De mooiste bezienswaardigheden van Edinburgh

1 juni 2022
687
Uitzicht van Edinburgh

Bezig met het plannen van je volgende citytrip, maar weet je niet welke stad je moet kiezen? Met deze lijst aan prachtige bezienswaardigheden in de Schotse hoofdstad is de keuze voor je aankomende stedentrip snel gemaakt!

Edinburgh

Edinburgh is de hoofdstad van Schotland en staat bekend om zijn bezienswaardigheden, gezellige pubs, musea en natuurlijk de whisky. Wat Edinburgh nog unieker en sprookjesachtiger maakt is de klassieke bouwstijl en talloze spookverhalen die in de stad de rondte doen. Het middeleeuwse Old Town en 18e -eeuwse New Town vormen het historische centrum van de stad, met als centrale punt Edinburgh Castle. De meeste toeristen zeggen dat je voor deze citytrip drie à vier dagen moet uittrekken, het zijn er namelijk nogal wat.

Edinburgh Castle

Het al eerder genoemde kasteel is hét centrale punt van de stad. Edinburgh Castle is gebouwd op vulkanische grond en diende als koninklijke residentie tot de 17e eeuw, hierna werd het vooral gebruikt als militaire kazerne. Het kasteel heeft heel wat oorlogen meegemaakt, zoals de Schotse Onafhankelijkheidsoorlog en de Jacobitische Opstand van 1745. Het is zowel de meest belegerde plek van Groot-Brittannië, als een van de meest aangevallen kastelen ter wereld.
Tegenwoordig zijn er vooral musea in het kasteel gevestigd, zoals het National War Museum en het Regimental Museum. Ook kun je er het Royal Palace vinden, waar de kroonjuwelen van het Schotse koningshuis uitgestald zijn en je de kroningsteen ‘De Stone of Scone’ kunt vinden.
Traditioneel wordt er nog elk dag om 13:00 uur een kanonschot afgevuurd dat je kunt bijwonen, dit om het begin van de namiddag in te luiden. Dit is een traditie die al volgehouden wordt sinds 1861.

Lees ook:  Zó moet het: het plannen van je volgende zomervakantie

Arthur’s Seat

De hoogste heuvel in de omgeving van Edinburgh geeft een prachtig 360 graden uitzicht van zowel het centrum van de stad als de omliggende natuur. Het is een steile klim van ongeveer een uur, maar je wordt rijkelijk beloond met een prachtig uitzicht. Boven op de top zijn er nog bezienswaardigheden, zoals het grote kompas en restanten van een heuvelfort te bezichtigen. Voor de fanatiekelingen nog een kleine tip: het uitzicht over Edinburgh is er het mooist met zonsopgang!

Royal Mile

Dit is de bekendste straat in Edinburgh. Het is een aaneenschakeling van kleinere straten, die samen deze grote straat vormen in de beroemde wijk Old Town. De straat loopt van de voet van Edinburgh Castle tot aan het Holyroodhouse Palace. Dit paleis is de schotse residentie van de Britse Koningin en ook te bezoeken voor toeristen.

Underground Vaults

Onder de in 1788 geopende South Bridge in Edinburgh bevinden zich 19 enorme bogen. Tegenwoordig is er nog maar slechts één boog zichtbaar in de buitenlucht, de andere 18 bogen zijn volledig ingesloten door omringende gebouwen. De vaults zijn de kamers die zich in deze bogen bevinden. Toen deze vaults net geopend werden, dienden ze als werk- en voorraadkamers. Later werden ze vooral gebruikt als woonplaatsen voor zwervers en ruimtes voor illegale gokplaatsen en illegale whisky distilleerderijen. Tegenwoordig worden de vaults gebruikt voor publieke Ghost Tours en evenementen zoals feesten en diners.

The Scotch Whisky Experience

Wat wordt er onlosmakelijk in verband gebracht zodra men aan Schotland denkt? Juist ja, whisky! Daarom kan een echte Scotch Whisky Experience natuurlijk niet ontbreken op je lijstje. Deze ervaring kun je meemaken in het Scotch Whisky Heritage Centre, dat deels een museum en deels een interactieve ervaring is. Hierbij leer je over waar de basis ingrediënten vandaan komen, het stookproces, de botteling enzovoort. Uiteraard hoort daar ook een proeverij bij.

Lees ook:  De Blue Zones: waar lang leven een lifestyle is

Harry Potter

Edinburgh, en Schotland in het algemeen, wordt vaak geassocieerd met Harry Potter. De overeenkomsten van het uiterlijk van de stad Edinburgh en de huizen in de films, zijn enorm. Bovendien zijn de boeken, geschreven door J.K. Rowling, geschreven in Elephant’s House. In dit café kwamen de verhalen van de schrijfster tot leven. De stad barst van de plekken waar Rowling inspiratie aan op heeft gedaan, waaronder de Greyfriars kerk en Begraafplaats. Op deze begraafplaats bevindt zich het echte graf van ene ‘Vilijn’ een karakter uit de boekenreeks.
Boek een tour om een kijkje te nemen door alle bekende plekken waar inspiratie uit gehaald is, of ga zelf op pad en sta versteld van de overeenkomsten met de Harry Potter films. Ben je toevallig van plan om nog naar Londen te gaan? Lees dan deze blog over de verschillende Harry Potter tours en experiences daar. Ook kun je hier zelf rustig door de stad lopen en om iedere hoek vind je bijna wel een herkenbare scene uit de films. Lees deze blog voor meer Harry Potter filmlocaties.

Hopelijk ben je na het lezen van deze blog overtuigd van de schoonheden en avonturen die Edinburgh te bieden heeft!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Met de auto door Oost-Europa reizen: wat je moet weten

Welke musical in New York moet je gezien hebben?

Akira Nakai San en zijn passie voor auto’s

Ruimte vrijhouden in je koffer? Zo doe je dat!

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down