De mooiste plaatsen in Slovenië

7 juni 2022
616
Slovenië national park

Slovenië is een gastvrij en veilig land om naartoe te reizen met een adembenemende natuur en bijzondere plaatsen. Check altijd vooraf het reisadvies voor de zekerheid als je van plan bent om er op vakantie te gaan. Sinds 2004 is Slovenië lid van de EU en sinds 2007 kan er ook betaald worden met de euro. Slovenië heeft een rijke geschiedenis die helemaal terug gaat naar het bronzen tijdperk (2000-900 v.C.). Er is dus veel te zien en te ontdekken als je er op vakantie gaat. In deze blog lees je over de allermooiste plaatsen in Slovenië om naartoe te gaan!

Piran Slovenië

Dit is één van de drie havensteden van Slovenië. Piran ligt aan de baai van Piran die deel uitmaakt van de Adriatische Zee in de Golf van het Italiaanse Trieste. De kuststrook is om en nabij de 50 km lang.

Piran Slovenië

Het grootste gedeelte van Slovenië is omringt door land. Met uitzondering van drie kleine kustplaatsjes waar Piran deel van uitmaakt, kun je dus nergens in Slovenië een haven of een strandje vinden. Dit maakt het een aantrekkelijke, gezellige locatie om te bezoeken. In het centrum van Piran ligt een kleurrijk binnenplaatsje, oude middeleeuwse muren en een drukke haven.

Plein Tartini, Slovenië

De architectuur van Piran

De architectuur van Piran is niet per definitie Sloveens. Dat is ook heel logisch want van 1283 tot 1797 was het Sloveense Piran onderdeel van het Italiaanse Venetië. Niet zo gek, want Venetië ligt precies aan de overkant van de golf van Trieste.
Als je tijdens je vakantie in Slovenië besluit een bezoekje te brengen aan Piran, is de kerk van St.-George een kijkje waard. Niet alleen is het kerkje een mooi bouwwerkje om te aanschouwen en kan het je doen denken van de Kathedraal op de Sant Marco plats in Venetië, maar het uitzicht vanaf het kerkje is adembenemend mooi!

Lees ook:  De mooiste plek op aarde: Patagonië
Piran bij zonsondergang

Julische Alpen

De Julische Alpen liggen voor het grootste deel in het noorden van Slovenië en lopen naar het westen door Italië in. In de Romeinse tijd bracht Julius Caesar een bezoekje aan Slovenië en stichtte hij een stad genaamd Cividade del Friuli waarna het alpengebied naar hem vernoemd is. Het gebied dat zich 4400 km² uitstrekt, telt ongeveer 150 bergtoppen. Een van deze bergtoppen heeft een hoogte van wel 2.677 meter. De bergtop van Mangart. De bergtop van Mangart is overigens goed te bereiken met de auto. Je kont tot wel 1900 meter rijden. Dit gebied is een paradijs voor bergsporten, skiërs en hikers. De grootste trekpleisters zijn: Bovec, Kobarid, Bled en het meer van Bled, Brda en Radovljica.

Hikers in de Julische Alpen

Nationaal Park Triglav

We blijven nog even in de buurt van de Julische alpen in de regio Gorenjska. Dat ligt in het noordwestelijke deel van Slovenië. Het park is vernoemd naar de berg Triglav die tevens het nationale symbool is. De berg ligt in het hart van het national park. De top is het hoogste punt van Slovenië en bedraagt 2864m. onder aan de berg komen de rivieren de Soča en de Sava samen.
In het midden en het noorden van het park vind je meer bergachtig gebied dan in het zuiden. Doordat er overal rivieren en bergen zijn kun je in het park verschillende watervallen tegenkomen.
Met 838 km2 is het park goed voor 4% van het totale oppervlak van heel Slovenië.
Het eerste voorstel om het een beschermd gebied te maken kwam al in het jaar 1908, in 1924 werd dit ook daadwerkelijk doorgezet. Daarmee is Triglav een van de oudste national parken van Europa.

