De dagelijkse routine van briljante geesten

4153 VIEWS
De dagelijkse routine van briljante geesten

‘Als ik helemaal mezelf ben, helemaal alleen… of ’s nachts als ik niet kan slapen. Dat zijn de momenten waarop de ideeën binnenstromen’ – Wolfgang Amadeus Mozart

Creativiteit is een krachtig maar tegelijk ongrijpbaar fenomeen. De aanwezigheid ervan is heerlijk, enerverend, soms bijna euforisch. Maar wat als de creativiteit uitblijft? Vooral mensen met creatieve beroepen kunnen zichzelf tot wanhoop drijven in de zoektocht naar inspiratie.

Dat de toverformule niet zit in een bepaalde routine, blijkt uit onderstaande platen. Of in ieder geval is die routine niet voor iedereen gelijk! Franse schrijver Honoré de Balzac schreef keurig van 9 tot 5 en deed tussendoor een middagdutje. Charles Dickens had zijn productieve (creatieve) uren vooral in de ochtend, terwijl Sigmund Freud en Pablo Picasso aan het eind van de middag inspiratie kregen en dan tot diep in de nacht doorwerkten. De vaak als ‘onheilspellend’ betitelde romans van Franz Kafka lijken opeens logischer omdat hij zijn werk voornamelijk in de donkere nacht produceerde.

Ook interessant: sommige kunstenaars werkten aan een stuk door, zoals Maya Angelou en Ludwig von Beethoven, terwijl anderen korte perioden van creativiteit ervaren.

Bekijk bijvoorbeeld eens het kleurrijke patroon van Charles Darwin, die in hoog tempo creatieve perioden afwisselde met eten, sporten, slapen en andere klusjes doen.

Lees ook:  Het Roald Dahl woordenboek met buitengebruikelijke woorden

 

 

De platen zijn ontwikkeld door Podio en gebaseerd op het boek Daily Rituals van Mason Currey.

MEER INSPIRATIE

Beste kunstacademie Nederland
Hoe je de tijd kunt vertragen als je ouder wordt
4 creatieve manieren om meer planten in huis te halen
Bijzondere bloementaarten die je ook gewoon kunt eten