De geschiedenis van kappers

24 augustus 2022
486
kappersgroothandel

Haar, dat groeit! En waar haar groeit, daar zijn kappers nodig! Haar onderhouden is belangrijk voor de hygiëne en we doen het al sinds de prehistorie.

Vroeger gebruikten onze voorvaderen modder, dit lieten ze indrogen en vervolgens waste ze het uit. Dit zorgde voor het verwijderen van beestjes en parasieten en had een voedende werking op het haar. Tegenwoordig gebruiken we natuurlijk gewoon shampoo en conditioner.

Conditioner geeft het haar zijn zachtheid en glans. Wanneer je langer haar begint te krijgen zul je merken dat de punten een beetje ‘dood’ blijken, dan is het tijd voor een knipbeurt. Misschien wil je wel nog een ander kleurtje erover heen, wil je het uitdunnen of een opscheertje. Tegenwoordig kan het allemaal!

Het beroep kapper bestaat al eeuwen, het is niet nieuw. In deze blog lees je meer over de geschiedenis van het beroep kapper!

De kapper in de prehistorie

Er werd in de steentijd ook al ‘geknipt’ zoals ze dat toen deden. In de steentijd werd namelijk geloofd dat de ziel van de mens in het haar zat, dus het haar werd geknipt om al het kwaad te verwijderen uit de ‘ziel’. Omdat het haar de ziel betreft, werd dit vak toen uitgeoefend door de priesters. Eigenlijk kun je de priesters van toen dus ook kappers noemen. In die tijd bestonden er natuurlijk nog geen scharen, dus het knippen werd met zeer scherpe stenen gedaan.

De kapper in het oude Egypte

Zoals je wel aan het uiterlijk van de Oude Egyptenaren kan zien, gingen zij ook naar kappers. De kappers hadden in die tijd dan ook een bevoorrechte positie, aangezien zij de Egyptenaren er mooi uit konden laten zien, wat toen van groot belang was. Hoe mooier het haar was en hoe meer detail het bevatte, hoe meer aanzien men had.

Lees ook:  Parijs in aquarel

De kappers waren meestal huiskappers die de Egyptenaren aan huis knipte en verzorgde. Men moest voor de kapper knielen, zodat ze op perfecte hoogte zaten om te kunnen knippen. Wat opvallend is, is dat er toen al producten voor haar bestonden, zoals zalf, bronzen scheermesjes en lotions en dergelijke.

kappersgroothandel

De Grieken en Romeinen

Wat opvallend is, is dat de manier van naar de kapper gaan zoals we dat vandaag de dag doen, heel veel lijkt op hoe de Grieken en Romeinen het deden.

Toen werd het haar in diverse manieren gestyled zoals dat nu ook gedaan wordt, door het te kammen, knippen, krullen en zelfs al blonderen.

De baarden werden dan wel massaal afgeschoren toen Alexander de Grote veldslagen verloor, omdat zijn soldaten aan de baarden van hun paarden af werden getrokken. Men ging toen om de 3 dagen naar een barbier.

De eerste kapsalons

In de 17e eeuw ontstonden de eerste echte kapsalons in Frankrijk, waarbij kappers ook hun diensten op vrouwen uitoefende. In deze tijd werden pruiken steeds populairder en veel barbiers gingen daarom over op het maken van pruiken in plaats van het knippen van haar.

Rond de 19e eeuw kwamen er steeds meer barbieren op de markt, doordat het dragen van pruiken uit de mode was en het dragen van een baard steeds modieuzer werd. In de wereldoorlogen waren kappers ook populair, aangezien kort haar noodzakelijk was voor soldaten vanwege het risico op luizen in de loopgraven.

kappersgroothandel

De kappers van de tegenwoordige tijd

Tegenwoordig worden kappers als noodzakelijk gezien in de maatschappij. Men wil naar kappers kunnen gaan om er representatief en mooi uit te zien, dit geeft hen dan ook een goed gevoel. Er ontstaan steeds nieuwe trends op het gebied van kapsels en gezichtsbeharing.

Lees ook:  Beeldhouwen met een kettingzaag

Het kappersvak is nu zeer modern zoals je wek kunt merken, en er bestaan nu talloze kappersbenodigdheden die gewoon bij een kappersgroothandel kunnen worden gehaald. Gelukkig hoeven we nu niet meer met stenen ons haar te knippen, dat zou het namelijk wel wat lastiger maken, niet?

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De 6 allermooiste gedichten bij overlijden opa

Zo laat je jouw Toscaanse Jasmijn bloeien!

Babykamer inrichten? Bekijk deze checklist!

De verschillende soorten Philodendron verzorgen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings