De leukste activiteiten en bezienswaardigheden in Nederland per provincie

12 september 2022
639

Nederland kent 12 provincies. Elke provincie is anders en heeft zijn eigen krachtige kenmerken. Zo heeft Limburg prachtige heuvels en natuurgebieden, terwijl Noord-Holland wordt gesierd door haar gezellige grachten. Maar iedere provincie heeft ook zo zijn eigen activiteiten en bezienswaardigheden. In deze blog lees je meer over de leukste activiteiten en bezienswaardigheden in Nederland per provincie.

Limburg

Limburg, de provincie die zoveel weg heeft van België. In Limburg kan je niet alleen terecht voor prachtige heuvels en natuurgebieden, maar ook voor een mooi stukje geschiedenis. Zo kan je in Limburg onder andere de steenkolenmijnen, grotten en prachtige musea bezichtigen. Daarnaast is er in Limburg een hele bijzondere plek te vinden. Dit is het drielandenpunt, gelegen in Vaals. Dit is de plek waar de drie landen Nederland, België en Duitsland samen komen. Tot slot zorgt de bourgondische levensstijl en het dialect in Limburg voor een echt vakantiegevoel.

Noord-Brabant

Noord-Brabant, de provincie met de zachte g. In de provincie zijn genoeg leuke dingen te doen, maar dat kan haast ook niet anders met zo'n grote provincie. De provincie staat op nummer 2 met de grootste oppervlakte. In Noord-Brabant kan je genieten van een groot bosgebied met diverse heidevelden en zandverstuivingen. De Loonsche en Drunense Duinen vormen een prachtig wandel- en fietsgebied.

Naast deze schitterende natuur kent Noord-Brabant ook een bijzondere geschiedenis. Wil je hier meer over weten? Bezoek dan kamp Vught. Dit vroegere concentratiekamp is veranderd in een nationaal monument. De reconstructies vertellen jou een verhaal over het verleden.

Zeeland

Zeeland, de provincie van de slikken en schorren. Zeeland staat bekend om haar vele wateren en de Deltawerken. Bovendien kan je in Zeeland genieten van de zee of even uitwaaien op het strand. Als je op een bootje gaat varen, heb je ook nog de kans dat je dolfijnen spot. Wil je liever een actiever uitje, ga dan surfboarden op het water.

Lees ook:  B&B Warreweide: slapen in een pipowagen met hottub naast de deur

Zuid-Holland

Zuid-Holland, de provincie met de stad achter de duinen. In Zuid-Holland kan je naar een van de top 5 bezienswaardigheden van Nederland, Madurodam. Naast Madurodam bestaat er ook MiniWorld Rotterdam. In deze parken is een miniatuurwereld te beschouwen. Naast de miniatuurwereld, kan je in Zuid-Holland ook terecht voor de kaasmarkt in Gouda.

Ga ook een keer naar Den Haag om een kijkje te nemen op het Binnenhof. Het Binnenhof is het middelpunt van de Nederlandse politiek. Mocht je nog tijd over hebben, dan kan je lekker uitwaaien op de pier van Scheveningen.

bezienswaardigheden Nederland

Noord-Holland

Noord-Holland, de provincie met de hoofdstad van Nederland. In Amsterdam zijn er tal van uitjes om te doen. Zo kan je in Amsterdam terecht om kennis op te doen over het verleden. In Amsterdam staat bijvoorbeeld het Anne Frankhuis, Van Gogh- en het Rijksmuseum. Ook kan je met je favoriete sterren op de foto bij Madame Tussauds. Buiten Amsterdam zijn er ook veel meer uitjes te plannen. Wat dacht je van haring happen in Volendam, Max Verstappen aanmoedigen op het circuit van Zandvoort of een kijkje nemen op de welbekende kaasmarkt van Alkmaar?

Utrecht

Utrecht, de provincie met een prachtige oude binnenstad. In de oude binnenstad is van alles te zien. Je vindt er onder andere grachten, pakhuizen, diverse winkels en restaurants. Als je toch even in de stad bent, neem dan vooral eens een kijkje bij de Domtoren. Deze bevindt zich in het hart van de oude binnenstad. Naast de Domtoren zijn er ook bekende musea te bezoeken in de stad. Zo kan je in Utrecht een kijkje nemen in het Nijntje Museum en Spoorwegmuseum. Ook is in Utrecht het welbekende dierenpark Amersfoort te vinden. Hier zijn allemaal verschillende dieren te beschouwen, van tijgers tot aan krokodillen en van wolven tot aan hyena's.

