“Want die blikken in jouw ogen, zeggen alles tegen mij”, zingt André Hazes in een van zijn bekende liedjes. Hoe waar is die uitspraak? Hij zit er niet ver naast, want behalve je emoties kunnen je ogen een hoop vertellen over je karakter. Voornamelijk je oogkleur verraadt daar veel van, dus we vertellen je alles over de betekenis van de kleur van je ogen.
Hoe kom je aan jouw oogkleur?
De kleur ogen heeft betekenis voor jouw karakter en voor de manier waarop mensen je zien. Het gedeelte van je oog dat gekleurd is, is de iris. De iris bevat de stof melanine, een soort pigment. Er zijn twee belangrijke dingen die bepalen wat uiteindelijk je oogkleur is. Ten eerste is dat voor een gedeelte genetisch bepaald. Iedereen krijgt van ouders- en dus ook van voorouders- een stukje DNA mee dat iets vertelt over je oog. Het vertelt voornamelijk hoeveel pigment je ogen krijgen. Daarnaast speelt lichtinval in je ogen ook mee. De oorspronkelijke oogkleur van mensen was bruin, totdat er bij een iemand een gen mutatie optrad en blauwe ogen kreeg. Dit gebeurde enkele duizenden jaren geleden, dus inmiddels zijn er een behoorlijk aantal mensen met blauwe ogen.
Is er een relatie tussen je oogkleur en karakter?
Het antwoord op de vraag is duidelijk ja: er is een verband tussen oogkleur en karakter. Weet je waarom? Het gen dat zorgt voor de vorming van kwabben vooraan in je hersenen, bepaalt ook de oogkleur. Deze voorste hersenkwabben bepalen delen van je karakter, bijvoorbeeld hoe je problemen oplost, hoe je een planning maakt en of je snel besluiten kunt nemen. Mensen met blauwe ogen hebben vaak een sterk en krachtig innerlijk. Tegelijkertijd kunnen mensen met blauwe ogen minder goed tegen zon, omdat ze minder melatonine aanmaken. Mensen met bruine ogen worden vaak gezien als echte leiders die knopen kunnen doorhakken. Geheel onterecht is dat niet. Wanneer je namelijk veel melanine aanmaakt, wat het geval is bij bruine ogen, werken de hersenen sneller. Misschien word je wel ondernemer of CEO van een bedrijf.
Groene ogen komen het minst vaak voor: ongeveer 2% van de wereldbevolking heeft ze. Mensen met groene ogen zijn geluksvogels, want ze zouden de leiderschapskwaliteiten hebben van de bruinogigen en de kracht van iemand met blauwe ogen.
Mensen met grijze ogen zijn absoluut geen grijze muizen. Ze hebben vaak een heel bijzonder karakter. Wil je een betrouwbare vriend? Dan moet je bij hen zijn. Ook kunnen ze vaak heel goed met stress omgaan.
Een paar statements over de kleur ogen en betekenis blijven in een vaag gebied. Er zijn bijvoorbeeld studies gedaan waaruit bleek dat vrouwen met blauwe ogen erge pijn zoals bij een bevalling, beter kunnen verdragen dan vrouwen met bruine ogen. Soms wordt ook gezegd dat mensen met blauwe ogen minder slim zijn, maar dit is nooit aangetoond.
Kleuren ogen en betekenis: deze indruk kan jouw oogkleur geven
Een eerste indruk is ook belangrijk en hierbij kan je oogkleur een rol spelen. Wist je dat kleuren ook een bepaalde indruk geven? Reclamebureaus en politici spelen hier handig op in. Draag je bijvoorbeeld blauwe kleding, dan straal je betrouwbaarheid en verantwoordelijkheid uit. Het is dan ook niet voor niks dat het spreekwoord ‘iemand op zijn blauwe ogen geloven’ in het leven is geroepen. Heb je groene ogen, dan kan dat geassocieerd worden met gezondheid en ontspanning. De kleur bruin roept in het brein vooral associaties op met geborgenheid en authenticiteit. De kans is dus groot dat mensen zich sneller op hun gemak bij je voelen wanneer je bruine kijkers hebt. Over het algemeen vindt men mensen met groene en grijze ogen vaak het moeilijkst om te peilen. En… vroeger werd groen in verband gebracht met jaloezie en woede. Heb je dus veel temperament? Dan zou het goed kunnen dat je groene ogen hebt.
Random weetjes over oogkleur
- Denk je ook wel eens: goh, diegene heeft mooie ogen en opeens ben je helemaal verliefd? Dat zou best kunnen. In 90 procent van de gevallen is de oogkleur een doorslaggevende factor of je iemand aantrekkelijk vindt.
- Eigenlijk kun je zeggen dat er maar 3 oogkleuren bestaan: licht- of donkerbruin, licht- of donkerblauw en grijs. Alle andere kleuren, bijvoorbeeld groen of een glans van rood of violet, ontstaan door een lichtreflectie.
- Zwarte ogen bestaan niet, enkel heel donkerbruine ogen die zwart líjken.
- Niet veel mensen hebben rode ogen. Mensen met albinisme hebben vaker kans om rode ogen te hebben door een gebrek aan de stof melanine.
- De meest voorkomende oogkleur is bruin.
- Valt het je op dat de meeste baby’s blauwe ogen hebben? Dat komt omdat in het begin het weefsel in de ogen kleurloos is. Wanneer er licht in de ogen van de baby schijnt, wordt dit in feite teruggekaatst en zie je een blauwe kleur.
- Baby’s krijgen na ongeveer een jaar hun ‘eigen’ oogkleur, omdat dan melanine in de ogen wordt aangemaakt.
- Je oogkleur kan op latere leeftijd ook veranderen. Net zoals baby’s nog maar weinig melanine aanmaken, kan op latere leeftijd de melanineproductie weer afnemen. Net zoals je haren grijs worden, worden ook je ogen lichter.
Er zij natuurlijk veel meer dingen die iets over jou kunnen vertellen, bijvoorbeeld je sterrenbeeld of het krachtdier waar jij je mee associeert. Of je nou blauwe, grijze of groene ogen hebt en een pittig of een zacht karakter, jij bent uniek!