De beste Europese cultuurfestivals van 2016

1707 VIEWS
De beste Europese cultuurfestivals van 2016

Europa mag zich verheugen in veel fantastische culturele instellingen die de koppen bij elkaar steken om wat zij op artistiek gebied bereikt hebben te vieren met een serie uiterst populaire festivals. En als je zoekt naar een gelegenheid om te genieten van je passie voor de lyrische kunst, of bijvoorbeeld het aanbreken van Pasen in een beroemde casinostad wilt vieren, zijn hier de beste Europese cultuurfestivals die je in 2016 kunt bezoeken.

Artistieke schoonheid

festivals 20162

Op het Festival van het Normandisch Impressionisme, dat plaatsvindt in de Franse tweelingsteden Rouen en Caen en al voor de derde keer wordt georganiseerd, is wederom een fantastische selectie van portretten te zien van veelgeprezen schilders als Degas, Renoir en Pisarro. Het hoogtepunt van de attracties is een speciale serie concerten, maar ook zijn er geluids- en lichtinstallaties die regelmatig meer dan een miljoen toeschouwers naar deze broedplaats van Impressionistische kunst trekken.

Je hoeft echter geen lange reizen te maken om een flinke dosis visuele schoonheid binnen te krijgen, want meer dan 400 musea in Nederland zullen deelnemen aan het Nationale Museum Weekend van 16 tot 18 april.

Hoewel pas op 17 maart de deelnemers bekend gemaakt zullen worden hoopt men dat tijdens het evenement speciale manifestaties plaats zullen vinden in het Van Gogh Museum in Amsterdam dat een vervolg wil geven aan de excellente Edvard Munch expositie.

Lees ook:  Het koninkrijk der boeken | De Klementinum bibliotheek in Praag

Muzikale verrassingen

festivals 2016

Er zijn maar weinig muziekfestivals die kunnen tippen aan de prachtige omgeving van het International Festival of Lyric Art dat van 30 juni tot 20 juli wordt gehouden in Aix-en-Provence in zuid Frankrijk.

Hieraan nemen veel wereldberoemde sterren deel uit de wereld van klassieke muziek en opera, die voor meer dan 70.000 bezoekers zullen optreden in de dramatische omgeving van het paleis van de Aartsbisschop.

Van 19 tot 29 maart biedt het fameuze Festspielhaus in Baden-Baden plaats aan een speciaal Paas-festival waarin het Berliner Philharmoniker de Negende Symfonie van Beethoven zal uitvoeren.

Hoogtepunten in de filmwereld

festivals 2016 3

En tenslotte, hoewel het zeer gerespecteerde Internationale Filmfestival van Berlijn alweer bijna is afgelopen, is er meer dan genoeg te genieten op filmgebied. Het hoogtepunt is het aanstaande Filmfestival van Cannes (11 – 22 mei) dat erin slaagt verrassend toegankelijk te zijn ondanks het feit dat het zoveel aandacht krijgt van de media.

En verder, een beetje bescheidener van opzet, is er nog het Independent European Film Festival, dat van 8 tot 10 april in Parijs wordt gehouden, en een goed podium biedt voor de groeiende groep van onafhankelijke filmmakers in Europa om elkaar te ontmoeten en de geweldige resultaten van dit jaar te vieren.

Lees ook:  Biografie panel | Anna Baronesse Bentinck: een meesterlijk portret van de uitstervende oude adel

 

MEER INSPIRATIE

Geschiedenis van de klompen
Het Nederlands erfgoed
De geschiedenis van het innovatieve Eindhoven
Brabantse rituelen