De kracht van positieve psychologie

3 februari 2023
1352
Positieve psychologie mindset

Ken je de uitspraak “na regen komt zonneschijn”? Dit is een welbekende metafoor om iemand eraan te herinneren dat na een slechte periode er vaak een goede periode volgt. Zo zijn er veel uitspraken die bedacht zijn om iemand veerkracht te geven in negatieve gebeurtenissen. Die uitspraken zijn eeuwen oud en vanuit hier kunnen wij opmaken dat mensen al van ouds bezig zijn met het positieve erin te houden in moeilijke tijden. Dit is onderdeel van positieve psychologie.

Vandaag de dag zijn er dan talloze manieren bijgekomen om een positieve mindset te creëren en te behouden. In deze blog gaan wij dieper in op de kracht positieve psychologie en wat het voor jou kan betekenen!

Wat is positieve psychologie?

Als je deze blog leest heb je waarschijnlijk al enige interesse in positief denken, mindset en psychologie. Dan weet je ook dat er zijn talloze onderzoeken gedaan zijn en nog steeds uitgevoerd worden op het gebied van psychologie en hoe ons menselijk brein werkt. Ons brein is een heel complex systeem waar wij nog altijd veel over moeten leren. Psychologie is de wetenschap dat het onderdeel van ons brein bestudeerd die zorgt voor ons gedrag en hoe wij ons voelen. Hiermee worden er bepaalde patronen in gedrag herkend die vervolgens, als het van negatieve aard is, aangepakt worden. Denk hierbij aan depressie, angststoornissen en andere psychologische problemen die tot een onaangenaam leven leiden.

Klassieke psygologie

De klassieke psychologie heeft een aanpak methode voor deze psychologische aandoeningen. Vaak wordt er eerst gekeken naar de oorzaak van het probleem, dan wordt er gekeken naar hoe je het probleem kan oplossen. Deze methode bevat vaak lange trajecten bij psychologen en therapeuten die samen met de patiënt zoeken naar de oorzaak.

Positieve psychologie

Positieve psychologie is een relatief nieuwe term, voor het eerst geïntroduceerd in 1999 door Dr. Martin Seligman, een Amerikaanse psycholoog en schrijver. Bij positieve psychologie ligt de focus op het behalen van je doelen en dromen in plaats van kijken naar wat er niet goed gaat. De beginselen van positieve psychologie komen uit de piramide van Maslow. In deze piramide heeft Maslow in 1943 geïllustreerd wat volgens hem de universele menselijke basisbehoeftes zijn en deze gerangschikt. Hierin heeft Maslow ook aangetoond dat bepaalde behoeftes alleen opkomen als andere behoefte vervuld is. Zo ontstond de theorie: Het vervullen van de behoeftes maakt een mens gelukkiger en positieve psychologie richt zich op het vervullen van behoeftes.

Al met al, in ons huidige tijdperk zijn wij aan het shiften van de klassieke psychologie, die de negatieve aspecten aan wilt pakken, naar positieve psychologie dat zich richt op het vervullen van behoeftes en behalen van doelen om je gelukkiger te laten voelen. Het is niet zo dat door middel van positieve psychologie je geen moeilijkheden kunt ervaren. Die zullen er altijd zijn, maar het is wel zo dat je er meer tegen bestand bent dan wanneer je geen gebruik maakt van positieve psychologie.

Lees ook:  Goed slapen op vakantie? Bekijk deze tips!

Positieve psychologie wetenschappelijk onderbouwt

Positieve psychologie wordt al jaren onderzocht door wetenschappers. Tijdens deze studies is de theorie in de praktijk getest door middel van verschillende experimenten. Zo zijn er experimenten uitgevoerd op de werkvloer naar positieve aanpak van de werkgever en het geluksgevoel van de werknemers. Ook zijn er testen gedaan op individueel niveau en op relationeel vlak. Al deze onderzoeken hadden een ding gemeen. De uitkomst was dat de proefpersonen zich fijner en gelukkiger voelden bij de positieve aanpak. Dit resoneerde dan ook met hun verdere levensstijl en had ook baat bij het omgaan met tegenslagen.

