De filosofie van Permacultuur voor een duurzaam leven

5 maart 2023
895
hoveniersbedrijf

Permacultuur is een manier van tuinieren die gericht is op duurzaamheid en harmonie met de natuur. In een permacultuur-tuin wordt rekening gehouden met natuurlijke kringlopen en ecosystemen, en worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Deze manier van tuinieren is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Dit vind je nog niet bij een hoveniersbedrijf.

Permacultuur is een filosofie met drie ethische principes: Zorg voor de Aarde, Zorg voor Mensen, en Zorg voor Gemeenschap. De twaalf principes van permacultuur kunnen worden geïntegreerd in andere facetten van het leven, lees verder om erachter te komen hoe je dit doet!

Wat is permacultuur?

Permacultuur is een manier van tuinieren die gericht is op duurzaamheid en harmonie met de natuur. Het is eigenlijk een combinatie van de woorden "permanente landbouw" en "cultuur", wat betekent dat je een permanente en duurzame manier van tuinieren toepast.

In een permacultuur-tuin wordt er rekening gehouden met de natuurlijke kringlopen en ecosystemen. Dit betekent dat er bijvoorbeeld gebruik wordt gemaakt van planten die elkaar versterken en dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Ook wordt er gelet op de bodemkwaliteit en wordt er zo min mogelijk verspilling van grondstoffen en water gerealiseerd.

Permacultuur is dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Het bespaart namelijk energie, tijd en geld omdat er minder onderhoud nodig is en er minder externe inputs nodig zijn, zoals bijvoorbeeld kunstmest en pesticiden.

Door permacultuur toe te passen in jouw tuin draag je bij aan een duurzamere wereld en creëer je een natuurlijke en gezonde omgeving voor jezelf en de dieren om je heen.

Als je een permacultuur tuin wilt ontwerpen en je niet weet waar je moet beginnen, kun je het beste een hoveniersbedrijf inschakelen. Zij kunnen je het beste adviseren.

De filosofie van permacultuur

Permacultuur is een filosofie die draait om drie ethische principes: Zorg voor de Aarde, Zorg voor Mensen, en Zorg voor Gemeenschap, onderverdeeld in 12 principes (later meer daarover).

Bij alles wat je doet moet je deze principes in gedachten houden – de zorg voor de aarde staat voorop, omdat dat de basis is voor duurzaamheid. Zorg voor mensen komt voort uit respect voor jezelf, je familie en je cultuur. Door een overschot te herinvesteren ontstaat gelijkheid, omdat iedereen zijn eerlijke deel krijgt – niemand neemt meer dan nodig is.

Lees ook:  Zelf je meubels pimpen doe je zo!

Door deze principes toe te passen in het dagelijks leven, kun je veranderen van afhankelijke consument naar verantwoordelijke producent. Zo ontwikkel je vaardigheden en veerkracht om een onzekere toekomst tegemoet te gaan met minder beschikbare energie.

Permacultuur streeft naar een wereld van overvloed voor alle wezens en heeft als doel om de natuurlijke mensenrechten te bieden: schoon water, schone lucht, schoon voedsel, toegang tot land, veilige en betaalbare huisvesting, ethisch en betekenisvol werk, gemeenschap en spirituele vrijheid.

Permacultuur is meer dan alleen een moestuin – het is een grote visie.

De 12 principes van permacultuur voor een duurzamer leven

Permacultuur is een manier van systeemdenken. Het verbreden ervan naar onze dagelijkse activiteiten is een manier om rijker, betere levens te leiden en onze samenleving te versterken.

Het toepassen van de eeuwenoude kennis van ethiek en principes is erkend als een geaccepteerde manier van duurzaam denken voor onze tijd.

Het verschil tussen permacultuur en andere vormen van organisch leven is de focus op drie ethieken (zorg voor de aarde, zorg voor de mens en eerlijk delen voor allen) en twaalf principes.

Van thuis- en gezinsleven, tot relaties, werk, dieet en welzijn, permacultuur gedachte kan worden verbreed om problemen op te lossen, het relevant te maken voor iedereen en ons helpen meer vervullende levens te leiden.

Hoe kunnen we de twaalf principes van permacultuur integreren in andere facetten van ons leven?

Observeer en interacteer

Observeer en interacteer vereist het kijken naar je lokale omgeving en omstandigheden voordat je plant en groeit. Als we dit patroon toepassen op ons persoonlijk gedrag, kunnen we "een stap terug" doen en ons eigen leven observeren om te zien welke delen werken en welke niet. De tijd die we op deze manier nemen, zal ons ten goede komen door ons in staat te stellen ons leven te observeren en vervolgens opnieuw in te stellen (interactie) op de gebieden die mogelijk aandacht nodig hebben.

Lees ook:  Verhuizen naar Spanje, waar moet je allemaal aan denken?

