15 vergeten pareltjes van woorden

16 november 2017
1973

De Nederlandse taal is continu in beweging. Nieuwe woorden worden toegevoegd ('googelen', 'retourpinnen', 'keukentafelgesprekken'), terwijl anderen in de vergetelheid raken. Zonde, want sommige van deze oud-Nederlandse woorden zijn pareltjes en verdienen wat ons betreft een herintroductie. 

Wij schreven eerder al over de mooiste woorden om nooit te vergeten. Er zit een bepaalde nostalgie in oud-Nederlandse woorden. Het brengt je terug naar een tijd waar 'men nog welbespraakt met elkaar communiceerde'.

In Het Nieuwe Verdwijnwoordenboek vind je nog meer verdwijnwoorden (wel 1000!). Wat dacht je van geitenfuif, zuurmuil of moesjonker? Die zijn toch te leuk om nooit meer uit te spreken. Dit boek geeft niet alleen de betekenis van de woorden, maar laat ook aan de hand van voorbeelden zien hoe de woorden werden gebruikt. Een prachtige aanwinst voor je boekencollectie.

We plukten vast 15 schitterende exemplaren uit het boek. Zit jouw nieuwe favoriete woord ertussen?

1. Hartvinger
Ringvinger

2. Geitenfuif
Een vrouwelijk studentenfeest

3. Jocus
Een grap

4. Zuurmuil
Een nors, onvriendelijk persoon

5. Dame du ton
Een chique, modieuze vrouw

6. Gordijnpreek
Wanneer een vrouw haar man terechtwijst, terwijl ze samen in bed liggen

7. Kinderbewaarplaats
Kleuterschool

8. Saffiaantje (saffie)
Een sigaret

9. Moesjanker
Een minnaar

10. Kromtong
Iemand die gebrekkig praat

11. IJlebenen
Iemand met een haastig loopje

12. Chausseren
Het aantrekken van schoenen of kousen

13. Voddemoêr
Een slons

14. Pantoffelregiment
Wanneer de vrouw thuis de broek aanheeft

15. Fanfarroneren
Pochen, grootspraak

Meer woorden vind je in Het Nieuwe Verdwijnwoordenboek!

Ook de kunstschilder Pieter Bruegel speelde met woorden. Zo'n 450 jaar geleden schilderde hij De verkeerde wereld. Een meesterwerk, waarin hij meer dan 100 (oud-) Nederlandse spreekwoorden en gezegdes heeft verwerkt.

Lees ook:  WIN! Nieuwe verhalenbundel over troost van Toon Tellegen

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down