De magische details van de natuur in papierkunst

4 juli 2016
1758

Kunstenares Elsa Visser haalt haar inspiratie uit de immense schoonheid en kracht van de natuur. Zij verwondert zich voornamelijk over de grootse pracht van de piepkleine details, zoals de nerven in een blad, de anatomie van planten en koralen, en de sporen van een zwam. De mooie structuren, overlappingen en overgangen in vorm fascineren haar en ze besteedt er dan ook veel aandacht aan om in haar papieren kunstwerken iets van haar verwondering op de kijker over te brengen.

Op zoek naar inspiratie

Voordat het werkproces begint gaat Visser eerst op jutterstocht. Tijdens haar wandelingen in het bos neemt ze gedroogde restvormen van bast, zwamvormen en zaaddozen mee die op de grond gevallen zijn, zodat zij deze beter kan bekijken. “Het is ongelooflijk hoeveel kleur een ogenschijnlijk witte onderkant van een zwam of paddenstoel kan hebben”, zegt ze. “En de rijkdom aan structuren is overweldigend, zoals hoe de lamellen verbonden zijn met de kern en hoeveel organische welvingen er waar te nemen zijn..”

Het papier

Voor haar kunstwerken maakt ze vooral gebruik van handgeschept papier, dit heeft een rijke textuur en is dus erg geschikt voor haar doeleinden. Vooral de scheurranden hiervan zorgen voor een mooi effect. “Bovendien spreekt de gedachte mij aan dat het papier reeds door mensenhanden gegaan is. Dat maakt dat ik er met een andere intentie aan begin dan wanneer ik machinaal vervaardigd papier gebruik. Ik wil er naar toe werken om uiteindelijk het papier zelf te vervaardigen, zodat de cirkel van het maakproces helemaal rond is.”

Lees ook:  Prachtige en complexe papieren ontwerpen...met de hand gevouwen

De techniek

“Bij het maken van een beeld begin ik bij de kern en werk van daaruit naar buiten. Ik scheur het papier en breng het laag voor laag aan met lijm op een papieren ondergrond. Dit is een langdurig proces en vergt veel geduld. Wanneer de vorm bijna klaar is, maak ik het geheel nat om het papier met mijn handen te vormen, waardoor het nog meer een organisch karakter krijgt. Een enkele keer combineer ik het met werk van papier-maché.” 

Elsa Visser Elsa Visser Elsa VIsser Elsa Visser Elsa Visser Elsa Visser

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De rol van orakels in de Griekse mythologie: Voorspellingen en raadplegingen

Fairtrade producten: een stap richting duurzame consumptie

Lieke Marsman; gedichten over de onontkoombare werkelijkheid

Mediteren kun je leren

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down