De mooiste en meest bijzondere bestemmingen op de Balearen

15 december 2020
319

Zon, zee, stranden en heerlijke feesten – de eilanden van de Balearen staan er alom om bekend. De Spaanse archipel ligt in de Middellandse Zee en betovert vooral met zijn prachtige stranden, het klimaat en het heerlijke weer. De Balearenarchipel bestaat uit ongeveer 150 afzonderlijke eilanden in de Middellandse Zee.

Maar de grote interesse in de stranden betekent echter niet dat er niet meer hoogtepunten te vinden zijn op deze prachtige Spaanse eilanden. In tegendeel zelfs: er zijn uitgebreide landschappen, historische steden en een oneindig aantal pittoreske dorpjes die klaarstaan om ontdekt te worden.

De Balearen kunnen bovendien worden onderverdeeld in kleinere archipels. Mallorca, Menorca en de Cabrera archipel behoren tot de Gymnesische eilanden en Ibiza en Formentera tot de Pityusen. Op de Spaanse eilanden in de Middellandse Zee wordt niet alleen Spaans gesproken, maar ook de regionale taal. Kortom, onderling zijn er grote verschillen tussen de eilanden en valt er overal wel iets te beleven.

Wij hebben de belangrijkste eilanden van de Balearen, de bereikbaarheid en de beste reistijd voor een bezoek aan deze eilanden voor je op een rij gezet!

https://pixabay.com/photos/cala-macarella-minorca-4910753/

Mallorca

Tot de klassiekers van de Balearen behoort zonder enige twijfel Mallorca. Het is het meest populaire en bekende eiland van de eilandengroep. Jaarlijks trekken er grote aantallen reizigers naar Mallorca om te genieten van alle hoogtepunten. En dat is eigenlijk geen verrassing te noemen. Want een vakantie op Mallorca staat synoniem voor veelzijdigheid en avontuur. Witte stranden, een adembenemend berglandschap, schitterende baaien, prachtige badplaatsen, kristalhelder water en en de mooiste dorpjes – het is hier allemaal te ontdekken.

De beste optie om Mallorca te ontdekken is door er simpelweg zelf op uit te trekken. Er is geen gids of rondleiding nodig om het maximale uit een bezoek aan het eiland te halen. Een (huur)auto is vaak al voldoende om de mooiste locaties te ontdekken. Neem de kronkelende wegen en geniet onderweg al van de vaak prachtige natuur. De mediterrane charme van het eiland maken de rondrit vervolgens helemaal af. Vooral de baaien en de vele kustplaatsen maken een reis over het eiland tot een geweldige ervaring.

Naast de vele binnenlandse hoogtepunten mag ook een bezoek aan de hoofdstad van het eiland niet worden vergeten. Gelegen langs de baai van Mallorca, is deze stijlvolle hoofdstad vol met historische en culturele bezienswaardigheden een hoogtepunt te noemen. Binnen de stad staan enkele bezienswaardigheden die het bezoeken dubbel en dwars waard zijn. Onder andere de oude haven, de kathedraal en een Moorse vesting trekken de nodige aandacht. Ook het uitkijkpunt in de oude stad is een aanrader te noemen.

Maar naast de vele bezienswaardigheden komen veel toeristen ook gewoon naar Palma de Mallorca voor de zon en de zandstranden. Met zijn milde klimaat het hele jaar door is de hoofdstad van het eiland een perfecte plek voor een vakantie aan zee. Ongeveer 10 kilometer van Palma de Mallorca ligt Playa de Palma, een van de beste stranden van het eiland. Vlakbij Playa de Palma ligt het Playa del Arenal, een groot, met palmen omzoomd strand dat grenst aan een jachthaven. El Arenal is vooral erg populair onder jongeren, waar Palma de Mallorca geschikter is voor gezinnen met kinderen.

Lees ook:  Voorbereid op reis: met de auto naar Spanje

https://pixabay.com/photos/mallorca-sea-sunrise-water-rock-2900536/

Ibiza

Van het ene wereldwijd bekende eiland gaan we door naar het andere. Ibiza is dé locatie waar je moet zijn als je van luxe, geweldige feesten en een ongerepte omgeving houdt. Waar je ook komt, nagenoeg overal heb je de mogelijkheid om tot diep in de nacht te feesten met bezoekers vanuit landen over de hele wereld. Nog meer dan Mallorca heeft het kleine eiland een reputatie verworven als een bruisend en feestelijk eiland. Naast de trendy clubs wachten betoverende plekken, pittoreske stranden en afgelegen plekken op je tijdens een bezoek aan Ibiza.

In tegenstelling tot de drukte op Mallorca, die vooral dankzij de combinatie van de schoonheid van het eiland en de lage reiskosten veel bezoekers aantrekt, vraagt een vakantie op Ibiza om een iets groter budget. Clubs op Ibiza staan internationaal hoog op de lijstjes en staan vooral bekend om hun elektronische muzieksmaak.

