De mooiste bloesem overal ter wereld

15 april 2017
202
Bloesem

Misschien wel de mooiste tijd van het jaar, de periode dat de bloesem in volle bloei staat. Prachtige foto’s vind je hieronder van de mooiste bloesem binnen en buiten Nederland van paars, tot rood, tot wit en geel. In China reiken de fleurige bloemetjes in de Abrikozenvallei zelfs tot aan de horizon. In Japan bouwen ze elk jaar een compleet festival rondom de kersenbloesem. Het is dan ook geen wonder dat Van Gogh en andere kunstenaars zich door de bloemenpracht lieten inspireren. Maar bloesem is niet alleen maar om naar te kijken, je kunt er ook een gezonde drank van maken.  Wil je meer meer lezen over bloesem en waarom het helemaal niet erg is dat de bloemetjes weer verdwijnen? Lees dan hieronder verder.

Terug naar boven

Geen berichten om te laden

Bloesemtochten om de lente te vieren

Met de bloesem wordt het lentegevoel compleet. Fleurige, vrolijke bloemetjes kleuren stad en land op. De zomer komt eraan en we kunnen weer naar buiten. Afhankelijk van het weer bloeit in Nederland de meeste bloesem in de maanden april en mei.

In die periode kun je bij veel boomgaarden deelnemen aan een bloesemtocht. Bijvoorbeeld in de Betuwe of in Limburg. Maar ook in de buurt van steden als Amsterdam kun je genieten van een mooie tocht, bijvoorbeeld langs de prachtige 400 kersenbomen in het Amsterdamse Bos, geschonken door de Japan Women’s Club (JWC). Het mooie is dat iedere boom een naam heeft: 200 hebben een Japanse vrouwennaam, 200 hebben een Nederlandse vrouwennaam.

Tradities buiten Nederland

In het leven van de Japanners speelt bloesem een belangrijke rol. De kersenbloesem ('Sakura') staat voor een nieuw begin en tegelijkertijd de vergankelijkheid van het leven. Elk jaar wordt er weer uitgekeken naar 'hanami' wat kijken naar de kersenbloesem betekent. De komst van de lente wordt gevierd met 'Hanami Matsuri', het Kersenbloesemfeest. In het stadje Kawazu bijvoorbeeld vindt er een festival plaats rondom de maar liefst 800 bloesembomen die langs de rivier staan. 's Avonds worden lichtjes in de bomen aangestoken voor een sprookjesachtige sfeer. Onder Japanners is het traditie om met familie en vrienden te picknicken onder de bloeiende bomen.

Zo is er in veel landen bloesem te vinden, van paars, tot rood, tot wit en geel. In China kun je oneindig bloesem kijken in de Abrikozenvallei. Duizenden abrikozenbomen die reiken tot aan de horizon en die elk jaar in de lente weer in volle bloei staan met roze en witte bloemetjes.

Bloesem als inspiratiebron voor kunst

Bloesem is ook een bron van inspiratie voor kunstenaars. Het was een van Van Goghs lievelingsonderwerpen. We kennen allemaal wel de grote bloeiende amandelbloesemtakken met de witte bloemetjes tegen een blauwe lucht. Omdat de amandelboom al vroeg in het voorjaar bloeit, is het een symbool voor nieuw leven. Ook hedendaagse kunstenaars verwerken bloesem in hun kunstwerken, zoals Bridget Beth Collins die voor haar werken materialen uit de natuur gebruikt. Of Sam van Aken, een professor aan de Amerikaanse Syracuse Universiteit die deze boom met 40 verschillende soorten fruit creëerde en dus ook verschillende soorten kleuren bloesem.

Weetjes over bloesem

De prachtige bloemen zijn niet alleen een genot om naar te kijken, ze zijn ook nog eens gezond. Vooral vlierbessenbloesem werkt ontstekingsremmend, vochtuitdrijvend en slijmoplossend. Mevrouw Onkruid deelt met ons haar beste vlierbloesemsiroop en zelfs champagne.

Dat bloesem verschillende kleuren heeft is niet zomaar. Bij amandelbloesem bijvoorbeeld groeien uit de witte zoete en uit de roze een bittere versie amandelen. Deze laatste is niet geschikt voor consumptie, maar wordt gebruikt voor de winning van amandelolie voor de farmaceutische industrie en als aroma voor gebak.

Jammer, de bloei is voorbij. Of toch niet?

Als de lente voorbij is, verdwijnen ook de prachtige bloemetjes. Gelukkig is er fotograaf Danilo Dungo die spectaculaire foto's maakt van de vallende kersenbloesemblaadjes en de kleurenpracht die ze achter laten in het water. Elke lente maakt hij weer opnieuw foto's in het Inokashira Park in Tokyo.

Puur genieten!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Babykamer inrichten? Bekijk deze checklist!

De verschillende soorten Philodendron verzorgen

Waarom koud water goed voor je is

Zo verzorg je de passiebloem!

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings