De mooiste boeken over kaatsen

20 september 2020
363
Dan Brown boeken

In je rugtas zit vast nog wel ruimte voor een boek. Of een paar boeken, in dit geval. Hieronder kun je namelijk een paar prachtige exemplaren vinden die volledig focussen op kaatsen. Zo wordt de Koninklijke Nederlandse Kaatsbond in het zonnetje gezet in één boek, terwijl anderen juist weer meer in het algemeen naar de prachtige sport kijken. 

Kaatsen: lange traditie, levende sport

Op bol.com mag dan wel staan dat Peter Bruce de schrijver is van dit boek, maar dat is natuurlijk niet het geval. De echte auteur van Kaatsen: lange traditie, levende sport is de legende Pieter Breuker. Breuker schreef het boek voor het eeuwfeest van de Koninklijke Nederlandse Kaatsbond, wat in 1997 gevierd werd. In Kaatsen: lange traditie, levende sport kun je dan ook veel informatie vinden over de KNKB.

De vier Van Wierens

Rynk Bosma is een echte alleskennis van kaatsen. De journalist kun je onder meer kennen van zijn werk voor NDC Mediagroep, maar ook van de website kaatsen.nl. Bovendien schreef Bosma voor het kaatsblad WIS-IN. Daarnaast schreef Bosma ook boeken, waaronder dit exemplaar genaamd De vier Van Wierens. Hierin beschrijft hij dertig jaar kaatsen in Friesland. Dit doet hij aan de hand van de kaatsloopbanen van de gebroeders Van Wieren.

De Lange

Als je in het kaatsen aan legendes denkt dan zul je al snel denken aan Hotze Schuil. Op de nieuwjaarsreceptie van de KNKB in 2000 kreeg Schuil zelfs de eretitel ‘kaatser van de eeuw’. Daarnaast werd hij ook vaak ‘Napoleon van de kaatssport’ en ‘kaatsgod’ genoemd. Toch kennen de meeste liefhebbers van kaatsen Schil simpelweg als ‘De Lange, natuurlijk vanwege zijn indrukwekkende gestalte. Dit boek zal zeker niet misstaan in je Herschel rugzak!

Lees ook:  Deze automaat voorziet je van een kort verhaal terwijl je wacht

De Fiifde Woansdei

In 2003 schreef Pieter Breuker, daar is hij weer, een ode aan de PC, wat destijds 150 jaar bestond. Voor fans van kaatsen is de Permanente Commissie natuurlijk het sportevenement van het jaar, maar volgens Breuker is het nog veel meer dan dat. Het is een topdag en een uniek fenomeen, dus veel meer dan alleen het hoogtepunt van het kaatsseizoen. Breuker vindt het een alom groot en apart feest en reünie.

500 doelgerichte kaatstrainingen

Als je zelf beter wilt worden als kaatser dan moet je sowieso dit boek meenemen in je Kapten and Son rugzak naar het kaatsveld. 500 doelgerichte kaatstrainingen is namelijk een zogenoemde oefenstofboek voor kaatstrainers, waar jij als speler natuurlijk ook zeker gebruik van kunt maken. Het bestaat uit 100 leskaarten die stuk voor stuk overzichtelijke tekeningen hebben, waar naast oefenvormen ook spelvormen en variaties bij aan zijn gegeven.

Lytse bal, grut spul

Daar is ook het derde boek van Pieter Breuker over kaatsen. Net zoals De Fiifde Woansdei is ook Lytse bal, grut spul in het Fries geschreven. In dit boek kijkt Breuker naar de geschiedenis en het cultuur van kaatsen over 8 eeuwen. Hierbij focust hij op Friesland, maar kijkt Breuker ook verder dan de provincie. Zo onderzoekt hij het kaatsen in Nederland, maar ook buiten de landsgrenzen zoekt hij naar de historie van het kaatsen.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down