Lees ook:  Overwinteren in Spanje, over het waarom en hoe

De top 3 bezienswaardigheden:

  1. De Savica waterval en de Mostnica canyon, de Peričnik waterval aan de voet van Triglav Boka en Kozjak watervallen.

  2. Martuljek toppen in het dorpje Gozd Martuljek

  3. De Trenta Vallei

Ljubljana

Ljubljana is de hoofdstad van Slovenië en bovendien de grootste stad van Slovenië. Ljubljana heeft 286.745 inwoners. De stad ligt aan de rivier de Ljubljana. De Sloveense hoofdstad is onder andere bekend om de moderne architectuur van Jože Plečnik, museums en terrasjes langs de rivier. Ook kent de hoofdstad oude gebouwen met een rijke geschiedenis.

Boven aanzicht Ljubljana

Het Prešerenplein

Niet te missen is het Prešerenplein. Het belangrijkste plein van Ljubljana, vergelijkbaar met de dam in Amsterdam. Aan de noordzijde van het plein bevind zich een franciscaanse kerk in Barokke stijl. Wat extra opvalt is de kleur van deze kerk. Het gesteente is namelijk rood van kleur.
In het midden van het plein staat een standbeeld. Het is het standbeeld van een Sloveense dichter genaamd France Prešeren, waarnaar het plein in Ljubljana vernoemd is.

De drakenbrug van Ljubljana

Breng ook een bezoekje aan de drakenbrug. De draak is het boegbeeld van de Sloveense hoofdstad Ljubljana. Ze bewaken de stad bij de brug. Maak je niet druk ze spuwen heus geen vuur, ze zijn namelijk gemaakt van brons, waardoor ze een groenige kleur hebben gekregen.

Drakenbrug van Ljubljana

Ljubljanski grad

Als je in Ljubljana bent, vergeet dan niet Ljubljanski grad te bezoeken. Dit iconische op een heuvel gelegen middeleeuwse kasteel ligt midden in de stad en is makkelijk te bereiken met een liftje. Dit gereleveerde middeleeuwse kasteel beloofd een prachtig uitzicht over de stad en een kijkje terug in de tijd! Toegangstickets zijn niet duur, maar het kost wel een paar euro extra om het torentje te bezoeken. Het is aan eenieder om zelf te bepalen of dat veel meerwaarde bied, maar vanaf het kasteel zelf heb je al een top uitzicht!

Lees ook:  De mooiste bezienswaardigheden van Zuid-Limburg

De grotten van Postonja

In Slovenië vind je de grootste grotten van Europa en het op één na grootste grottenstelsel ter wereld. Een unicum van deze grotten is dat er een groot deel geopend is voor publiek. De karstgrotten van Postanja zijn ruim 20 kilometer lang. 1/4e daarvan is in totaal toegankelijk voor toeristen. Het is een drukbezochte plek die elk jaar zo’n 2 miljoen bezoekers telt.
Kwaliteit verraad zichzelf in de aantallen. Laat je niet afschrikken door de drukte, het is het absoluut waard om te gaan! Deze druipsteengrotten maken gegarandeerd een blijvende indruk op je!
Wat al helemaal een gave ervaring is, is dat een deel van de grotten af te leggen zijn per trein. Het geeft je bijna een magisch gevoel als je na 3 km lopen ineens een ondergronds treinstation ziet liggen. Het treintje voert je langs gigantische kamers, stalagmieten en stalactieten. Er worden eens per jaar zelfs dansfeesten en optredens gegeven door de lokale bevolking! De droomvlucht is er niets bij.

grotten van Postonja

Er is dus heel veel te ontdekken in Slovenië. Wat ons betreft een ondergewaardeerde vakantiebestemming. Check wel altijd even het reisadvies voor Slovenië als je van plan bent ernaar toe te gaan, maar zet deze absoluut op je bucketlist!

Wil je meer reisblogs lezen? Lees dan ook de top 10 bezienswaardigheden van Sardinië!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Avontuur met aanhanger

De meest spraakmakende culturele feesten ter wereld

Edelstenen en je sterrenbeeld: dit is de perfecte match

Hoort euthanasie een mensenrecht te zijn?

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down