De geschiedenis van de kapper

24 augustus 2022
68
kappersgroothandel

Het haar onderhouden is op hygiënisch gebied erg belangrijk. Men kan het zelf vrijwel goed onderhouden door het te wassen met shampoo en eventueel conditioner. Shampoo zorgt ervoor dat het vuil uit de haren verwijderd wordt en dat het haar een grondige reiniging krijgt. Conditioner geeft het haar zijn zachtheid en glans. Wanneer je langer haar begint te krijgen zul je merken dat de punten een beetje ‘dood’ blijken, dan is het tijd voor een knipbeurt. Misschien wil je wel nog een ander kleurtje erover heen, dan moet het geverfd worden. Dit soort onderhoud kan het beste worden gedaan door een kapper, je zal er vast wel al eens geweest zijn. Kappers zijn gespecialiseerd in het knippen, verven en dergelijke, en staan paraat deze diensten voor jou uit te voeren. Het beroep kapper bestaat al eeuwen, het is niks nieuws. In deze blog lees je meer over de geschiedenis van de kapper.

De steentijd

Het kappersvak is één van de oudste beroepen ter wereld. Er werd namelijk in de steentijd ook al ‘geknipt’ zoals ze dat toen deden. In de steentijd werd namelijk geloofd dat de ziel van de mens in hun haar zat, dus het haar werd geknipt om al het kwaad te verwijderen uit de ‘ziel’. Omdat het haar de ziel betreft, werd dit vak toen uitgeoefend door de priesters. Eigenlijk kun je de priesters van toen dus ook kappers noemen. In die tijd bestonden er natuurlijk nog geen scharen, dus het knippen werd met zeer scherpe stenen gedaan.

Lees ook:  Oude meesters krijgen een prachtig nieuw leven in duizenden 3D stukjes

De Oude Egyptenaren

Zoals je wel aan het uiterlijk van de Oude Egyptenaren kan zien, gingen zij ook naar kappers. De kappers hadden in die tijd dan ook een bevoorrechte positie, aangezien zij de Egyptenaren er mooi uit konden laten zien, wat toen van groot belang was. Hoe mooier het haar was en hoe meer detail het bevatte, hoe meer aanzien men had. De kappers waren meestal huiskappers die de Egyptenaren thuis de haren deden verzorgen. Men moes voor de kapper knielen, zodat ze op perfecte hoogte zaten om te kunnen knippen. Toen bestonden er wel al producten voor het haar, zoals zalf, bronzen scheermesjes en lotions en dergelijke.

kappersgroothandel

De Grieken en de Romeinen

De eerste gelijkenissen die we met de dag van vandaag terug zien zijn met de Grieken en de Romeinen (300 BC). Toen werd het haar in diverse manieren gestyled zoals dat nu ook gedaan wordt, door het te kammen, knippen, krullen en zelfs al blonderen. De baarden werden dan wel massaal afgeschoren toen Alexander de Grote veldslagen verloor, omdat zijn soldaten aan de baarden van hun paarden af werden getrokken. Men ging toen om de 3 dagen naar een barbier.

De eerste kapsalons

In de 17e eeuw ontstonden de eerste echte kapsalons in Frankrijk, waarbij kappers ook hun diensten op vrouwen uitoefende. In deze tijd werden pruiken steeds populairder en veel barbiers gingen daarom over op het maken van pruiken in plaats van het knippen van haar. Rond de 19e eeuw kwamen er steeds meer barbieren op de markt, doordat het dragen van pruiken uit de mode was en het dragen van een baard steeds modieuzer werd. In de wereldoorlogen waren kappers ook populair, aangezien kort haar noodzakelijk was voor soldaten vanwege het risico op luizen in de loopgraven.

Lees ook:  Veerkrachtige vogels
kappersgroothandel

Kappers nu

Tegenwoordig worden kappers als noodzakelijk gezien in de maatschappij. Men wil naar kappers kunnen gaan om er representatief en mooi uit te zien, dit geeft hen dan ook een goed gevoel. Er ontstaan steeds nieuwe trends op het gebied van kapsels en gezichtsbeharing. Het kappersvak is nu zeer modern zoals je wek kunt merken, en er bestaan nu talloze kappersbenodigdheden die gewoon bij een kappersgroothandel kunnen worden gehaald. Gelukkig hoeven we nu niet meer met stenen ons haar te knippen, dat zou het namelijk wel wat lastiger maken, niet?

Over de auteur

WebWings

Recente berichten

Wat jij kan doen tegen de snel stijgende gasprijs

Verhuizen naar Spanje, waar moet je allemaal aan denken?

De weg terug naar jezelf vinden — 6 tips om jezelf te vinden

De beste metaalsoorten voor sieraden

© Paradijsvogels Magazine - 2022
Made with
Web Wings