De mooiste boekwinkels van Nederland

25 september 2015
889

In een tijd waarin de e-reader in opkomst is en we net zo gemakkelijk onze boeken online bestellen via bol.com, worden wij wel eens nostalgisch over de ouderwetse boekwinkel. Hoe heerlijk is het om uren te struinen tussen de rekken, op zoek naar nieuwe bestsellers of verborgen pareltjes? En uiteindelijk met een mooie buit naar de kassa te lopen? Helaas verdwijnen deze plekken langzaam uit het straatbeeld. Daarom ter herinnering én inspiratie: de mooiste boekwinkels van Nederland.
Staat uw favoriete boekwinkel er ook tussen? Reageren kan onderaan deze pagina!

Vijf winkels in één | Boekhandel H. de Vries (Haarlem)

Boekhandel H. de Vries is gevestigd aan de Gedempte Oude Gracht in Haarlem, waar in een tijdsbestek van 100 jaar maarliefst 5 oude winkelpanden zijn samengevoegd tot één sfeervolle winkel. Binnen schijnt er zelfs het oudste brok muur van Haarlem te vinden te zijn...
[hr]

Dwalen door vervlogen tijden | Bek Boeken (Veghel)

Bek Boeken in Veghel doet denken aan vervlogen tijden. Met het voornamelijk houten interieur heeft de winkel de perfecte sfeer om eens lekker ouderwets met uw neus de boeken in te gaan. Of te struinen tussen het houten speelgoed, de hobbymaterialen, koffie, thee en sigaren. Allemaal ambachtelijk en voor ieder wat wils.[hr]

Een boekwinkel gemaakt in de hemel | Dominicanen (Maastricht)

Deze boekhandel in een kerk in het centrum van Maastricht is geen 'verborgen parel' want reeds bij velen bekend, maar toch mag hij zeker niet ontbreken in dit lijstje. Rondstruinen tussen de boeken onder de machtige gewelven van de ruim 700 jaar oude Dominicanenkerk blijft een belevenis. Zoals The Guardian ooit schreef: 'a bookshop made in heaven'.

Lees ook:  Fotograaf maakt van moskeeën een betoverende kaleidoscope

[hr]

Bankgebouw wordt boekhandel | Donner (Rotterdam)

In 2014 verbouwde boekhandel Donner een oud bankgebouw aan de Coolsingel tot boekhandel. Het resultaat is een grote, open ruimte voor de boeken. Van de kluis was men in eerste instantie de sleutel kwijt, maar gelukkig is die weer teruggevonden en werd deze bijzondere ruimte omgebouwd tot een uniek theater.

Bron beeld: boekblad.nl

Bron beeld: boekblad.nl

[hr]

Orgelconcert tussen de boeken | Waanders in de Broeren (Zwolle)

Ook boekhandel Waanders in Zwolle is (net als de Dominicanen in Maastricht) gevestigd in een oude kerk: de Broerenkerk. Saillant detail: het orgel werkt nog, er worden soms zelfs concerten op gegeven!
[hr]

Persoonlijke passie | De Nieuwe Boekhandel (Amsterdam)

De Nieuwe Boekhandel in Amsterdam West is niet zozeer bijzonder in uitstraling, maar vooral in de passie waarmee voormalig DWDD-boekpanellid Monique Burger en haar personeel hun beperkte assortiment samenstellen en presenteren. Tussen de boeken vindt u briefjes met daarop 'favoriet van...', op de muren lieten beroemde schrijvers een groet achter en het personeel staat altijd klaar om samen met u het perfecte cadeau (voor iemand anders of voor uzelf) te selecteren.
De mooiste boekwinkels van Nederland | Paradijsvogels Magazine
[hr]
Lees ook: Een handleiding voor boekenwurmen. Handige tips of een feest der herkenning!
[hr]

In de voetsporen van Gorter, Aafjes en Carmiggelt | De Eerste Bergensche Boekhandel (Bergen)

De Eerste Bergensche Boekhandel is alleen al de moeite waard vanwege de ruime historie. Volgens de verhalen behoorden vroeger Herman Gorter, Adriaan Roland Holst, diens tante Henriëtte Roland Holst, C.S. Adama van Scheltema en Frederik van Eeden tot de klantenkring. Een donkere en volgepropte winkel was het, waar je op blote voeten naar binnen moest. Neeltje Maria Min kwam er regelmatig om poëzie te lezen. Oud-eigenaar Valeton vertelt: ‘Ik herinner mij dat Bertus Aafjes en Simon Carmiggelt elkaar onder de hoede van Ronald Holst in de boekhandel leerden kennen. Zij spraken hun bewondering uit voor elkanders werk. Carmiggelt had groot respect voor de wandeltocht naar Rome waaruit Aafjes’ boek Een voetreis naar Rome was ontstaan, waarop Aafjes antwoordde dat Carmiggelt een veel grotere prestatie had geleverd met zijn voetreis langs Amsterdamse cafés - temeer daar Aafjes pas na aankomst in Rome zijn eerste glas had geheven'.

Lees ook:  Deze sporthal van 782 m2 is helemaal gemaakt van bamboe

Bron beeld: rodi.nl

Bron beeld: rodi.nl

[hr]
Meer inspiratie opdoen? Meld u aan voor de gratis inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine en ontvang tweewekelijks de beste artikelen in uw inbox:
[mc4wp_form id="15395"]

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Spirituele hulpverlening voor je mentale gezondheid

De invloed van verpakkingen op consumentenkeuzes

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down