De gouden regen van de ginkgo boom

13 november 2015
325
ginkgo boom

De ginkgo biloba is een bijzondere boom. Als laatste overlevende soort uit het miljoenen jaren oude Ginkgoaceae geslacht wordt de Japanse boom in de biologie gezien als 'levend fossiel'. Waarom? De uitgestorven soorten zijn daarbij slechts bekend van fossielen, en vertonen grote gelijkenis met de overlevende ginkgo biloba. In de miljoenen jaren dat het geslacht bestaat is de boom nauwelijks veranderd. Dat betekent dat wanneer je naar een ginkgo kijkt, je eigenlijk miljoenen jaren terug in de tijd kijkt! Een bijzonder feit op zich.

Geneeskrachtige effecten & poëtische invloed

Daarnaast worden aan de ginkgo, die zelf ook zeker 2000 jaar oud kan worden, allerlei geneeskrachtige effecten toegeschreven. Ginkgo-extract schijnt de bloeddoorstroming te verbeteren tot in de kleinste haarvaten van de hersenen, waardoor het onder andere te helpen tegen MS, hart- en vaatziekten, dementie en verergering van diabetes en Alzheimer. De boom inspireerde vele wetenschappers en filosofen: Goethe bijvoorbeeld hield veel van de ginkgo, liet hem in zijn tuin planten en schreef er zelfs een gedicht over:
Zie dit kleinood in mijn gaarde:
boomblad uit de oriënt,
siert met zijn geheime waarde,
ingewijden welbekend. 
Leeft het als een enkel wezen,
innerlijk in twee gedeeld?
Of vormt juist het uitgelezen
tweetal één herkenbaar beeld? 
Langzaam rijpende ideeën
werpen op die vragen licht.
Voel je niet dat ik in tweeën
eenling ben in mijn gedicht?

Zilveren abrikoos

De naam ginkgo is afgeleid van het Japanse 'Ginkyo' en betekent 'zilveren abrikoos', maar na het zien van onderstaande beelden willen wij opteren voor een nieuwe naam die 'gouden abrikoos' betekent. Wanneer deze 1400-jaar oude ginkgo, geworteld binnen de muren van een boeddhistische tempel in China, in de herfst haar bladeren laat vallen, daalt namelijk een gouden regen neer op de aarde, wat een prachtige goudgele deken achterlaat.
ginkgo boomginkgo boom ginkgo boomginkgo boom
[hr]

Lees ook:  De oudste boom ter wereld is 9550 jaar oud..

Meer inspiratie? Meld je aan voor de gratis inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine en ontvang wekelijks de beste artikelen:

[mc4wp_form id="15395"]
[hr]
Beelden via f*ckyeahchinesegarden.com en yicai.com

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Met fietsvakantie op latere leeftijd, tips en advies

De paradijsvogelplant: zo verzorg je hem

Met jouw fiets op vakantie: tips voor een veilige fietsvakantie

Kun je je yogamat ook als sportmat gebruiken?

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings