De mooiste 10 km wandelroutes van Friesland

37 VIEWS
De mooiste 10 km wandelroutes van Friesland

Friesland, een bijzondere provincie van ons land. De bewoners van Friesland, de Friezen hebben hun eigen cultuur, hun eigen taal en wat hun nog meer uniek maakt, is het Friese landschap. Dit landschap is een van de wonderen van ons land, die jaarlijks honderden Nederlanders, en zelfs internationaal publiek, naar zich toe trekt. Van uitgestrekte meren, sloten en vaarten en grazige weides en de prachtige bosgebieden. Het is een natuurlijk wonder wat je met eigen ogen moet zien! En Friesland is dan ook een ideale bestemming voor wanneer je op vakantie wilt in eigen land. Zeker als je nog nooit in deze provincie bent geweest. Een aantal redenen waarom jij Friesland moet bezoeken: een paradijs voor watersporters, elf bijzondere steden, de waddenprovincie en de nationale parken. De nationale parken trekken vooral het grootste publiek aan, en terecht! Deze moet je met je eigen ogen meemaken. De prachtige rustgevende natuur en de unieke wandeltochten maken deze parken zo speciaal. Daarom hebben wij voor jou de top 5 mooiste wandelroutes van Friesland gemaakt. Deze routes zijn tussen de 10 en 20 km lang, maar zullen je gegarandeerd de meest unieke plekken van Friesland laten zien.

De Blauwe Boswandeling – 10/11 kilometer

De Blauwe Boswandeling is een verrassend mooie en interessante rondwandeling vanuit het Friese Haulerwijk. Deze route zal je voornamelijk over onverharde wegen en paden brengen en zal ongeveer 3 uur duren. Je zult door en langs de open structuren van het fraaie landgoedachtige “Blauwe Bos” wandelen en genieten van circa 300 hectare aan gevarieerd bos-, heide- en waterland. Zowel de start als het eindpunt is Café Het Bruine Paard. Je zult eerst Café Het Bruine Paard naar links verlaten en de weg aflopen totdat je bij een rotonde komt. Hier sla je vervolgens rechts af richting Waskemeer/Bakkeveen. Hier ga je de Kerkstraat in. Deze ligt even verderop aan je linkerkant, langs de vaart richting Haule. Bij Paddenstoel 25002 ga je naar rechts en volg je de verharde fietspad richting Haule. Je kunt er ook voor kiezen om het naastgelegen zandweg te nemen. Ga aan het eind van het pad naar links en neem de eerste onverharde boslaan. Wist je dat rechts van je archeologische vondsten werden gedaan, namelijk stenen gereedschappen van de Hernhutters (herdersvolk). Volg dit pad langs het water totdat je de fietsbrug over de Haule vaart tegenkomt. Pas wanneer je bent aangekomen bij de lange bosrand aan je linkerhand, slaat je linksaf. Blijf dit deze weg over het gras volgen langs de bosrand en ga bij de T-splitsing linksaf. Schuin links aan de overkant zul je Café Het Bruine Paard vinden. Dit is dan ook je eindpunt.

Lees ook:  De 5 mooiste wandelroutes van Zeeland

friesland

Boswachters pad Noordsvaarder – 11 kilometer

De geur van de zee, een ijskoude windvlaag of een regenbui. Tijdens de winter zal je helemaal opgaan in de natuur van dit boswachterspad over de Noordsvaarder. Beklim de duinen van Terschelling en ontdek de dynamiek van de natuur tijdens een pittige wandeling over het Waddeneiland. Met zijn klimmen is deze wandelroute er een voor de echte diehards. Een pittige tocht door jong en dynamisch natuurgebied maakt het een unieke route. Ontdek de strandvlaktes met broedende dwergsterns, de stuivende duinen en het hoge duingebied dat langzaam dichtgroeit met duindoorn en kruidwild. En als je eenmaal aan de top van de duinen bent, zul je een geweldig uitzicht hebben. Het hele duingebied ligt voor je en je kijkt uit op de Noordzee en zandbanken die onderweg zijn naar Terschelling. Je komt misschien zelfs een zeehond tegen. Op de zandvlaktes zitten massa’s rustende vogels en zul je regelmatig reeën voorbij zien komen. Het startpunt van deze route is de veerterminal bij de haven van West-Terschelling. Deze wandeling gaat over onverharde pad. En let op: eenmaal onderweg moet je doorlopen of dezelfde weg terug nemen. Houd hier rekening mee en neem ook ruim de tijd, zeker tijdens de donkere winterdagen! Voorkom dat je gaat verdwalen. Bij het startpunt kun je Paviljoen de Walvis bezoeken voor een kop koffie, thee en wat eten.

friesland

Boswachters pad Olde Smildeger – 16 kilometer

Deze wandelroute zal je meenemen naar het hart van het Drents-Friese Wold over het boswachterpad. Geniet in stilte van de natuur, luister naar de vogelzang, speur naar de boommarter en wandel in augustus door de bloeiende heidevelden. De route neemt je mee door een bos met naald- en loofbomen, over de zandvlaktes, door heidevelden en langs vennetjes. Tijdens de route kun je in het bos tot rust komen, en geniet van het vogelconcert die dagelijks te horen is. Het kan ook maar zo dat er plotseling een ree voorbij komt lopen. Je zult de natuur van dichtbij beleven. Of beter gezegd, je zult je er middenin begeven. Het startpunt van deze route is de parkeerplaats aan de Sportlaan 1 in Hoogersmilde. Vanaf de parkeerplaats volg je de zwarte pijltjes met de gele achtergrond. Deze 16 kilometer lange route zal je meenemen over zandpaden. En op 1 kilometer vanaf het startpunt bevindt zich het dorp Hoogersmilde. Hier zul je een aantal terrassen en een snackbar terug vinden. In de bossen van het Drentse-Friese Wold lopen reeën, vossen en leven boommarters in de toppen van de bomen. Deze dieren houden zich overdag schuil en laten zich vooral in de vroege ochtend of tegen schemering zien. En aan het eind van de zomer staan de heidevelden in bloei. Dit is dan ook een prachtige periode om het boswachterspad te wandelen. De hei kleurt namelijk paars en in het open veld jagen de buizerds op hun prooi.

Lees ook:  Gratis overnachten in een uilencabine in de bossen van Bordeaux

friesland

Nog meer wandelroutes?

Deze routes behoren toch tot een van de mooiste wandelroutes van Friesland.  Dit zijn maar een paar wandelroutes van Friesland, maar deze schitterende provincie heeft nog zo veel meer te bieden. Neem dan vooral eens een kijkje op de websites van de ANWB en de Staatsbosbeheer. Hier zul je een uitgebreid aanbod aan wandelroutes terugvinden. Bovendien raden wij je ook aan om eens een kijkje te nemen naar wandelroutes in Drenthe. Deze provincie ligt pal naast Friesland en heeft net zo veel moois te bieden.

MEER INSPIRATIE

De bekende bloemenvelden van Nederland
De 5 mooiste wandelroutes van Zeeland
Top 10 groenblijvende planten in de winter
Hoe jij duurzamer kunt leven