De kracht van positieve psychologie in de praktijk

Je hoort steeds vaker dat de mindset en zelfontwikkeling een belangrijke rol speelt in je dagelijkse leven. Door jezelf positief op te stellen in het leven kun je beter tegenslagen aan, want die zullen er altijd wel zijn. Ook zorg je daarmee dat toxische mensen uit je buurt blijven. Maar hoe kun je de positieve psychologie voor jezelf inzetten? Hier komen een aantal dingen bij kijken. Als eerste moet je kijken naar je huidige gewoontes, ben jij positief ingesteld of juist negatief? Zie jij het glas als half vol of half leeg? Herken en erken jij je negativiteit? Deze vragen zijn goed om aan jezelf te stellen en hierbij stil te staan. De meeste van ons zijn namelijk gewend om “realistisch” te denken wat vaak pessimistisch betekent. Dit kan komen vanuit je opvoeding of je omgeving. Het zit vaak ook zo diep ingebakken dat je het niet eens door hebt. Daarom is het belangrijk om eerst deze patronen in jezelf te herkennen en daarvoor in de plaats nieuwe gewoontes te creëren. Er bestaan verschillende manieren om dat te doen. Hier onder hebben wij een aantal positieve psychologie oefeningen en gewoontes op een rij:

Dankbaarheid

Dankbaar zijn voor wat je al hebt in het leven is een essentiële oefening. Dankbaarheid wordt ook wel gezien als de drijfveer van positieve psychologie. Sta dagelijks stil bij waar je dankbaar voor bent. Hierdoor word je een meer tevreden maar ook gelukkig mens. Pak een schrift en maak hier je dankbaarheidsdagboek van. Schrijf iedere dag 3 dingen op waar je dankbaar voor bent. Het kunnen grote dingen zijn maar ook hele kleine dingen. Bijvoorbeeld: ik ben dankbaar dat het zonnetje schijnt vandaag, ik ben dankbaar dat er een leuk weekend voor de boeg is, etc. Schrijf daarnaast ook op waarom het je een fijn en goed gevoel gaf.

Lees ook:  Hoe verzorg je je lichaam het beste?

Door deze oefening dagelijks te doen voor een aantal weken lang, zul je merken dat je meer stil staat bij wat er goed gaat in het leven. Dit positief denken helpt je motivatie om positieve psychologie gebruiken om je doelen te bereiken.

Lucky girl syndrome

Lucky girl syndrome

Heb jij wel eens van de “Lucky girl syndrome” gehoord? Het is een nieuwe trend binnen de mindset en positieve psychologie. Het idee is dat als je herhaaldelijk zegt dat je de grootste gelukzak bent en dat goede dingen je altijd overkomen, dan zal dat ook gebeuren. Dit is grotendeels gebaseerd op de “law of assumption”, waarbij de gedachte is: alles waar jij vanuit gaat, is ook daadwerkelijk zo of wordt waarheid. Hierdoor ben je je continu aan het focussen op de goede dingen en zal je ook de minder goede dingen makkelijker kunnen verdragen. Waarom dit werkt? Omdat onze hersenen een focus kunnen leggen op bepaalde dingen. Stel je voor, als jij een rode auto wilt, dan zie je voor jouw gevoel overal opeens rode auto’s, terwijl het voorheen niet zo opviel. Dit is de focus die jouw hersenen projecteren.

De trick is bij de lucky girl syndrome dat je elke dag een aantal affirmaties uitspreekt als je wakker wordt, doorheen de dag en als je gaat slapen. Doe dit voor een aantal weken en je zal meteen verandering merken. De affirmaties zijn voor iedereen anders, maar er zijn ook universele affirmaties zoals: ik ben een echte geluksvogel, geluk is altijd aan mijn zijde, ik ben een geld magneet, ik heb geld in overvloed.

