De geschiedenis van het innovatieve Eindhoven

3 augustus 2021
658
rijschool eindhoven

Eindhoven, de stad van Philips en de Technische Universiteit, kent een rijke en innovatieve geschiedenis. Tot op de dag van vandaag is dat nog merkbaar, want Eindhoven is gekozen tot meest innovatieve stad van Europa. En laat daarmee dus steden als Parijs, Londen en München achter zich. En dat is toch een mooi resultaat voor ‘ons Eindhoven’! We nemen je op een korte trip mee door de geschiedenis van Eindhoven en ontdekken waar de rijke geschiedenis vandaag komt. Én we laten je zien waar je in de stad zelf nog de geschiedenis kunt ontdekken.

De opbloei van Eindhoven

Al in 1419 werd duidelijk dat Eindhovenaren uitvinders- en handelarenbloed in zich hebben. Vijf gildes werden in die tijd opgericht:

  • Touwslagers- en schoenmakersgilde
  • Smeden en bakkersgilde
  • Brouwers- en slagersgilde
  • Linnenwevers en linnenverkopers en leerlooiersgilde
  • Lakenweverij, ververij, volderij, scheerderij en verkoop van lakens.

Door het ontstaan van deze gildes volgde er een bloeiperiode met veel handelsverkeer en nijverheid. De eerste tekenen van een mooie economische toekomst voor de stad. Tegen het einde van de 15e eeuw gooide oorlogen helaas roet in het eten en duurde het nog een tijd voor de stad zich hier van herstelde.

De vele oorlogen zorgden er voor dat handelaren en vaklieden de stad hadden verlaten en naar veiligere oorden waren vertrokken. De tabaksindustrie was de enige die nog enigszins bloeide. Later kwam de textielindustrie weer wat op gang door de komst van Hollandse textielbazen en geleidelijk aan verschenen de eerste fabriekjes in de stad. In het jaar 1800 waren er in totaal 56 fabriekjes in de textielbranche. Later volgden er meer fabrieken uit andere branches.

We maken een kleine sprong in de tijd en komen aan in het jaar 1891, het jaar waarin Gerard en Frederik Philips een kooldraadlampenfabriek in Eindhoven oprichtten. Al na twee jaar groeit het bedrijf en zo ook de stad Eindhoven. Vooral ná 1920 maakt Philips een reusachtige groei door en steeg niet alleen het aantal medewerkers hard, maar ook het inwoneraantal van Eindhoven. Nieuwe wijken werden gebouwd en veel mensen uit andere provincies trokken naar Eindhoven om voor het Philipsconcern te komen werken.

Lees ook:  De mooiste huizen van Brabant? Hier vind je ze

De Tweede Wereldoorlog brak uit en enkele fabrieken van Philips werden gebombardeerd. Dit kwam omdat het bedrijf radio’s maakte voor de Duitsers. Maar over het algemeen kwam Philips redelijk ongeschonden uit de oorlog en kon het al vrij snel alle werkzaamheden goed doorzetten. De eerste vestigingen in het buitenland werden zelfs geopend.  Ook DAF begon na de oorlog in 1950 met fabrieken in Eindhoven. In 1956 werd de Technische Hogeschool Eindhoven opgericht. De eerste stappen naar een nieuwe generatie van techneuten en uitvinders.

Tot op heden is de rijke en innovatieve geschiedenis van de stad nog zichtbaar. De Technische Hogeschool is tegenwoordig een topuniversiteit waar ons land trost op kan zijn. Ondanks dat delen van Philips weg zijn getrokken uit de stad, heeft de stad altijd stand gehouden als innovatieve stad. En dat is dus beloond met de titel van meest innovatieve stad van Europa.

Op deze plekken komt de geschiedenis van Eindhoven tot leven

Wil je meer weten over de geschiedenis van het innovatieve Eindhoven? Gelukkig zijn er nog een heel aantal plekken in de stad waar de geschiedenis tot leven komt. Bijzondere plekken die je meenemen naar een andere tijd en je zelf de geschiedenis van de stad laten ontdekken. Wij hebben voor je op een rijtje gezet welke plekken je echt niet mag missen als je de geschiedenis van Eindhoven met eigen ogen wilt zien.

