De gouden regen van de ginkgo boom

3637 VIEWS
De gouden regen van de ginkgo boom

De ginkgo biloba is een bijzondere boom. Als laatste overlevende soort uit het miljoenen jaren oude Ginkgoaceae geslacht wordt de Japanse boom in de biologie gezien als ‘levend fossiel’. Waarom? De uitgestorven soorten zijn daarbij slechts bekend van fossielen, en vertonen grote gelijkenis met de overlevende ginkgo biloba. In de miljoenen jaren dat het geslacht bestaat is de boom nauwelijks veranderd. Dat betekent dat wanneer je naar een ginkgo kijkt, je eigenlijk miljoenen jaren terug in de tijd kijkt! Een bijzonder feit op zich.

Geneeskrachtige effecten & poëtische invloed

Daarnaast worden aan de ginkgo, die zelf ook zeker 2000 jaar oud kan worden, allerlei geneeskrachtige effecten toegeschreven. Ginkgo-extract schijnt de bloeddoorstroming te verbeteren tot in de kleinste haarvaten van de hersenen, waardoor het onder andere te helpen tegen MS, hart- en vaatziekten, dementie en verergering van diabetes en Alzheimer. De boom inspireerde vele wetenschappers en filosofen: Goethe bijvoorbeeld hield veel van de ginkgo, liet hem in zijn tuin planten en schreef er zelfs een gedicht over:

Zie dit kleinood in mijn gaarde:
boomblad uit de oriënt,
siert met zijn geheime waarde,
ingewijden welbekend. 

Leeft het als een enkel wezen,
innerlijk in twee gedeeld?
Of vormt juist het uitgelezen
tweetal één herkenbaar beeld? 

Langzaam rijpende ideeën
werpen op die vragen licht.
Voel je niet dat ik in tweeën
eenling ben in mijn gedicht?

Zilveren abrikoos

De naam ginkgo is afgeleid van het Japanse ‘Ginkyo’ en betekent ‘zilveren abrikoos’, maar na het zien van onderstaande beelden willen wij opteren voor een nieuwe naam die ‘gouden abrikoos’ betekent. Wanneer deze 1400-jaar oude ginkgo, geworteld binnen de muren van een boeddhistische tempel in China, in de herfst haar bladeren laat vallen, daalt namelijk een gouden regen neer op de aarde, wat een prachtige goudgele deken achterlaat.

Lees ook:  Logeren bij de boswachter: dit moet je weten

ginkgo boomginkgo boom ginkgo boomginkgo boom


Meer inspiratie? Meld je aan voor de gratis inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine en ontvang wekelijks de beste artikelen:


Beelden via f*ckyeahchinesegarden.com en yicai.com

MEER INSPIRATIE

Deze 13 bijzondere bomen zijn vermomd als dieren en sprookjesfiguren
Als in een droom: bijzondere boomtunnels
Deze fotografe maakt van bomen poëtische kunstwerken
De bomen in dit oude bos zijn volledige bedekt onder een deken van mos