Maak je eigen affirmaties die van toepassing zijn op jou en je doelen. Spreek deze trouw elke dag uit en geloof er ook echt in. Je zal merken dat je kijk op de wereld zal veranderen!

vision board

Visualisatie

Mensen zijn heel erg visueel ingesteld. Ons brein verwerkt beelden sneller dan woorden. Daarom is visualisatie een belangrijk aspect als het op een positieve mindset aankomt. Bij deze oefening is het makkelijkste als je begint met het maken van een vision board. Dit is een collage van al je doelen en dromen, in beeld. Wil je bijvoorbeeld een nieuwe auto? Zoek een plaatje met de auto die jij wilt hebben en plak deze op je vision board. Zo vul je het bord met alles wat je wilt en hang deze dan op een plek waar je elke dag naar kan kijken. Stel je dan ook voor dat jij daadwerkelijk in die auto al zit en rijdt. Erg belangrijk om ook dit dagelijks te herhalen.

Dit zijn slechts een aantal oefeningen die kan doen van de vele oefeningen die er bestaan. Bekijk ook eens onze lijst met boeken over Positieve Psychologie hieronder:

Lees ook:  Gezonder gaan leven door minder te roken

Positieve Psychologie boeken

Ben je geïnteresseerd in de leer van de positieve psychologie? Dan zijn er boeken die je zeker gelezen moet hebben hierover. Een aantal bestsellers hebben wij hieronder voor je op een rij gezet:

De logica van geluk – Mo Gawdat

Dit boek beschrijft het leven van Mo, extreem rijk, gezond en succesvol, maar niet gelukkig. Dit heeft hem aan het denken gezet. Dus is hij op zoek gegaan als een wiskundige, naar een formule van geluk. Zou er een logica van geluk bestaan zoals een wiskundige formule? Dit boek bewijst dat iedereen het vermogen van geluk bezit!

De logica van geluk

Master your mindset – Michael Pilarczyk

Een van de bestsellers van onze tijd. Master your mindset van Michael Pilarczyk is uitgegroeid tot het mindset boek van Nederland. Hierin neemt Michael je mee hoe jij je mindset kan veranderen om jezelf zo gelukkiger en succesvol te maken. Lezers van dit boek schrijven vaak hun succes toe aan Michael en zijn leer van mindset!

Master your mindset michael pilarczyk

Je bent zoals je denkt – Michael Pilarczyk

Nog een klassieker van Michael Pilarczyk. Hierin gaat Michael dieper in op het gebied van denken en hoe je tot bepaalde gedachte patronen komt en ook hoe je van de slechte gedachten patronen af kan komen. Dit boek is gebaseerd op twee andere bestsellers namelijk; The science of getting rich en As a man Thinketh. Je bent zoals je denkt is een mooie aanvulling voor je mindfulness boeken verzameling en een aanrader om te lezen na Master your mindset.

Je bent zoals je denkt

Patronen doorbreken – Hannie van Genderen

In dit boek ga je dieper in op je negatieve patronen en leer je aan de hand van oefeningen hoe je deze kunt doorbreken. De gedachte: "De volgende keer pak ik het anders aan", zal nu ook werkelijkheid worden met de praktische tips die je in dit boek krijgt. Zo voorkom je om steeds in hetzelfde patroon te vallen. Het boek Patronen doorbreken is echt gericht op de praktische aanpak.

Patronen doorbreken

Naast boeken kan je natuurlijk kiezen om zelf positieve psychologie opleidingen te volgen of je te laten begeleiden door een life coach. Zij richten zich ook altijd op de positieve mindset en het behalen van je doelen en behoeftes.

Positief denken kan je zien als de fundering van je huis. Als je dat hebt staan, dan kan je je huis decoreren en gaan kiezen tussen een natuurstenen vloer, een bamboe vloer of een laminaatvloer. Met andere woorden, als jij de juiste mindset hebt bereikt dan kan je de volgende stappen gaan nemen. Vond je deze blog interessant en wil je meer ontdekken? Bekijk dan onze blog over het stemmetje in je hoofd.

Over de auteur

Mathias Molenberg

Recente berichten

Hoe kun je investeren in de duurzame wereld?

Jouw gids voor een stressvrije afstudeerfase

Alternatief voor zonnebaden: Waarom zelfbruiners steeds populairder worden in de beautywereld.

Hoe balans te vinden tussen werk en persoonlijke groei?

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down