De mooiste fietsroutes in Noord-Italië

9 december 2022
302
beste speed pedelecs

Italië, het land van nationale trots, koffiedrinkers en onweerstaanbaar lekker eten. Dit zijn veelvoorkomende antwoorden als mensen gevraagd wordt over Italië. Er zullen echter minder mensen zijn die fietsen aan Italië linken en dat is een beetje raar. Italië, specifiek Noord-Italië, herbergt namelijk enkele van Europa’s mooiste fietsroutes. Dankzij de vele topografische verschillen in het noorden, is er veel variatie te vinden. In vele opzichten lijkt dit gebied op de toeristische trekpleisters in Frankrijk, waar elk jaar ontzetten veel Nederlanders naar toe gaan. Om echter jouw horizon te verbreden, doe je er wellicht goed aan om over interessante routes in Italië te lezen. Speciaal voor jou hebben we enkele van de mooiste fietsroutes in Noord-Italië samengesteld.

Welk soort fiets past bij mij?

Voordat we de verschillende routes gaan bespreken, is het belangrijk om bij jezelf te rade te gaan welke soort fiets bij jou past. Aangezien het noorden van Italië veel hoogteverschil kent, is het belangrijk om goed uitgerust te zijn qua fietsapparatuur. Amateur wielrenners en semiprofessionele wielrenners kunnen in deze gebieden gemakkelijk uit de voet met hun wielrenfiets. Voor de hobbyisten onder ons, die meer van de omgeving en het uitzicht willen genieten, is een standaard fiets wellicht beter. Voor Noord-Italië is het zelfs aan te raden om voor een elektrische fiets gaan. Dit in het geval je niet de kracht hebben om constant heuvels op te fietsen. Ideaal voor ouderen of kinderen. Zo kun je het beste speed pedelecs of standaard e-bikes kiezen. Standaard elektrische fietsen ondersteunen tot 25 km/h. In tegenstelling tot de beste speed pedelecs op de huidige markt, die tot wel 45 km/h ondersteunen.

Lees ook:  Een onvergetelijke reis naar Tbilisi
beste speed pedelecs
De Dolomieten

De Dolomieten van Friuli

In het Noordoosten van Italië bevinden zich de Dolomieten. Dit is een bergketen die deel uitmaakt van de Zuidelijke Kalkalpen, tegen de grens met Slovenië en Oostenrijk aan. Vanaf het startpunt kom je als eerste langs het dorpje Lorenzago, waarna je bij het prachtige azuurblauwe meer van Sauris uitkomt. Hier bevindt zich ook een immense stuwdam, waar de fietsroute overheen zal gaan. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over het hele gedbied. Op deze fietsroute zal je verder nog de Passo di Maurio, de Passo di Pura en de Sella Ciampigotto trotseren. Voor de meer ervaren fietsers onder ons, is het mogelijk om de helse Monte Zocolan te proberen. Deze bergpas heeft een gemiddeld hellingspercentage van 9% over maar liefst 13 kilometer. Ben van tevoren bewust waar je aan begint!

Helse tocht naar Tre Crime di Lavaredo

Iets ten oosten van de Dolomieten, bevindt zich het dorpje Cortina dÁmpezzo. Hier begint onze volgende fietstocht. Let er op dat deze tocht vaak alleen gedaan wordt door ervaren fietsers. Je kunt als amateur echter ook kiezen voor een van de beste speed pedelecs op de markt. Hiermee kun je gemakkelijk deze tocht trotseren. Na ongeveer 13km in deze tocht, komen we aan bij het meer van Misurina. Hier vind je allerlei leuke terrasjes om even uit te rusten en te genieten van de omgeving. Na het meer kun je kiezen voor de helse tocht naar Tre Crime di Lavaredo. Vanaf het begin van deze bergpas zul je van een hoogte van 1700m stijgen naar ongeveer 2400m hoogte. Zorg er dus ook voor dat je voldoende warme kleding meeneemt. Mocht je deze bergpas willen overslaan, dan kun je vlak na het meer ook de route linksom kiezen. Hierbij kom je langs de Passo Cimabanche, die ‘maar’ op 1500m hoogte ligt.

Lees ook:  Bijzondere boerderijen en landwinkels in het Zweedse Skåne
beste speed pedelecs
Cortina d'Ampezzo

Pale di San Martino en het Paneveggio park

Voor genoeg afwisseling in moeilijkheidsgraad, gaan we nu over tot een semi-moeilijke route. Deze is ook goed te doen voor de minder ervaren fietsers onder ons. De route vertrekt in het rustige dorpje Predazzo, bekend vanwege de skischansen die er te vinden zijn. Na ongeveer 19 van de 68 kilometer, treffen we de beruchte San Pellegrinopas aan. Vanaf dit punt zul je langzaamaan het natuurpark Paneveggio in fietsen. Dit ruwe, prachtige landschap zal jouw zintuigen op scherp zetten. De uiteindelijke afdaling zal jou door dichtbeboste wouden nemen, afgezonderd van de bewoonde wereld. De liefhebbers kunnen vlak voor het einde nog kiezen om de Passo di Rolle meenemen in hun tocht. Dit is een bergpas die vanaf Paneveggio begint en ongeveer 500m hoogtestijging bevat.

beste speed pedelecs
Paneveggio Park

Goede voorbereiding is het halve werk

Als je als onervaren fietser een fietsvakantie wilt boeken, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Laat je vooraf informeren over de makkelijke en moeilijkere facetten van een fietstocht. Daarbij is het wellicht verstandig om de eerste keer niet alles op eigen houtje te doen. Zoek een groep mensen waarvan er sommige al ervaring hebben. De eerste keer kun je wellicht ook het beste voor speed pedelecs gaan. Deze fietsen ondersteunen jouw trap tot aan 45 km/h. Genoeg dus om elke bergpas mee op te komen. Is dit te snel voor jou? Kies dan voor een standaard e-bike. Zorg er ook voor dat je lichamelijk een beetje getraind bent.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De verschillende soorten Philodendron verzorgen

Waarom koud water goed voor je is

Zo verzorg je de passiebloem!

Dieren sport door de jaren heen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings