De leukste biografie boeken van dit moment

26 oktober 2021
626
biografie boeken

Wat zorgt er op vakantie nou echt voor dat je volledig tot rust komt? Juist, het lezen van een boek. Veel mensen kunnen uren verdwalen in de meest uiteenlopende verhalen. Van magische werelden zoals in de Harry Potter boeken tot spannende gebeurtenissen in boeken zoals de Da Vinci Code. In een boek zijn de mogelijkheden vrijwel eindeloos. Maar de laatste tijd beginnen ook non-fictie boeken een grote opmars in populariteit te maken. Met name de biografie boeken van bekende sporters, muziek artiesten, zakenmensen en acteurs worden vandaag de dag gretig gelezen. Daarom vertellen we je aan de hand van deze blog graag over de leukste biografie boeken van dit moment.

Wat is een biografie?

Laten we eerst duidelijk vaststellen wat een biografie precies is. Het woord is ontstaan uit twee Oudgriekse woorden, namelijk bios én graphein. De letterlijke betekenis van bios is leven en dat van graphein is schrijven. In feite is de biografie betekenis dus: een op schrift gestelde levensbeschrijving van een persoon. Zoals we eerder kort hebben benoemd wordt de term met name gebruikt voor non-fictie, wat staat voor werken waarin het werkelijke leven van een echt bestaand persoon wordt beschreven. Ondanks dat het non-fictie betreft, is een biografie wel altijd verhalend. Een biografie boek probeert een beter inzicht te geven in het karakter en de persoonlijkheid van een bepaald persoon. Een droge opsomming van feiten is dus zeker niet de bedoeling van een biografie. Tot slot kan een biografie op twee manieren worden geschreven. Enerzijds kan een dergelijk boek geschreven worden met toestemming van de persoon, die het onderwerp is van de biografie. In dat geval noemt men het een geautoriseerde biografie. Anderzijds kan de biografie ook geschreven worden door de persoon zelf of door een door die persoon aangewezen ghostwriter. In beide gevallen spreken we dan van een autobiografie.

Lees ook:  Biografie panel | Anna Baronesse Bentinck: een meesterlijk portret van de uitstervende oude adel

Maar wat zijn dan de leukste biografie boeken van dit moment? Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet!

De Mol

Van Medisch Centrum West tot Big Brother en van The Voice tot de 5 Uur Show. Johnny, Linda en natuurlijk John de Mol zijn letterlijk overal. Niet voor niets is John de Mol één van de rijkste en machtigste personen van Nederland. Hij bezit verschillende radiostations, muziekrechten, een tijdschrift, een persbureau, een tv-zender én zelfs data van tientallen miljoenen Nederlanders. Maar desondanks blijft hij, samen met zijn zus en zoon, zijn imperium proberen uit te breiden.

Maar waar komt het succes van deze power-familie vandaan? Hoe is John de Mol uitgegroeid tot een van de meest gevreesde mondiale tv-tycoons? Wat drijft hen en hoe ver reikt de invloed en de macht van de familie De Mol?

Mark Koster dook in de familiegeschiedenis op zoek naar antwoorden. Hij heeft toegang gekregen tot nooit geopende en persoonlijke archieven, daarnaast dook hij in de inner circle van de familie en sprak met tientallen mensen die hier een hoofdrol in speelden. Ook Shima Kaes heeft in deze biografie een duidelijke rol te vervullen. In dit niets verhullende en zeer fascinerende verhaal weet hij aan de hand van vier generaties te schetsen hoe één familie al haar dromen wist waar te maken en al decennialang dicteert wat wij aan vermaak, muziek en nieuws tot ons nemen.

