De Dode Zee als kunstenaar: herinneringen vereeuwigd in zoutsculpturen

29 december 2017
434

 

Dat de Dode Zee zelf al een ware kunstenaar is lieten we zien in dit artikel. Op de meest ondiepe plekken van deze extreem zoute zee tussen Jordanië en Israël vormen spontaan bijzondere en vaak kleurrijke zoutformaties. Kunstenares Sigalit Landau zag deze vormende kracht van zout lang geleden al als inspiratie, toen zij opgroeide in de woestijn van Judea vlak naast de Dode Zee.

De natuurlijke kracht van zout

De Israëlische kunstenares is gefascineerd gebleven door de natuurlijke kracht van zout en gebruikt haar vormende eigenschap in samenspel met objecten naar keuze. Door langdurig onderdompelen in het extreem zoute water veranderen alledaagse voorwerpen in sculpturen met een dikke gekristalliseerde zoutkorst.

De voorwerpen die ze gebruikt zijn soms gekozen op basis van vorm en structuur, terwijl anderen symbool staan voor herinneringen,  doorgegeven van generatie op generatie.

De voorwerpen verlaten de wereld van gewone gebruiksobjecten en betreden een nieuw rijk: de open ruimte van de verbeelding

Artikel gaat verder onder de afbeelding
Sigilit met schoenen

Geleidelijke kristallisatie

Haar meest bekende werk Salt Bride neemt je tientallen meters mee onder het wateroppervlak, waar de geleidelijke kristallisatie van een bruidsjurk uit de 19e eeuw te zien is. Het maken van de foto's was nog een hele uitdaging: Een pak van meer dan 150 kilo was nodig om de fotograaf diep genoeg onder te krijgen in het hardvochtige zoute water waarin je makkelijk blijft drijven maar moeilijk kunt duiken.

Oude jurk Sigilit 3x

Levenslang verbonden met de Dode Zee

Het boek Salt years brengt Sigalits levenslange relatie met de Dode Zee in beeld en is het bezinksel van meer dan 15 jaar werk. Hierin geeft zij een kijkje achter de schermen bij het proces van haar unieke artistieke techniek en is te zien hoe het zout levenloze voorwerpen in een nieuwe vorm tot leven brengt.

Ieder voorwerp dat bovenkomt uit het zoute water draagt zijn eigen herinnering, zijn eigen verhaal

Sigalit zoute jurk 2

Sigalit zoute jurk 3

Sigalit zoute jurk 1

Sigalit viool

Viool groot in beeld

SIgalit viool opstelling

Sigilit zout kristallen

Sigilit zoutconstructie

Sigalit fiets

Sigalit schoenen

Bekijk hier hoe een kunstenaar het zout uit de zee naar het land haalt voor zijn extreem gedetailleerde vloerwerken. Je durft je bijna niet te bewegen in de buurt van dit precisiewerk, als het maar blijft liggen!

Lees ook:  Muurschilderingen van modder

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down