De honingjagers van de Himalaya

5 januari 2020
611

Twee keer per jaar wagen de honingjagers van het Gurungvolk hun leven. Ze oogsten de honing vanaf een van de grootste kliffen in het Himalayagebergte, balancerend op handgemaakte ladders en omgeven door miljoenen zoemende bijen.

Deze moeilijke en gevaarlijke oogst maakt deel uit van een eeuwenoude en heilige traditie. Generaties lang worden de vaardigheden en rituelen doorgegeven aan de volgende serie jonge waaghalzen. Zo moeten voor elke jacht de goden van de kliffen tot rust worden gebracht. Dit gebeurt met een rituele slacht van een geit en het offeren van fruit, rijst en bloemen.

[quote text_size="medium"]

De fotograaf houdt de locatie van het gebied geheim

[/quote]

Zoals met veel oude culturen en tradities neemt het aantal honingjagers af. Jonge leden van de Gurungstam trekken naar de stad, daarnaast wordt het leefgebied bedreigd door klimaatveranderingen en commerciële partijen die 'honingtrips' aanbieden.

Doordat toeristen het hele jaar door honing oogsten is er niet voldoende tijd voor de bijen om de voorraad aan te vullen en de korf te herstellen wanneer de tweejaarlijkse jacht aanbreekt voor de Gurung. Ook het kappen van de paden om toeristen een makkelijke doorgang te garanderen zorgen dat er minder rododendrons zijn: een natuurlijke bron van nectar voor de bijen.

Velen vragen zich waarschijnlijk terecht af waarom de fotograaf deze foto's publiceerde als juist bescherming van dit gebied noodzakelijk is? Fotograaf Andrew Newey stelde zichzelf inderdaad voor een dilemma: hij wil bewustwording creëren voor de noodzaak van het beschermen van dit gebied, en tegelijkertijd niet de populariteit ervan verhogen met als gevolg dat meer mensen een exclusieve honingtrip gaan boeken.

Lees ook:  Slow travel: waarom Argentinië en Chili het mooist zijn met de auto

De oplossing: hij houdt de exacte locatie van het gebied geheim. De Himalaya is hiervoor groot genoeg, zelf zocht hij enkele weken naar dit dorp.

honingjagers1 honingjagers2 honingjagers3 honingjagers4 honingjagers5 honingjagers6 honingjagers7 honingjagers8

Andrew Newey is een documentaire fotograaf uit het Zuid-Westen van Engeland. Toen hij twintig werd trok hij de wijde wereld in; op zijn reizen ontdekte hij zijn fascinatie voor fotografie. Naast zijn commerciële werk richt hij zich op persoonlijke projecten zoals het documenteren van traditionele culturen over de hele wereld. 'De honingjagers' is daar een prachtig voorbeeld van.

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Zo wordt alcoholvrije wijn gemaakt

Het troostende effect van begrafenis liedjes

De 6 allermooiste gedichten bij overlijden broer

20 mooiste parken in Londen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings