Marjo's keuken | De magische werking van thee

21 september 2014
44

Als je het koud hebt, zal thee je warmen
Heb je het te warm dan zal het je afkoelen
Wanneer je verdrietig bent, vrolijkt thee je op
En als je opgewonden bent, kalmeert het je
 - William Ewart Gladstone
..en als je het de Engelsen op de man af vraagt is theedrinken een religie op zich. Ook in de supermarkt dijt het theeschap almaar verder uit, al zijn de zakjes met tot gruis versneden theeblaadjes (huu..) letterlijk een slap aftreksel van het echte werk.
Ikzelf ben een theemuts, dagelijks gaat er minstens een liter of twee doorheen. Zoals je waarschijnlijk al begrijpt laat ik de voorgemaakte supermarktvarianten liever liggen en ben ik mijn eigen thee-atelier begonnen. Veel lekkerder. Moeilijk is het zeker niet, een beetje creativiteit en af en toe een melange goed verprutsen levert heerlijke recepten op. Ik drink geen dag hetzelfde. En nu de herfst met rasse schreden dichterbij komt is de helende werking van thee ook zeer welkom.
Gemberthee (goed bij griep, verkoudheid en misselijkheid) kom ik inmiddels veel tegen, maar wist je dat kaneelthee (zet een stokje in heet water) de bloedsomloop stimuleert, maagkrampen verlicht en ook goed bij verkoudheid werkt? Bij gewrichtspijn en hoofdpijn en om de leverfunctie te verbeteren helpt Rozemarijn (verse of gedroogde blaadjes), en kardemom (gebruik de zaden) bevordert uw spijsvertering en verlicht maagkrampen. Je kunt eindeloos combineren, ik zal hieronder een paar melanges uit mijn keuken prijsgeven:
Anti-stress

 • 1 theelepel rozemarijn
 • 1 theelepel citroenmelisse
 • ½ theelepel basilicumblaadjes
 • geraspte schil van ½ citroen

Goed voor de spijsvertering

 • 2 theelepels kamillebloesem
 • 1 theelepel muntblaadjes
 • 1 theelepel venkelzaad
Lees ook:  Thee van dennennaalden: gezond en heerlijk winters

Weg-met-de-griep-thee

 • 1 theelepel kurkuma
 • 4 schijfjes gember
 • Rasp van een halve citroenschil
 • 1 theelepel rozenbottelzaad

Thee van verse ingrediënten

 • 3 takjes verse tijm
 • 3 takjes verse rozemarijn
 • 2 takjes verse munt
 • 1 steranijs
 • 2 takjes verse citroenmelisse
 • 2 takjes verse rozemarijn

Wanneer je verse ingrediënten gebruikt kun je er op twee manieren thee van zetten:

 1. Maak hier een bundeltje van en hang dit in de theepot.
 2. Snij alles zo fijn mogelijk en doe het in een thee-ei of theezakje.

De kunst van thee zetten
Goede thee zetten is een vak apart. In Japan en China bestaan hele theeceremonies maar je hebt waarschijnlijk net als ik niet altijd zin om je kopje 6x op te schenken. Een goede truc is wel om de theepot voor te verwarmen door eerst een klein beetje gekookt water in de theepot te schenken en dit even te laten staan. Wellicht ten overvloede maar gooi dit water weg voordat je de pot volschenkt. Gebruik ongeveer 1 afgestreken theelepel melange per kopje en laat de thee 2-5 minuten trekken.
Pas altijd op met gebruik van kruiden als je geneesmiddelen gebruikt. Raadpleeg bij twijfel een arts. Vooral de stimulerende kruiden kunnen problemen geven met anti-depressiva of medicatie van hart- en vaataandoeningen.
[hr]
De jongeren die zij lesgeeft zijn voor Marjo van Leeuwen een grote inspiratiebron. Hun open blik naar de toekomst zette haar aan om zich verder te verdiepen in de voedingsleer met als doel: een eigen praktijk. Op Paradijsvogels Magazine mengt ze haar passie voor gezond genieten met een tomeloze interesse voor de wereld tot een overheerlijke mix van recepten die bijdragen aan een lang en leuk leven.
 

Lees ook:  Inburgeren aan de Costa del Sol

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een goed gevoel hebben is het halve werk

Het principe van vrouwen en haarvrij, wat vinden we ervan?

De betekenis van de kleur van je ogen

Creatief met kleding

© Paradijsvogels Magazine - 2022
Made with
Web Wings