Lees ook:  In dit Deense bos wandel je tussen de boomtoppen op 45 meter hoogte

Gelderland

Gelderland, de provincie met uitgestrekte bossen, heidevelden en zandverstuivingen. Dé plek voor de echte natuurliefhebbers. Een bekend natuurgebied dat neerstrijkt in Gelderland is de Veluwe. Naast dit prachtige natuurgebied kan je in Zeeland ook terecht voor de grootste zandverstuiving van West-Europa. Deze is te vinden bij het dorp Kootwijk. Ook kan je in Gelderland terecht bij een grootste dierentuinen van Nederland, namelijk Koninklijke Burgers’ Zoo. Nog steeds niet genoeg van de prachtige dieren? Neem dan een kijkje bij het dolfinarium.

Flevoland

Flevoland, de provincie die bestaat uit twee delen. Flevoland bestaat uit de Noordoostpolder en het grootste kunstmatige eiland ter wereld, de Flevopolder. In Flevoland kan jij jouw ogen uitkijken bij het natuurpark Lelystad. In dit park kan je wandelen door een mooi stuk natuur, maar kan je onderweg ook wilde dieren spotten. Er lopen namelijk veel wilde dieren rond, zoals elanden, przewalskipaarden, otters, wilde zwijnen en edelherten.

Kijk je liever naar aapjes, neem dan eens een kijkje bij stichting AAP. Hier zijn niet alleen aapjes aanwezig, maar ook katachtigen, wasberen, eekhoorn, stinkdieren en stokstaartjes. Daarbij kan je er ook nog informatie inwinnen over stichting AAP. Ben je toch iets meer van de stoerdere activiteiten, neem dan eens een kijkje in attractiepark Walibi.

Overijssel


Overijssel, de provincie met de vele bossen en heidevelden. Overijssel is de plek voor de echte natuurliefhebber. Het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug is een bekende plek in Overijssel. Dit is dé plek met glooiende landschappen en prachtige heidevelden. Ook is Nationaal Park de Weerribben een mooie bezienswaardigheid in Overijssel. Dit is een bosrijke plek die veel water kent. Je kan hier een mooie fiets- of wandeltocht maken, maar je kan er ook kiezen voor een rondvaart of kanotocht. Wil je toch wat meer avontuur, neem dan eens een kijkje in attractiepark Hellendoorn.

Lees ook:  Stranden in Nederland waar je (bijna) het rijk voor jezelf alleen hebt

Drenthe

Drenthe, de provincie met de reusachtige steenformatie. In Drenthe is de mooiste bezienswaardigheid toch wel de hunebedden. De hunebedden zijn reusachtige steenformaties die 5.000 geleden door mensenhanden op elkaar zijn gestapeld. Om maar in de geschiedenissferen te blijven, kan je in Drenthe ook Kamp Westerbork bezichtigen. In dit oude concentratiekamp is de geschiedenis dankzij de persoonlijke verhalen in tentoonstellingen en filmbeelden nog steeds voelbaar. Wil je toch liever even wat anders, dan kan je in Drenthe gezellig wandelen, fietsen en zwemmen.

Friesland

Friesland, de provincie met het Fries als spreektaal. In Friesland kan je een kijkje nemen bij de afsluitdijk. Bij deze dijk is ook een andere bezienswaardigheid, namelijk het Kazemattenmuseum te vinden. Dit is een belangrijke vestiging uit de Tweede Wereldoorlog, waar de Nederlandse soldaten de Duitse soldaten wisten tegen te houden.

Ook kan je in Friesland deelnemen aan de Sneekweek. De Sneekweek is het grootste en gezelligste binnenwater zeilevenement van Europa. Buiten de Sneekweek om zijn er nog tal van bezienswaardigheden te bezichtigen. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op de Waddeneilanden die bij Friesland horen of kijk je ogen uit bij dierenpark Aqua Zoo.

Groningen

Groningen, de provincie met zijn prachtige monumenten. Het bekendste monument van Groningen is de Martinitoren. Om het bezichtigen van deze bezienswaardigheid wat actiever te maken, kan je de Martinitoren ook beklimmen. Als afsluiting van de dag kan je eindigen met een bierproeverij bij een van de vele proeflokalen. Ondanks dat Groningen bekend staat om zijn rust en wijsheid, bevinden zich in de binnenstad ook heel veel studenten.

Er zijn in Nederland dus allerlei verschillende bezienswaardigheden te bewonderen. In elke provincie is wel iets bijzonders te zien en doen. Ben je nog op zoek naar leuke activiteiten voor de zomer, klik dan hier.


Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Wie of wat bepaalt de prijs van kunst?

Spirituele hulpverlening voor je mentale gezondheid

De invloed van verpakkingen op consumentenkeuzes

Een babyshower organiseren doe je zo

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down