De mooiste boekwinkels van Nederland

3968 VIEWS
De mooiste boekwinkels van Nederland

In een tijd waarin de e-reader in opkomst is en we net zo gemakkelijk onze boeken online bestellen via bol.com, worden wij wel eens nostalgisch over de ouderwetse boekwinkel. Hoe heerlijk is het om uren te struinen tussen de rekken, op zoek naar nieuwe bestsellers of verborgen pareltjes? En uiteindelijk met een mooie buit naar de kassa te lopen? Helaas verdwijnen deze plekken langzaam uit het straatbeeld. Daarom ter herinnering én inspiratie: de mooiste boekwinkels van Nederland.

Staat uw favoriete boekwinkel er ook tussen? Reageren kan onderaan deze pagina!

Vijf winkels in één | Boekhandel H. de Vries (Haarlem)

Boekhandel H. de Vries is gevestigd aan de Gedempte Oude Gracht in Haarlem, waar in een tijdsbestek van 100 jaar maarliefst 5 oude winkelpanden zijn samengevoegd tot één sfeervolle winkel. Binnen schijnt er zelfs het oudste brok muur van Haarlem te vinden te zijn…

De mooiste boekwinkels van Nederland | Paradijsvogels Magazine


Dwalen door vervlogen tijden | Bek Boeken (Veghel)

Bek Boeken in Veghel doet denken aan vervlogen tijden. Met het voornamelijk houten interieur heeft de winkel de perfecte sfeer om eens lekker ouderwets met uw neus de boeken in te gaan. Of te struinen tussen het houten speelgoed, de hobbymaterialen, koffie, thee en sigaren. Allemaal ambachtelijk en voor ieder wat wils.

Bron beeld: veghelcentrum.nl
Bron beeld: veghelcentrum.nl

Een boekwinkel gemaakt in de hemel | Dominicanen (Maastricht)

Deze boekhandel in een kerk in het centrum van Maastricht is geen ‘verborgen parel’ want reeds bij velen bekend, maar toch mag hij zeker niet ontbreken in dit lijstje. Rondstruinen tussen de boeken onder de machtige gewelven van de ruim 700 jaar oude Dominicanenkerk blijft een belevenis. Zoals The Guardian ooit schreef: ‘a bookshop made in heaven’.

Lees ook:  WIN! Het Bos | Handboek voor elke boswandeling
Bron beeld: Jorge Franganillo via Flickr.com
Bron beeld: Jorge Franganillo via Flickr.com

Bankgebouw wordt boekhandel | Donner (Rotterdam)

In 2014 verbouwde boekhandel Donner een oud bankgebouw aan de Coolsingel tot boekhandel. Het resultaat is een grote, open ruimte voor de boeken. Van de kluis was men in eerste instantie de sleutel kwijt, maar gelukkig is die weer teruggevonden en werd deze bijzondere ruimte omgebouwd tot een uniek theater.

Bron beeld: boekblad.nl
Bron beeld: boekblad.nl

Orgelconcert tussen de boeken | Waanders in de Broeren (Zwolle)

Ook boekhandel Waanders in Zwolle is (net als de Dominicanen in Maastricht) gevestigd in een oude kerk: de Broerenkerk. Saillant detail: het orgel werkt nog, er worden soms zelfs concerten op gegeven!

De mooiste boekwinkels van Nederland | Paradijsvogels Magazine


Persoonlijke passie | De Nieuwe Boekhandel (Amsterdam)

De Nieuwe Boekhandel in Amsterdam West is niet zozeer bijzonder in uitstraling, maar vooral in de passie waarmee voormalig DWDD-boekpanellid Monique Burger en haar personeel hun beperkte assortiment samenstellen en presenteren. Tussen de boeken vindt u briefjes met daarop ‘favoriet van…’, op de muren lieten beroemde schrijvers een groet achter en het personeel staat altijd klaar om samen met u het perfecte cadeau (voor iemand anders of voor uzelf) te selecteren.

De mooiste boekwinkels van Nederland | Paradijsvogels Magazine


Lees ook: Een handleiding voor boekenwurmen. Handige tips of een feest der herkenning!


In de voetsporen van Gorter, Aafjes en Carmiggelt | De Eerste Bergensche Boekhandel (Bergen)

De Eerste Bergensche Boekhandel is alleen al de moeite waard vanwege de ruime historie. Volgens de verhalen behoorden vroeger Herman Gorter, Adriaan Roland Holst, diens tante Henriëtte Roland Holst, C.S. Adama van Scheltema en Frederik van Eeden tot de klantenkring. Een donkere en volgepropte winkel was het, waar je op blote voeten naar binnen moest. Neeltje Maria Min kwam er regelmatig om poëzie te lezen. Oud-eigenaar Valeton vertelt: ‘Ik herinner mij dat Bertus Aafjes en Simon Carmiggelt elkaar onder de hoede van Ronald Holst in de boekhandel leerden kennen. Zij spraken hun bewondering uit voor elkanders werk. Carmiggelt had groot respect voor de wandeltocht naar Rome waaruit Aafjes’ boek Een voetreis naar Rome was ontstaan, waarop Aafjes antwoordde dat Carmiggelt een veel grotere prestatie had geleverd met zijn voetreis langs Amsterdamse cafés – temeer daar Aafjes pas na aankomst in Rome zijn eerste glas had geheven’.

Lees ook:  Verborgen tekeningen in een 19e eeuws boek
Bron beeld: rodi.nl
Bron beeld: rodi.nl

Meer inspiratie opdoen? Meld u aan voor de gratis inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine en ontvang tweewekelijks de beste artikelen in uw inbox:

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Ontmoetingen met mooie vloeren
Een toevluchtsoord voor moderne pelgrims
Mystieke bruggen die uitnodigen om de overkant te ontdekken
Rendieren spotten in stijl

3 thoughts on “De mooiste boekwinkels van Nederland

  1. Ook in Zutphen is de vroegere dominicanenkerk omgebouwd tot fraai boekhuis, zij het niet tot boekhandel maar tot bibliotheek.

  2. Ik ben helemaal gewend aan digitaal lezen omdat ik veel reis. Maar daarom hecht ik des te meer waarde aan en is het een groot feest om te vertoeven in een mooie boekhandel. Waanders in Zwolle is er zo een. Tijdens mijn verblijf zat ik heerlijk met een kop koffie mijn aanwinst te bekijken en plotsklaps begon er een studentenorkest te spelen. Prachtig!. Hulde! Dat vind ik creatief vermarkten van je waren. Boekhandelaren die een meerwaarde kunnen bieden aan klanten, voldoende zitjes, koffie corner, cadeauhoek, Ik hoop deze winkels te kunnen blijven steunen.

  3. En dan nog Boekhandel Den Boer in Baarn. Een kleintje tussen deze geganten, maar van een uitzonderlijk kwaliteit in een prachtig Art Deco pand. Lekker om op een middag rond te dwalen. Het lijkt wel of het personeel alles heeft gelezen.


Comments are closed.