Biografie de mol

Martien – van burgemeesterszoontje tot kasteelheer

Als je Martien Meiland niet kent, heb je het afgelopen jaar in de wildernis geleefd. De televisieserie ‘Chateau Meiland’ heeft op SBS 6 wekelijks meer dan miljoenen kijkers aan de tv weten te binden. Heel het land heeft wel een oordeel over de man. Of je bent helemaal gek van hem óf je wórdt helemaal gek van hem. Toch verteld de televisieserie slechts een klein deel van het omvangrijke verhaal van Martien. Daarom vertellen in deze biografie Martien Meiland, Erica, Montana, Maxime, schoonmoeder Jenny én broer Jaap het complete verhaal. Hierbij wordt, zoals we gewend zijn van deze uitbundige familie, niemand gespaard gebleven. Je leest over de jeugd van Martien. Over zijn alcoholische vader en zus, die hij al jaren niet meer heeft gesproken. Over de onvoorwaardelijke liefde tussen Erica en Martien, die elkaar te allen tijde door dik en dun blijven steunen. Over zijn jaren in Amsterdam. Over alle zakelijke avonturen met Erica, die varieerden van geweldige successen tot complete mislukkingen. Over de serie waardoor het hele gezin in één klap Bekende Nederlanders werden. Over de leuke, maar zeker ook de minder leuke kanten van de televisiewereld. In feite over letterlijk alles. Als je de biografie van Martien Meiland hebt uitgelezen, heb je gelachen, een traantje weggepinkt en kun je pas echt een oordeel vellen over deze spraakmakende man.

Lees ook:  Biografie panel | Hortense, de vergeten koningin van Holland

biografie martien meiland

Sneijder

We hebben het over een record-international, Champions League winnaar, WK-finalist, voormalig aanvoerder van Oranje, een Celebrity, een Ajax-icoon en een kind van het Utrechtse Ondiep. We hebben het natuurlijk over niemand minder dan Wesley Sneijder. Nu zijn imposante loopbaan als profvoetballer aan een einde is gekomen, vertelt Sneijder zijn volledige verhaal aan Kees Jansma. Hij vertelt het openhartig, eerlijk, met zelfspot en humor, maar met name met heel veel gevoel. In zijn biografie vertelt Wesley Sneijder over Yolanthe Cabau en de mooie tijd met haar. Over de jaren met Louis van Gaal, Marco van Basten, Zlatan en al die anderen die zo’n grote rol in zijn leven hebben gespeeld. Op deze manier gunt hij jou als lezer een prachtige blik achter de schermen van een roerig leven, op- en buiten het voetbalveld.

biografie wesley sneijder

Bruce

Al meer dan dertig jaar staat Bruce Springsteen aan de top van de muziekindustrie. In deze biografie schetst de auteur samen met The Boss zelf een levendig en openhartig portret van de rocklegende. In dit boek wordt een man getoond, die gebukt gaat onder familietragedies, die 100% toegewijd is aan zijn muziek en die een oprechte passie heeft voor al zijn fans. Ook vertellen de andere leden van de E Street Band voor het eerst over hun ervaringen tijdens het abrupte ontslag in 1989 en de prachtige reünie van de band tien jaar later. Het boek besteedt niet enkel aandacht aan de geweldige carrière van Springsteen, maar ook zijn jeugd in een arbeidersgezin in New Jersey en de inspirerende weg naar het succes wordt in de belangstelling geplaatst. Bruce is een absolute must-read voor de legio Boss-fans en -liefhebbers in zowel Nederland als Vlaanderen.

Lees ook:  Waarom je nooit genoeg boeken kan lezen

biografie bruce springsteen

Veel leesplezier

In deze blog hebben we een aantal van de leukste biografie boeken van dit moment uitgelicht. Hopelijk zit er een biografie tussen die jou helemaal aanspreekt en waar jij tijdens je volgende vakantie volledig in kunt verdwalen. Het zijn stuk voor stuk zeer goed geschreven boeken waarbij je een andere kant leert kennen van de personen die je bijna dagelijks op tv ziet. Heb je al deze biografie boeken gelezen? Of houd je toch meer van een ander genre? Dan hebben we ook nog de top 10 beste historische romans voor je op een rijtje gezet. Iets heel anders, maar net zo leuk en ontspannend om te lezen als biografie boeken! Veel leesplezier!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Fairtrade producten: een stap richting duurzame consumptie

Lieke Marsman; gedichten over de onontkoombare werkelijkheid

Mediteren kun je leren

Eindelijk wonen op jezelf, hoe pak jij dat aan?

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down