De leukste musea in de Achterhoek

17 VIEWS
De leukste musea in de Achterhoek

De Achterhoek staat bekend om de landelijke gebieden met de typerende boerderijen en de prachtige kastelen. In de Achterhoek vindt je geen grote steden, alleen dorpen. Toch is er genoeg te beleven. Er zijn diverse fietsroutes die je langs de mooie kastelen leiden of trek een dagje uit om een van de vele musea te bezoeken. Laat je inspireren door de Achterhoekse musea. Geniet van de prachtige kastelen, de mooie kunstwerken en leer meer over de geschiedenis en cultuur van de Achterhoek. Wij zetten een aantal musea en galeries op een rijtje die je zeker niet mag missen!

Museum MORE | Kasteel Ruurlo

Diep in de Achterhoek ligt Kasteel Ruurlo. Het kasteel in Ruurlo behoort tot een van de mooiste kastelen in Nederland. Een bezoek aan dit museum is dat ook erg inspirerend. In dit prachtige en vorstelijke gebouw uit de 14e eeuw staat het werk en het leven van Carel Willink centraal. Om binnen de kamers van het kasteel te komen en de werken van Willink te bewonderen heb je een ticket van het museum nodig. Heb je geen ticket? De Engelse landschapstuin die bij het kasteel hoort en de Orangerie zijn zo toegankelijk. Geniet op het terras van een lekker kopje koffie of een biertje met een hapje erbij. Hans en Monique vonden dat het werk van de kunstenaar Willlink een monumentaal thuis verdiende en hebben er dat ook voor gezorgd dat het werk in het kasteel tot zijn recht komt.

Openluchtmuseum Erve Kots

Ontdek hoe boeren woonden en werken met hun familie en vee in de Achterhoek. In openluchtmuseum Erve Kots waan je je echt in het verleden. Ze nemen je mee terug in de tijd. Geniet van de verhalen uit de geschiedenis en de kunsttentoonstellingen. Naast het openluchtmuseum biedt Erve Kots ook een openluchttentoonstelling! Begin je dagje uit met een rondleiding over het terrein. Je wordt langs een molen en een zagerij geleid, waar je de oude gebouwen en oude machines van dichtbij kunt bewonderen. Het openluchtmuseum heeft een uitgebreid programma voor jong en oud. Heb je dorst gekregen, dan kun je genieten van het zelf gebrouwen bier.

Lees ook:  Biografie panel | Anna Baronesse Bentinck: een meesterlijk portret van de uitstervende oude adel

Kristalmuseum

In het kristalmuseum vind je een schitterende collectie van honderden mineralen, fossielen, edelstenen en andere gesteenten. Je kijkt je ogen uit. In een nagebootste mijn ontdek je hoe de stenen groeien. Weet jij wat fluorescentie is? In een donkere kamer kun je ontdekken welke stenen kleur geven onder ultraviolet licht. De Grieken en Romeinen gebruikten vroeger al edelstenen. Kun je nagaan hoe oud edelstenen zijn. Astrologen hebben in het verleden ook edelstenen aan sterrenbeelden toegewezen. Daarnaast vind je in het museum ook overblijfselen van dinosaurussen en het skelet van een holenbeer. Vergeet niet langs het winkeltje te gaan, misschien vind je er nog wel een mooie edelsteen als souvenir.

Musea Achterhoek

CIVON innovatiecentrum

De geschiedenis is erg interessant, maar we moeten natuurlijk ook blijven innoveren. Ervaar hoe belangrijk technische innovaties zijn. Ontdek bij CIVON het werk van vroeger en wordt verrast door de nieuwste technologische ontwikkelingen van dit moment. De ontwikkelingen van vroeger en nu komen samen en zorgen voor een onvergetelijke beleving. In het museum kan je zelf de oude en nieuwe technieken toepassen in het Fablab. Ga aan de slag met 3D printers en lasersnijders. In het kunstatelier kun je workshops en cursussen volgen. Laat je meenemen door de spectaculaire mediashow en leer alles over de wereld van ijzer en staal en de nieuwe technologieën in deze industrie.

Nationaal onderduikmuseum

Ben jij nieuwsgierig naar het verhaal van de bewoners, buurtbewoners en onderduikers die leefden tijdens de Tweede Wereldoorlog? Dan is het Nationaal Onderduikmuseum echt wat voor jou. Je leert misschien nog wel meer over de Tweede Wereldoorlog bij het Nationaal Onderduikmuseum, dan bij het Anne Frank huis. Bij het Nationaal Onderduikmuseum wordt op bijzondere wijze stilgestaan bij de Tweede Wereldoorlog, het verzet, oorlogspropaganda en vrouwen in het verzet. De verhalen van de onderduikers zijn erg indrukwekkend. De verhalen van de onderduikers worden in beeld gebracht in woord en beeld. Het museum laat je weer beseffen hoe goed we het op dit moment hebben. Het museum is ook zeer geschikt voor kinderen.

Lees ook:  Dromerige karakters die leven in de lucht

Boerderijmuseum De Neeth

Boerderijmuseum De Neeth is ideaal om met kinderen te bezoeken. Er valt zoveel te beleven. Leer hoe de Achterhoekse bevolking leefde en werkte in het verleden aan de hand van de unieke gebruiksvoorwerpen die worden tentoongesteld. Bewonder de boerenkeuken, de traditionele kleding, landbouwwerktuigen en nog veel meer. Het museum is gevestigd in een oude schuur die grotendeels nog in oude staat is. Naast het museum ligt ook een speeltuin. Als de kinderen zijn uitgekeken bij het museum kunnen ze zich hier ook goed amuseren. Van het museum bezoeken en van het spelen krijg je natuurlijk honger. Geniet van heerlijk pannenkoeken bij de pannenkoekenboerderij. Let wel op het museum is van 1 oktober tot 1 april gesloten. Je zal dus nog even moeten wachten als je de tentoonstelling wilt bewonderen.

Textil Museum

De textielindustrie speelt tegenwoordig een steeds grote rol. Neem een kijkje hoe de textielindustrie van vroeger in zijn werk ging bij het Textil Museum in Bocholt, net over de grens in Duitsland. De indrukwekkende tentoonstelling geeft je een beeld van de historische en de moderne technieken in de internationale textielindustrie. In het museum staan alle weefgetouwen te ratelen. 100 Jaar geleden werkten hier duizenden mannen en vrouwen. Op het terrein van het museum zie je ook de woonhuizen van de arbeiders staan. Bewonder de indrukwekkende en kwalitatieve collectie. De bijschriften van de expositie staan ook in het Nederlands. Je hoeft dus niet je Duits weer op te graven. Op een creatieve manier maak je kennis met de textielindustrie.

Genoeg musea in de Achterhoek te vinden waar je cultuur kan snuiven. Een bezoek aan een museum is ook goed te combineren met een dagje uit of een weekendje in de Achterhoek. Huur een fiets en volg een mooie fietsroute langs de musea, bezoek een van de vele historische dorpen en geniet van de gezellige cafeetjes en terrassen die er te vinden zijn. Ga je een weekendje weg in Gelderland? Bekijk dan ook de leukste musea van Gelderland.

MEER INSPIRATIE

De 10 leukste poëzie versjes
Top 8 spannendste thriller boeken van dit moment
Sinterklaas gedichten verzinnen? Wij helpen je op weg!
De leukste biografie boeken van dit moment