De mooiste fietsroutes in de Veluwe

18 augustus 2021
1018
fietsroutes veluwe

Een van de mooiste natuurgebieden van ons land, zo mogen we de Veluwe toch wel zeker noemen. Dit prachtige natuurgebied kent een enorme variatie aan flora en fauna. Hier vind je bijzondere vogels en schitterende dieren. Het majestueuze edelhert bijvoorbeeld of de indrukwekkende wolf, die we sinds kort weer mogen verwelkomen in ons land. Het is een heerlijk gebied om door heen te wandelen en te fietsen. Eindeloze paden leiden je door de schitterende natuur. Van de paarse heide tot de grasvlaktes. Of dwars door de groene bossen terwijl je langs een rustig kabbelend beekje fietst. Het is een genot om een fietstocht te maken door de Veluwe. Wij hebben de mooiste fietsroutes van de Veluwe voor je op een rijtje gezet. Dus ben jij van plan om dit mooie natuurgebied per fiets te ontdekken? Lees dan snel verder en ontdek welke routes zeer de moeite waard zijn.

Fietsroute West-Veluwe Variatie - 48.6 kilometer

Deze fietsroute door het westen van de Veluwe heeft niet voor niets het woord ‘variatie’ in zijn titel staan. Deze route is een prachtige route dwars door bossen, langs heidegebieden, weilanden en pittoreske dorpjes. Voor ieder wat wils dus. Het is een route van 48.6 kilometer en start bij Landgoed Schovenhorst bij Putten. Maar net als bij de meeste fietsroutes, kun je deze op iedere gewenste plek op de route starten. Diverse landschappen liggen hier op een steenworp van elkaar af. Behalve van de natuur, kun je hier ook genieten historie en cultuur. Onderweg kom je onder andere door de kleinste stad van Nederland, namelijk Staverden. Erg leuk om even door heen te slenteren en een terrasje te pikken. Een heerlijke route door de schitterende omgeving van de Veluwe.

Lees ook:  Een hypnotiserende dans van waterdruppels

Veluwse Landleven Fietsroute - 43,4 kilometer

Aan de rand van de Veluwe vind je een gebied genaamd de IJsselvallei. Deze fietsroute leidt je dwars door dit schitterende gebied. Het voert je langs boerderijen en landgoederen. Dit is echt een route die je het landleven van dichtbij laat meemaken. Onderweg kom je langs erg leuke landwinkeltjes vol met de leukste streekproducten. Maar ook overheerlijke gerechten uit de streek. Neem dus een grote fietstas mee voor onderweg om ze goed gevuld mee naar huis te nemen. Verder kom je langs een geitenboerderij en fiets je langs IJslandse paarden in de wei. Maar voor het allerleukste zul je even van de route af moeten gaan. Tijdens deze route volg je de bekende knooppunten. Zodra je bij knooppunt 32 aankomt, raden we je aan om richting knooppunt 99 te fietsen. Hier kan je namelijk koeien knuffelen! Erg leuk en een echte aanrader! Je moet wel eerst een afspraak maken, dat kan via de website www.koeknuffelen.nl. Zeker doen!

Door Koninklijke Bossen en Heide - 36 kilometer

Alleen al de naam van deze fietsroute is bijzonder mooi. Maar de route maakt het helemaal waar. Dit is een bijzonder mooie route van ongeveer 36 kilometer die je door de bossen leidt van de Koninklijke Houtvesterij Het Loo. Maar ook door het glooiende landschap en de schitterende heidegebieden. Kasteel Cannenburgh is één van de vele mooie bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt. Hier is ook een restaurant gevestigd, dus een mooie plek om even tot rust te komen en te genieten van de schitterende omgeving. Deze route is het mooiste als je deze in de vroege ochtend maakt of tijdens zonsondergang. De mooiste en meest bijzondere dieren kunnen dan je weg kruisen. Want was is er mooier dan een familie wilde zwijnen te zien grazen en spelen in de ondergaande zon?

Lees ook:  Tijd voor ruimte: de mooiste plekken in Breda om te bezinnen

fietsroutes veluwe

Verbogen pareltjes op de Veluwe – 57 kilometer

Nog zo’n prachtige titel voor een nog mooiere fietsroute. Ook deze titel maakt zijn naam waar. Deze schitterende route laat je de verborgen pareltjes van de Veluwe ontdekken. In deze 57 kilometer fietst je dwars door de bijzondere natuur. Je gaat de gebaande paden af en ontdekt steeds weer nieuwe bijzonderheden. Veel meer willen we niet kwijt over deze route, behalve dat je hem echt eens moet fietsen. De echte natuurliefhebber kan zijn hart ophalen met deze route. Met een beetje geluk kan je zelfs de groene zandhagedis spotten. Lees onderweg de Veluwse volksverhalen om deze route nog leuker te maken.

En die wolf dan?

We noemde hem in het begin al even, de wolf. Sinds kort is hij weer terug in Nederland en heeft hij zich gevestigd op de Veluwe. Je moet wel heel erg veel geluk hebben wil je de wolf spotten, maar er is wel een kans. En dat maakt het nog bijzonderder om te fietsen in de Veluwe. Je hoeft zeker niet bang te zijn om een wolf tegen te komen tijdens je fietstocht. Ze zijn namelijk, ondanks wat de volksverhalen, films en sprookjes je willen laten geloven, erg mensenschuw. Hij zal je dus ten alle tijden proberen te vermijden. En dat is nog niet zo moeilijk voor hem. Want de wolf heeft een bijzonder goed reukvermogen en kan haarscherp zien en uitstekend horen. Hij hoort jou dus al van ver aankomen en zal er dan meteen vandoor gaan. Toch zie je soms foto’s van wolven op de Veluwe. Het is mogelijk om ze te zien, maar dan moet je dus heel veel geluk hebben en over het algemeen zul je ze alleen zien van een heel verre afstand. Maar je kunt dus met een gerust hart gaan fietsen of wandelen in de Veluwe.

Lees ook:  Prachtige bloemen in neonlicht

De genoemde fietsroutes zijn afkomstig van Visit Veluwe en Fietsnetwerk. Je kunt de genoemde routes op deze website vinden. Veel fietsplezier!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down