Vang en sla energie op

Vangen en opslaan van energie is een basis overlevingstechniek bij planten en dieren. We vangen en slaan ook energie op in voedsel, waterafvoer, zonnepanelen en windturbines. Energie komt op verschillende manieren naar ons toe en er zijn momenten waarop we onze bronnen moeten evalueren en nieuwe manieren van energieopvang en -opslag moeten introduceren. Dit is niet zo moeilijk als het lijkt.

Hoe evalueren we onze eigen persoonlijke energiebehoeften? Als we constant moe zijn, moeten we misschien onze werktijden evalueren voordat we de onvermijdelijke prijs betalen van een verslechterende gezondheid.

Misschien moeten we dagelijks mediteren om energie op te slaan en ons te helpen ontspannen. Of misschien moeten we betere slaapgewoonten ontwikkelen om onze energiereserves te herstellen.

Haal een opbrengst uit overvloed

Dit principe is gebaseerd op het feit dat de natuur niet verspilt. Het is belangrijk om te leren hoe we ons afval kunnen verminderen en hergebruiken, en om te kijken naar manieren om te profiteren van overvloedige hulpbronnen. Dit principe kan ook worden toegepast op andere aspecten van ons leven, zoals onze relaties. We kunnen leren hoe we onze relaties met anderen kunnen versterken en hoe we elkaar kunnen ondersteunen om overvloed te creëren in ons leven.

Ontwerp vanuit patronen naar details

Dit principe vereist dat we patronen in ons leven identificeren en ontwerpen op basis van deze patronen. Dit kan worden toegepast op alles, van het plannen van ons dagelijks leven tot het ontwerpen van onze huizen en werkomgevingen. Het begrijpen van de patronen in ons leven kan ons helpen onze doelen te bereiken en een gevoel van controle over ons leven te krijgen.

Integreer eerder dan te scheiden

Dit principe benadrukt de kracht van samenwerking en synergie. We kunnen meer bereiken wanneer we samenwerken en onze middelen en talenten delen. Dit kan worden toegepast op alle aspecten van ons leven, zoals het werken aan projecten met collega's, het ondersteunen van onze gemeenschap en het versterken van onze relaties met anderen.

Lees ook:  Hierom is opruimen super belangrijk!

Gebruik en waardeer hernieuwbare hulpbronnen en diensten

Dit principe herinnert ons eraan dat we alleen kunnen gedijen als we onze hulpbronnen verstandig beheren. Het is belangrijk om te kijken naar manieren om hernieuwbare hulpbronnen te gebruiken en te waarderen. Zoals zonne-energie, windenergie, water en voedsel. We kunnen ook leren om te genieten van de diensten die de natuur ons biedt. Zoals zuurstof, schoon water en schone lucht.

Creëer geen afval

Dit principe herinnert ons eraan dat afval niet bestaat in de natuur. Het is belangrijk om manieren te vinden om ons afval te verminderen en te recyclen. Kijk ook naar manieren om ons afval om te zetten in nuttige producten. Dit kan worden toegepast op alles, van onze consumptiegewoonten tot de manier waarop we onze huizen en werkplekken inrichten.

Reguleer en gebruik duurzame patronen en cycli

Dit principe benadrukt het belang van het begrijpen en werken met de natuurlijke patronen en cycli. Dit kan worden toegepast op alles, van onze voedselproductie tot onze economieën. Het is belangrijk om te kijken naar manieren om deze patronen en cycli te reguleren. Dit te gebruiken op een duurzame manier.

Reageer creatief op verandering

Dit principe benadrukt het belang van flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Het is belangrijk om te leren hoe we kunnen omgaan met verandering. Stel de vraag hoe we creatief kunnen reageren op nieuwe situaties. Dit kan worden toegepast op alle aspecten van ons leven, zoals onze carrières, relaties en persoonlijke groei. Door ons aan te passen aan veranderingen, kunnen we groeien en ons aanpassingsvermogen verbeteren.

Behoud en vergroot de biodiversiteit

Dit principe herinnert ons eraan dat we deel uitmaken van een complex en divers ecosysteem. Het is belangrijk om de biodiversiteit te behouden en te vergroten door het beschermen van bedreigde soorten. Het herstellen van beschadigde ecosystemen en het verbeteren van onze eigen relaties met de natuurlijke wereld is een mooi proces. Door het vergroten van de biodiversiteit, kunnen we een gezonder en veerkrachtiger ecosysteem creëren voor onszelf en toekomstige generaties.

Meer weten over permacultuur? Lees dan hier het uitgebreide artikel

Over de auteur

Mathias Molenberg

Recente berichten

Met de auto naar IJsland: alle nuttige info op 1 plek

Afkicken in het buitenland biedt veel voordelen

Welke vloer past bij jouw interieur: visgraat of Hongaarse punt?

Hoe kun je investeren in de duurzame wereld?

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down