5 Inspirerende levenslessen uit ‘De Kleine Prins’

91344 VIEWS
5 Inspirerende levenslessen uit ‘De Kleine Prins’

Op 6 april 1943 werd het boek De Kleine Prins voor het eerst uitgegeven. Het verhaal gaat over een piloot die met zijn vliegtuig motorpech krijgt in de Sahara waar hij een kleine jongen ontmoet, een kleine prins. In de dagen die volgen vertelt de prins stukje bij beetje over zijn thuisplaneet en zijn reizen naar andere werelden in de ruimte.

Bijzonder hoe het boek al meer dan 70 jaar zowel kinderen als volwassenen kan boeien. We zetten een aantal van de levenslessen van de kleine prins en zijn inspirerende kijk op het leven op en rij:

1. Zoek de creativiteit die je als kind in je had weer op

levenslessen de kleine prins

De verteller van De Kleine Prins opent het boek met een verhaal over een tekening die hij als kind maakte van een slang die een olifant opeet. Alle volwassenen die naar de tekening keken, zeiden: ‘dat is geen slang, dat is een tekening van een hoed.’ Vanaf toen tekende hij nooit meer, totdat hij de Kleine Prins ontmoet die meteen ziet wat hij vroeger tekende: een slang die een olifant verorbert.

Het is makkelijk om je te laten beïnvloeden door de binaire blik van anderen, en soms ook die van jezelf. Feiten en praktische ideeën zijn nu eenmaal makkelijker te verwerken dan de zaken die onder het oppervlak liggen, die creativiteit vergen. Fantasie en creativiteit zijn goed voor je gezondheid.

Onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat pianospelers minder stress vertonen wanneer zij op het podium improviseren. Ook het maken van kunst heeft een positieve impact op het cognitief vermogen. Artistieke geesten lijken wat dat betreft veel op de Kleine Prins: ze dagdromen, zoeken naar nieuwe ervaringen en stellen veel vragen.

2. Wees af en toe wat minder serieus, zo kun je de kleine dingen in het leven beter waarderen

levenslessen de kleine prins

Op zijn reizen naar andere planeten ontmoette de Kleine Prins een hele serieuze zakenman. Deze is constant bezig met het tellen van alle sterren aan de hemel. Hij zegt dat hij gelukkig is, want hij bezit alle sterren, maar zijn leven lijkt eenzaam en monotoon, want meer dan de sterren bezit hij niet. Hij ziet niet eens hun schoonheid.

Lees ook:  Deze buitengewone snoepautomaten zijn gezond voor je hersenen

Uiteindelijk wordt een mens gelukkiger van de vele kleine dingen in het leven, dan het bezitten van grote dingen. Zo onderzocht Roos Vonk dat je beter je geld kunt spenderen aan ervaringen, dan aan materiële zaken. Daarnaast is het belangrijk om veel te blijven lachen, onderzoek wijst uit dat mensen die dat veel doen een beter korte-termijn geheugen hebben, en dat het daarnaast ook een positief effect heeft tegen hartziekten.

3. Levenslessen van de Kleine Prins: tijd voor jezelf is de sleutel naar geluk

levenslessen de kleine prins

De Kleine Prins vertelt over iemand die hij ontmoette op de vijfde planeet die hij bezocht. Hier duurt elke dag slechts 1 minuut. Deze persoon, de lantaarnopsteker, moet elke minuut de lamp van de planeet uitdoen, en een minuut later weer aan doen. Hij kan nooit slapen of uitrusten.

Het is verleidelijk om altijd bezig te zijn, om eindeloze todo-lijstjes af te vinken en te hollen van moment A naar B. Maar zorg dat je ook de tijd hebt om te rusten, niks te doen. Moeders zeiden het vroeger al: ga je maar vervelen, dat is goed voor je! En ze hadden gelijk. Rust, uitschakelen, slapen: het is allemaal essentieel voor een goede gezondheid, zowel mentaal als fysiek. Maak tijd om te genieten van de dingen waar je blij van wordt!

 

4. Heb de moed om altijd te blijven ontdekken

levenslessen de kleine prins

Op de zesde planeet die de Kleine Prins op zijn reis aandoet, ontmoet hij een ‘oude heer die omvangrijke boeken schreef’. De Kleine Prins gaat er in eerste instantie vanuit dat deze man een onderzoeker en ontdekkingsreiziger is, maar uiteindelijk komt hij erachter dat hij een geograaf is die nog nooit een stap buiten zijn kantoor zette.

Lees ook:  8x roerende teksten van Ramses Shaffy

In het dagelijks leven blijven we graag in onze comfort zone, o.a. omdat ons brein zich van nature verzet tegen het nemen van risico’s. Maar uiteindelijk is het leven boeiender wanneer je het gebruikt om nieuwe ervaringen op te doen, nieuwe mensen te ontmoeten en naar buiten te gaan. Hoe meer veranderingen en uitdagingen je in het leven heb moeten overwinnen, hoe scherper je volgens dit onderzoek blijft op latere leeftijd!

5. De Kleine Prins: Met je hart maak je betere keuzes

levenslessen de kleine prins

De Kleine Prins is verliefd op een roos van zijn eigen planeet, een roos die eruit ziet zoals alle rozen op Aarde. Maar zijn roos is uniek omdat hij deze gekozen heeft. Zoals de vos het zegt: ‘We kunnen alleen met ons hart zuiver zien, de essentie is onzichtbaar voor het oog’.

De Kleine Prins denkt instinctief, met zijn hart. Volgens de vos is dat de manier om erachter komen wat er echt toe doet. Veel onderzoeken zijn gewijd aan het nemen van beslissingen. In zijn boek ‘Het Slimme Onbewuste – Denken met gevoel laat Ab Dijksterhuis zien dat kleine, eenvoudige beslissingen (zoals: welke vaas zal ik kopen) het beste resultaat opleveren wanneer je een rationele afweging maakt.

Voor de grote, moeilijke beslissingen in het leven (denk aan: is het een goed idee om van baan te veranderen) kun je de afwegingen ook op papier zetten, maar daarna moet je het wegleggen en er een nachtje over slapen. Laat het borrelen in je onderbewuste en ga de ochtend erna op je gevoel af.

Geïnspireerd om de Kleine Prins weer eens te lezen of cadeau te doen aan iemand anders die wat inspiratie kan gebruiken? Bestel het boek hier!

MEER INSPIRATIE

Top 8 spannendste thriller boeken van dit moment
De leukste biografie boeken van dit moment
Top 10 beste historische romans
Cadeautips: de mooiste koffietafelboeken om cadeau te doen (of krijgen!)