
Het paradoxale geheim van alle creatieve meesterwerken: routine! De één maakt elke middag om stipt twee uur een wandeling, de ander kan alleen werken wanneer de luxaflex hermetisch is afgesloten. Of neem Beethoven, die elke dag de zestig koffiebonen telde die hem in zijn dagelijkse cafeïnebehoefte voorzagen. En uiteraard kan ook wijn in dit rijtje niet ontbreken: van kleine glaasjes die de dag ritueel afsluiten, tot grote hoeveelheden die juist, en ook zeer ritueel, voorzien in de broodnodige inspiratie.
In het boek Dagelijkse rituelen zijn alle routines, gewoonten en obsessies van bekende kunstenaars, schrijvers, filmmakers en andere creatieven verzameld die hen in het scheppingsproces hebben geholpen.
Zo kan Woody Allen dágen nadenken over een knelpunt in zijn nieuwe filmscenario. Om tot nieuwe inzichten te komen, neemt hij..een douche. "Ik trek wat kleren uit en smeer een muffin voor mezelf, of zoiets, en dan probeer ik mezelf zo koud te laten worden dat ik echt onder douche wil stappen. Daar sta ik dan onder kokend heet water, dertig of vijfenveertig minuten, alleen maar ideeën te verzinnen en de plot uit te denken."
Gertrude Stein ging in een weiland zitten en liet haar vriendin dan een koe (specifiek uitgekozen naar het humeur van de dag) verplaatsen zodat deze in haar blikveld stond: dat had ze nodig om te denken en om te schrijven.
[quote text_size="medium"]
Alleen wanneer haar uitgever belde dat er weer een versje af moest, stond Annie M.G. Schmidt om vier uur op, stak een sigaret op en ging aan de slag.
[/quote]
Henri Matisse werkte meer dan vijftig jaar lang dag in, dag uit volgens hetzelfde ritme. "Van negen uur 's morgens tot de middag - eerste sessie. Ik lunch. Daarna doe ik een dutje en om twee uur pak ik mijn kwasten weer op en werk tot 's avonds."
Hij verwachte ook dat iederéén doorwerkte: "Op zondag ben ik noodgedwongen allerlei verhalen te vertellen aan de modellen. Ik beloof ze dat het de laatste keer is dat ik ooit nog zal smeken om op die dag te komen poseren. [..] Ze snappen het niet. Maar ik kan mijn zondag toch niet voor ze opofferen omdat zij toevallig een vriendje hebben?"
[quote text_size="medium"]
'Leukste boek van het jaar' HET PAROOL
[/quote]
Pluk van de Petteflet, Wiplala en Ja Zuster, Nee Zuster kwamen allemaal niet tot stand door grote ingevingen, maar door pure arbeid. Annie M.G. Schmidt was van nature een enorme uitsteller en leefde voor de deadlines. Haar zoon Flip zegt hierover in het boek: "Ze schreef alleen in opdracht en zolang het niet hoefde bleef ze er maar omheen draaien." Maar zodra haar uitgever belde dat er weer een versje af moest, dan stond ze om vier uur op, stak een sigaret op en ging aan de slag.
In Dagelijkse rituelen passeren de intrigerende routines van meer dan 150 creatieven de revue. Leuke inspiratie voor artistieke geesten.