De betoverende schoonheid van winters in Lapland

1053 VIEWS
De betoverende schoonheid van winters in Lapland

Wanneer je in Finland woont heb je als fotograaf altijd een bak aan inspiratie om je heen. Zeker in de wintermaanden, wanneer de natuur transformeert in een wit landschap en het Noorderlicht in paarse en groene tinten vlamt.

Tiina Törmänen fotografeert haar magische thuisland met veel verve: de blauwe schittering over de sneeuw, paarse luchten en stille sterrenachten tekenen haar foto’s. De knusse houten huizen, heuvels die zwaar zijn van sneeuw, bevroren watervallen – het lijkt soms alsof in haar beelden de tijd heeft stilgestaan. “Ik vind het mooi om mensen deze verstilde schoonheid te laten zien”, vertelt ze in een interview met de Daily Mail. “En om mensen eraan te herinneren hoe waanzinnig onze aarde is, en hoeveel schoonheid er in ‘leven’ zit.”

Tiina is in Lapland geboren, maar migreerde naar Helsinki in 1998. Daar werkte ze eerst als kok (hoewel ze “nooit een overweldigend enthousiasme voelde voor de keuken”) en als assistent in een fotostudio. Daar ontdekte ze haar passie voor het fotograferen van landschappen. in 2010 keerde ze terug naar Lapland waar ze nog steeds woont en werkt. Doordat ze lange tijd ergens anders woonde keek ze bij haar terugkeer met hele andere ogen naar het landschap van haar geboortegrond: “Wanneer je ergens wordt geboren, dan lijkt alles om je heen normaal. Je neemt je omgeving voor lief. Maar na 15 jaar in het zuiden gewoond te hebben was ik opeens overweldigd door de natuur die we hier hebben. Het was een lange reis, maar wanneer je je passie volgt leidt het uiteindelijk naar iets moois.”

tiina-tormanen2 tiina-tormanen3 tiina-tormanen4 tiina-tormanen5 tiina-tormanen6 tiina-tormanen7 tiina-tormanen8 tiina-tormanen9 tiina-tormanen10 tiina-tormanen12 tiina-tormanen13

MEER INSPIRATIE

3 heerlijk kleurrijke wandelroutes dwars door de Bollenstreek
Filmmaker wordt op 10 km hoogte getrakteerd op het Noorderlicht
Het Kasteel van Katoen: gigantische rotsformaties van kalk
Waar kleurrijke dekens van bloemende woestijn sieren