De creatieve kracht van een stevige wandeling

3910 VIEWS
De creatieve kracht van een stevige wandeling

Beethoven maakte lange wandelingen door de valleien rond Wenen, en ook Gustav Mahler en Benjamin Britten hadden de gewoonte om na de lunch een paar uur te gaan lopen. Altijd met potlood en papier op zak, om nieuwe muzikale vindingen direct op te kunnen tekenen.

Maar ook creatievelingen in een nieuw tijdperk Steve Jobs (een van de oprichters van Apple) en Mark Zuckerberg (de oprichter van Facebook) voeren belangrijke gesprekken het liefst tijdens een wandeling. Een denk ook aan de pelgrimstochten die miljoenen mensen door de jaren heen hebben gemaakt. Volgens deze oeroude traditie is lopen dé letterlijke en figuurlijke manier om een geestelijk pad te volgen.

Wat beroemde kunstenaars, creatievelingen en pelgrims eigenlijk al eeuwen wisten, is nu bevestigd door onderzoek van de Stanford Universiteit. Onderzoekers toonden aan dat wandelen een flinke stimulans geeft aan het creatieve proces: mensen bleken lopend niet minder dan 60% creatiever dan zittend.

Opvallend hierbij is dat de omgeving waarin je loopt eigenlijk niet van invloed is. Het fysieke proces zelf is de grootste bepalende factor: op een loopband was het effect even sterk als buiten in de natuur. Desalniettemin kunnen wij ons voorstellen dat je de voorkeur geeft aan een wandeling in de frisse lucht… en het optekenen van je ideeën op een bankje in het bos, een beschutte duinpan of een terrasje in de zon.

Lees ook:  Mijn eerste keer... sapvasten

Bron: news.stanford.edu 

Bekijk ook: De 4 mooiste wandelingen in Nederland ver weg van de bewoonde wereld

MEER INSPIRATIE

Het Pelgrimspad: de Camino de Santiago in Nederland
Tijd voor ruimte: de mooiste plekken in Breda om te bezinnen
Stiltewandelingen met een bijzonder tintje
6 wandelroutes in de voetsporen van de Gebroeders Grimm