De magische details van de natuur in papierkunst

3629 VIEWS
De magische details van de natuur in papierkunst

Kunstenares Elsa Visser haalt haar inspiratie uit de immense schoonheid en kracht van de natuur. Zij verwondert zich voornamelijk over de grootse pracht van de piepkleine details, zoals de nerven in een blad, de anatomie van planten en koralen, en de sporen van een zwam. De mooie structuren, overlappingen en overgangen in vorm fascineren haar en ze besteedt er dan ook veel aandacht aan om in haar papieren kunstwerken iets van haar verwondering op de kijker over te brengen.

Op zoek naar inspiratie

Voordat het werkproces begint gaat Visser eerst op jutterstocht. Tijdens haar wandelingen in het bos neemt ze gedroogde restvormen van bast, zwamvormen en zaaddozen mee die op de grond gevallen zijn, zodat zij deze beter kan bekijken. “Het is ongelooflijk hoeveel kleur een ogenschijnlijk witte onderkant van een zwam of paddenstoel kan hebben”, zegt ze. “En de rijkdom aan structuren is overweldigend, zoals hoe de lamellen verbonden zijn met de kern en hoeveel organische welvingen er waar te nemen zijn..”

Het papier

Voor haar kunstwerken maakt ze vooral gebruik van handgeschept papier, dit heeft een rijke textuur en is dus erg geschikt voor haar doeleinden. Vooral de scheurranden hiervan zorgen voor een mooi effect. “Bovendien spreekt de gedachte mij aan dat het papier reeds door mensenhanden gegaan is. Dat maakt dat ik er met een andere intentie aan begin dan wanneer ik machinaal vervaardigd papier gebruik. Ik wil er naar toe werken om uiteindelijk het papier zelf te vervaardigen, zodat de cirkel van het maakproces helemaal rond is.”

Lees ook:  Poëzie van oude schroeven

De techniek

“Bij het maken van een beeld begin ik bij de kern en werk van daaruit naar buiten. Ik scheur het papier en breng het laag voor laag aan met lijm op een papieren ondergrond. Dit is een langdurig proces en vergt veel geduld. Wanneer de vorm bijna klaar is, maak ik het geheel nat om het papier met mijn handen te vormen, waardoor het nog meer een organisch karakter krijgt. Een enkele keer combineer ik het met werk van papier-maché.” 

Elsa Visser Elsa Visser Elsa VIsser Elsa Visser Elsa Visser Elsa Visser

 

MEER INSPIRATIE

Het Noord-Brabantse museum
Bijzondere glaskunst
Muurschilderingen door Adele Renault
Kunstenaar Elyse Dodge ziet bergen anders