De Japanse bloemenkalender, Japanse bloemen met een betekenis

14 januari 2022
859
japanse bloemenkalender

Weet jij niet uit welke kalanders van 2022 je dit jaar moet kiezen? Er is tenslotte zoveel keuze uit verschillende soorten kalanders. Van maankalender, de zonnekalender, de Gregoriaanse kalander, de simpele verjaardagskalender en niet te vergeten de Japanse kalender. De Japanse bloemenkalander is een onderdeel van Ikebana. Het is een kalander waarin iedere maand in het teken staat van een andere soort bloem met een bijzondere betekenis. Al eeuwenlang worden deze betekenissen van de bloemen iedere maand toegepast. Een hele tijd lang was het een inspiratiebron van vele schilders en dichters. Ben jij benieuwd naar de Japanse bloemenkalender en wil je meer weten over de betekenissen van de Japanse bloemen? Wij gaan je er alles over vertellen

Ikebana als basis van de Japanse bloemenkalender

Ikebana is een traditionele Japanse bloemenkunst waarbij al eeuwenlang gebruik wordt gemaakt van verschillende planten, bloemen en materialen. De Japanners gebruiken elk seizoen verschillende ikebanaschikkingen. Er worden alleen maar bloemen en planten gebruikt die op dat moment in hun mooiste vorm zijn. Het draait tenslotte om minimalisatie en het zoeken van de mooiste lijnen bij de Japanse bloemen. Naast de bloeikalender, waarin staat in welke maand bepaalde bloemen bloeien, bestaat er in de Japanse cultuur ook een Japanse bloemkalender. Elke maand staat een bloem symbool, heeft deze een bijzondere betekenis en wordt de bloem veel gebruikt tijdens het bloemschikken. De Japanse bloemenkalender is de basis van Ikebana en symboliseert de kracht van elke bloem.

japanse bloemenkalender

De Japanse kalender

In de Japanse kalender staat er voor iedere maand een bloem symbool. Om alle maanden, bloemen en betekenissen te leren kennen gaan we ze allemaal kort toelichten.

Lees ook:  Stillevens om bij weg te dromen

Januari

In januari staat de Den centraal. De naalden van de Den verkleuren nooit en zullen altijd groen blijven, dit symboliseert dan ook een lang leven, voorspoed en welvaart.

Februari

Februari staat symbool voor de Pruimenbloesem. De Pruimenbloesem is de bloem die als eerste de lente doet aankondigen en dan ook als een van de weinige die in de sneeuw kan bloeien. Pruimenbloesem symboliseert de volharding onder alle omstandigheden en staat symbool voor de Japanse vrouwelijkheid. Dit komt grotendeels door de schoonheid en de geur van de Pruimenbloesem.

Maart

De maand maart symboliseert de Perzikbloesem. Perzikbloesem wordt gezien als een vrede brengende bloem. De bloem staat voor vriendelijkheid en zachtheid en brengt geluk in het huwelijk. Het symboliseert dan ook de vrouwelijke deugden.

April

April symboliseert een van de meest bewonderde bloemen van Japan, namelijk de Kersenbloem. Als je aan Japanse bloemen denkt, denk je dan ook vaak aan de Kersenbloem. Kersenbloemen worden gebruikt tijdens feesten en optochten die de gelukkigste tijd van het jaar doen vieren. Naast dat Kersenbloem wordt gebruikt in Ikebana wordt het ook veel gebruikt voor het zetten  van thee.

Mei

De Pioenroos in mei is het symbool van welvaart en voorspoed. Deze bloem wordt veel gebruikt in traditionele schikkingen. De Pioenroos komt  van oorsprong uit China en is daar dan ook erg geliefd.

Juni

Tijdens de maand juni symboliseert de bloem Iris kuisheid, zuiverhuid en onschuld, dapperheid, oprechtheid en mannelijkheid. Hoe de Perzikbloem de vrouwelijkheid doet betekenen, betekent de Iris de mannelijkheid. De speervormige vorm van het blad laat het doen lijken op een zwaard.

Lees ook:  Wat is cupping?

Juli

De Akkerwinde wordt alleen gebruikt in de Japanse cultuur tijdens het bloemschikken. Deze wordt in verschillende kleuren gekweekt en gebruikt in hangende arrangementen.

Augustus

De Lotus wordt gezien als symbool van nobelheid en zuiverheid. Vroeger werden er speciale feesten gehouden om deze bloem te bewonderen. De Lotus gaat namelijk open vlak voordat de zon opgaat en dicht als de zon ondergaat. Het is dan ook erg lastig om deze bloem in een schikking te verwerken.

September

September is het begin van de herfst en staat symbool voor alle soorten grassen. In elke herfstschikking wordt er dan ook wel een grassoort gebruikt. Voorbeelden van grassoorten zijn Pampasgras, Grasklokes, Pijlkruid, Anjertje, Patrina, Vossenstaart en Leverkruid.

Oktober

Net zoals de grassoorten wordt tijdens de Herfst veel gewerkt met de Chrysant. Deze bloem staat voor onsterfelijkheid, rijpheid en waardigheid. Deze bloem is al meer dan 1000 jaar geleden naar Japan gebracht en wordt gezien als het embleem van dé keizerlijke familie.

November

De maand november wordt gesymboliseerd door de Esdoorn, deze bloeit dan namelijk op haar mooist. De bladeren van deze bloem laten alle kleuren van het najaar zien en worden vaak samen gebruikt met Chrysanten en de Esdoorn.

December

De laatste maand van het jaar staat symbool voor de bloem Camellia, de bloem van de liefde. Ondanks dat deze bloem wordt bewonderd om haar schoonheid wordt deze bloem vermeden tijdens feestelijke gelegenheden. Dit komt omdat deze vaak zomaar afvalt en daarmee de dood kan suggereren.

japanse bloemenkalander

Wil jij niet alleen de Japanse bloemen bewonderen? Ook in Nederland zijn er genoeg bloemenvelden met de prachtigste bloemen. Misschien kun jij dan ook je bloemschikking maken.

Lees ook:  Een fietsend kunstwerk van bloemen door de straten van São Paulo

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Wie of wat bepaalt de prijs van kunst?

Spirituele hulpverlening voor je mentale gezondheid

De invloed van verpakkingen op consumentenkeuzes

Een babyshower organiseren doe je zo

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down