Feestgangers en vakantiegangers die op zoek zijn naar rust en stilte zijn op Ibiza daarentegen ook zeker aan het juiste adres. Op de werkelijk schitterende stranden van het eiland kan er vaak in alle rust worden genoten van de omgeving.

In het achterland kunnen er vervolgens lange wandelingen worden gemaakt door de dennenbossen en wordt ook scooter- en motorrijden over de avontuurlijke bergwegen vaak gekozen als activiteit. Bovendien kun je tegenwoordig nog altijd de typische hippiesfeer proeven die het eiland in de jaren 70 mateloos populair heeft gemaakt. Hiermee is het zonder twijfel een van de meest veelzijdige en hippe eilanden van de Balearen.

https://pixabay.com/photos/architecture-travel-sky-tower-3283652/

Menorca

Menorca is qua oppervlakte het op een na grootste eiland van de Balearen, net na Mallorca. Ondanks de grote afmetingen van het eiland staat Menorca vaak niet bovenaan de lijstjes van de meest bezochte eilanden van de Balearen. Toch heeft het eiland veel meer te bieden dan vooraf door veel reizigers wordt gedacht.

Want Mallorca's kleine zusje heeft veel verrassingen voor je klaarstaan. Het meest noordelijke, maar tegelijkertijd ook het meest oostelijke eiland van de Balearen maakt indruk met zijn kristalheldere water, prachtige stranden, romantische plaatsen en wilde natuur. Een ideale combinatie.

Zodra je op het eiland aankomt, word je al meteen omringd door een schitterende omgeving. En om deze omgeving van het eiland op een ontspannen en zorgeloze manier te verkennen, is het huren van een auto een van de beste opties. Het geeft je de flexibiliteit om zelfstandig te bepalen welke delen van het eiland je gaat bezoeken. Bovendien zijn veel hoogtepunten in één of slechts een aantal dagen te bezoeken.

De rondrit over het eiland zal waarschijnlijk beginnen in de hoofdstad van Menorca, genaamd Maó-Mahón. Ongeveer een derde van de bevolking van het eiland woont in deze stad. Bovendien beschikt de stad over een aantal bezienswaardigheden die absoluut op je lijstje zouden moeten staan.

Maar ook in de stad Ciutadella - gelegen in het westen van Menorca - heb je de mogelijkheid om de vele mooie straten te ontdekken en de vele prachtige huizen te bekijken. Een perfecte manier om je reis over het eiland mee te beginnen!

Lees ook:  De Impact van reizen op je mentale gezondheid: waarom verandering van omgeving helpt

https://pixabay.com/photos/spain-balearic-islands-mediterranean-86900/

Formentera

Formentera is het op een na kleinste bewoonde eiland van de Balearen en ligt op ongeveer 7 kilometer afstand van Ibiza. Het eiland is slechts 19 kilometer lang en aanzienlijk minder toeristisch dan de eilanden Mallorca en Ibiza. Toch zijn bepaalde delen van het eiland minstens net zo mooi te noemen.

Het idyllische Formentera biedt namelijk een geweldige ontsnapping naar de natuur. De ongerepte kustlijn van dit kleine eiland heeft de beschikking over prachtige afgelegen stranden en een ongerepte omgeving, die zich allemaal ideaal lenen voor ontspanning. Daarnaast zijn er een groot aantal wandel- en fietspaden om van te genieten. Ook is de haven van het eiland een hoogtepunt te noemen. De belangrijkste haven op het eiland Formentera is La Savina, waar ook op wordt gevaren vanaf Ibiza.

In de buurt van La Savina ligt de historische stad Sant Francesc de Formentera, die vooral rijk is aan culturele bezienswaardigheden. Met name het culturele centrum staat boordevol met historische gebouwen en kerken. Daarnaast zijn er een aantal bezienswaardige musea en winkels om te bezoeken.

Maar het echte hoogtepunt van Formentera zijn toch wel de werkelijk schitterende stranden. Vooral de stranden in het natuurpark Ses Salines zijn de moeite waard. Het beroemdste strand van het eiland is het Playa de Ses Illetes, dat is gelegen op een geweldige plek met uitzicht op het nabijgelegen buureiland Ibiza.

Vooral het witte zand en het kraakheldere water zorgen ervoor dat Formentera over een aantal van de mooiste stranden van de Balearen beschikt. Veel stranden hier bieden prachtig, ondiep water aan, waardoor de stranden vaak ook erg geschikt zijn voor gezinnen met kinderen. Ook is er met regelmaat sprake van omstandigheden die perfect zijn om te surfen, zeilen of zwemmen.

https://pixabay.com/photos/sea-waves-beach-boat-formentera-2611787/

Cabrera

Als laatste van de eilanden is Cabrera een groep van kleinere eilanden gelegen in de buurt van Mallorca. De eilandengroep werd aan het einde van de vorige eeuw uitgeroepen als nationaal park – en dat is absoluut geen onterechte titel gebleken.