Strijp-S

Ooit de ‘verboden stad’ waar je alleen met een speciaal toegangsbewijs binnen mocht. Tegenwoordig de hipste plek van de stad: Strijp-S. Stijp-S is het voormalig bedrijventerrein van Philips. Kantoren en oude fabrieken zijn inmiddels omgebouwd tot hippe lofts en restaurants. Maar de sfeer van aleer blijft altijd aanwezig. Je vindt hier de meest hippe en trendy winkels, een BMX park en gezellige restaurants met hippe muziek. Studenten weten deze plek als geen ander te vinden en dit is dan ook het levendige en bruisende gedeelte van Eindhoven. En dat allemaal onder de nok van de oude Philips fabrieken en kantoren. Een bijzondere plek waar de geschiedenis letterlijk tot leven komt.

Lees ook:  Tips voor het bouwen van je eigen huis

Philips Museum

Op de plek waar Gerard en Frederik Philips in 1891 hun eerste gloeilampen produceerden, vinden we het Philips Museum. Loop door het verhaal en zie het voor je ogen tot leven komen. Je ziet in het museum hoe Philips zichzelf telkens opnieuw weet te verbeteren en met innovatieve producten op de markt komt. Eerst met elektrisch licht, later met radio, televisie en de komst van het digitale tijdperk. Een plek die je gezien moét hebben!

Evoluon

Dit futuristische gebouw lijkt zo uit een science fiction film te komen. Deze enorme schotel is gebouwd in 1966 en diende als vaste tentoonstellingslocatie. Met trots zou hier de technologische vooruitgangen van Eindhoven getoond worden. In de beginjaren was Evoluon een waar succes. Duizenden mensen bezochten het museum. Maar helaas was het succes van korte duur. Het gebouw staat er nog altijd, maar dient nu als congres- en evenementencentrum. Het gebouw blijft prachtig en is een icoon binnen de stad. En dus zeker een bezoekje waard.

DAF Museum

Philips komt zo vaak terug, dat je bijna zou vergeten dat ook DAF een grote rol heeft gespeeld in de geschiedenis van het innovatieve Eindhoven. Ook DAF heeft heel wat betekend voor de stad en dat kan je met eigen ogen gaan bekijken in dit museum. In dit museum kun je nog heel veel echte ‘DAF’jes’ bewonderen. De prachtige oude auto’s van ooit staan te glinsteren in een enorm grote hal. Ook oude filmpjes zijn te zien van mensen die trots rondrijden in hun ‘gloednieuwe’ auto na het behalen van hun rijbewijs bij een rijschool in Eindhoven. Dit museum is een echte aanrader voor iedereen die van geschiedenis en van auto’s houdt.

Lees ook:  Dit is wat een binnenhuisarchitect voor jou kan doen

rijschool eindhoven

PreHistorisch Dorp

Wil je echt een reis maken terug in de tijd? Bezoek dan het PreHistorisch Dorp. Dit is een prachtig openluchtmuseum dat je kennis laat maken met vervlogen tijden. Reis door zes tijdperken en ontdek alle geheimen van toen. Oude ambachten herleven en eeuwenoude hoeves nodigen je uit om binnen te komen kijken. Een mooie én leerzame reis door de geschiedenis.

Op nog veel meer plekken in Eindhoven komt de geschiedenis tot leven. Maar bovenstaande plaatsen raden wij je echt aan om eens te bezoeken. Eindhoven is een prachtige stad vol leven. Dus de volgende keer dat je op zoek bent naar een stad voor een stedentrip: denk eens aan Eindhoven en haar rijke geschiedenis. Je zult je er geen moment vervelen!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Met de auto naar IJsland: alle nuttige info op 1 plek

Afkicken in het buitenland biedt veel voordelen

Welke vloer past bij jouw interieur: visgraat of Hongaarse punt?

Hoe kun je investeren in de duurzame wereld?

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down