schitterende wandelroutes.

patagonie

Torres del Paine

Misschien heb je er wel eens van gehoord en anders heb je vast en zeker wel eens foto’s gezien die genomen zijn in Nationaal Park Torres del Paine. Dit wereldberoemde park mag je absoluut niet overslaan tijdens je reis door Patagonië. Gehuld in vaak dikke wolkenvelden kun je hier de majestueuze bergtoppen van de Torres bewonderen. Helderblauwe meren en adembenemende vergezichten laten je hart sneller kloppen. De natuur is hier indrukwekkend. En dat is nog zacht uitgedrukt. Je ontmoet hier de guanaco (een soort lama) en kan oog in oog komen te staan met de Andesconder, de grootste vogel ter wereld. Talloze wandelpaden nemen je mee dwars door de beeldschone natuur. Langs helderblauwe meren en over uitgestrekte vlaktes. Op deze plek voel je de kracht én schoonheid van de natuur.

Lees ook:  Wat te doen in de Ardennen

Fitz Roy

Mount Fitz Roy maakt deel uit van Nationaal Park Los Glaciares. Dit uitgestrekte natuurgebied staat vol met prachtige bergen, waarvan de Fitz Roy de meest indrukwekkende is. Deze 3375 meter hoge berg staat precies op de grens tussen Chili en Argentinië. Fitz Roy dankt zijn naar aan kapitein Robert Fitz Roy, kapitein van de MHS Beagle. Inderdaad, de boot van Charles Darwin. Deze berg is een ware uitdaging voor alpinisten. Begin je liever niet aan deze zeer moeilijke bergtocht? Heel begrijpelijk! Gelukkig zijn er ook talloze schitterende wandelroutes in de omgeving met onderweg uitzicht op deze indrukwekkende berg.

Deze dieren kun je tegenkomen

Behalve om de schitterende natuurgebieden, staat Patagonië ook bekend om de bijzondere dieren die hier wonen. We hebben het al even gehad over de duizenden pinguïns die je hier kunt spotten. En ook de zeeleeuwen, de guanaco en de Andesconder hebben we al even kort genoemd. Maar nog veel meer bijzondere dieren kun je tijdens je reis tegenkomen. Langs de kust vind je walvissen en orka’s en de uitgestrekte vlaktes bieden een thuis voor nandu’s (loopvogels). Verder kun je poema’s in hun eigen leefomgeving tegenkomen en de bergkat, mara en cuvierhaasmuis.

Je ziet het, Patagonië is misschien wel de mooiste plek op aarde als het gaat om de natuur. Wandelaars kunnen er hun hart ophalen en natuurliefhebbers komen ogen tekort in dit gebied. Dit is een van de meeste bijzondere plekken op aarde, een plek waar je ooit van je leven eens naartoe moet. Een plek die een bijzondere indruk zal achterlaten en je hart aan zult verliezen. Een plek van puur natuur en eens geweest, zul je altijd weer terug willen keren. Want dát doet Patagonië met je.

patagonia

MEER INSPIRATIE

Laat je betoveren door Genua
De leukste airbnb’s op Texel
Een stadswandeling door Den Bosch
Een onvergetelijke reis naar Tbilisi