Het is het kleinste bewoonde eiland van de Balearen, gelegen op het zuidelijke puntje van Mallorca. Het eiland is in niets te vergelijken met de grote buurman. Er zijn slechts een tiental inwoners, nauwelijks toeristen en geen drukbezochte locaties.

Vroeger stond het eiland bekend om de vele geiten die hier rondliepen. Overal op het eiland waren de geiten terug te vinden. Inmiddels zijn de dieren niet meer op het eiland te bewonderen, en ditzelfde geldt dus nagenoeg ook voor de inwoners. Tijdens een uitstapje naar Cabrera kan je als gevolg bijna in je eentje genieten van de zandstranden, de prachtige heuvels en de indrukwekkende baaien.

Hiermee is het ideaal voor iedereen die op zoek is naar ontspanning en een prachtige omgeving.

https://pixabay.com/photos/castle-cabrera-archipelago-park-712560/

Bereikbaarheid van de Balearen

De eilanden van de Balearen trekken jaarlijks een groot aantal toeristen, vakantiegangers en reizigers aan. Vooral Mallorca en Ibiza zijn bestemmingen waar veel bezoekers op afkomen. Gelukkig beschikken de meeste eilanden over een goede infrastructuur, waardoor de eilanden over het algemeen goed bereikbaar zijn. Uiteraard hangt het dit wel voor een gedeelte af welk eiland je van plan bent om te bezoeken.

Lees ook:  Frankrijk zonder snelweg: roadtrippen over de Route Nationale 7

Het is goed om vooraf na te gaan hoe je reis eruit zal zien en op welke wijze je de eilanden het beste kunt bereiken. Voor de meeste bestemmingen in Europa is de auto een veel gekozen mogelijkheid, maar een reis over de Spaanse autowegen behoort bij een bezoek aan de Balearen uiteraard niet tot de mogelijkheden. De beste optie om Mallorca en Ibiza te bereiken is door middel van het vliegtuig. Dagelijks wordt er vanaf verschillende luchthavens gevlogen op de eilanden. Ook is het een optie om onderling tussen de eilanden te vliegen.

Naast het vliegtuig is het bij de meeste eilanden ook de optie om per boot je bestemming te bereiken. Op de waterwegen kun je de respectievelijke havens van Alcudia en Palma de Mallorca in Mallorca, Eivissa en San Antonio in Ibiza, Ciutadella en Maó in Menorca en La Savina in Formentera bereiken tegen betaalbare prijzen. Bovendien kun je in een paar uur tijd kun je tussen de eilanden reizen en is Palma de Mallorca een populaire aanlegplaats voor veel cruiseschepen.

Ook kun je tijdens een verblijf op de Balearen ook een boot huren en de omgeving van de Balearen op eigen gelegenheid verkennen. Daarvoor moet natuurlijk wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Tot slot kun je op de meeste eilanden rekenen op een zeer goed ontwikkeld busnetwerk. Maar het huren van een auto is desondanks nog altijd de beste manieren om de eilanden op een flexibele en avontuurlijke manier te verkennen.

https://pixabay.com/photos/spain-mallorca-balearic-islands-851424/

Beste reistijd Balearen

Eigenlijk is er geen passend antwoord te geven op deze vraag. De beste reistijd voor een bezoek is afhankelijk van het eiland dat je gaat bezoeken, de type reis die je maakt en de lengte van je vakantie. Ook het budget en de route die je van plan bent om te maken kan hier op van invloed zijn. Toch zijn er wel een aantal maanden in het jaar die de voorkeur genieten voor tijdens een bezoek.

De beste tijd om de eilanden van de Balearen te bezoeken is meestal tijdens de maanden  mei tot augustus, wanneer de regenval het laagst is en de temperaturen het hoogst. De ideale tijd voor een bezoek varieert dus echter afhankelijk van het eiland en de type reis. Voor iedereen die op zoek is naar een uitgebreide strandvakantie zijn de zomermaanden uiteraard de beste optie. Ondanks de grote aanwezigheid van toeristen kan je in deze periode vaak rekenen op zonnige dagen met temperaturen ruim boven de 30 graden.

Als je slechts één of een aantal dagen op een van de eilanden verblijft, en hierbij graag de steden en het landschap opzoekt, is het ook een goed alternatief om buiten het hoogseizoen te reizen. De temperaturen zijn tijdens deze maanden lager, maar nog altijd erg aangenaam. Bovendien zijn er in de maanden april, mei, juni, september en oktober minder andere vakantiegangers en toeristen aanwezig – ideale omstandigheden voor het ontdekken van de uitgestrekte landschappen, historische steden en de talloze authentieke dorpjes op de eilanden.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down