De belangrijkste overwegingen bij langer thuis wonen

21 april 2020
412

Eigen haard is goud waard is een spreekwoord dat nog niks aan waarde heeft ingeboet. Veel senioren willen graag zelfstandig blijven wonen en stellen de gang naar een verzorgings- of verpleeghuis dan ook zo lang mogelijk uit. Onderzoek heeft bewezen dat langer thuis wonen een positief effect heeft op het geluksgevoel. Door goed op een rijtje te zetten wat je woonwensen zijn kun je realistische keuzes maken. Zo kan jij of je dierbare comfortabel en veilig blijven wonen in een vertrouwde omgeving.

De kosten op een rijtje zetten

We leven in een maatschappij die continue verandert, met alle voor- en nadelen van dien. Het is nog maar de vraag of zorginstellingen in de vorm zoals we deze nu kennen zullen blijven bestaan. De toenemende vergrijzing maakt het vinden van een plek in een zorgcentrum ingewikkeld. Daarnaast is ook het kostenplaatje een belangrijke overweging. Het kan voordelig zijn om zo lang mogelijk in de eigen woning te blijven. Het is goed mogelijk dat er aanpassingen nodig zijn om dit op een veilige en prettige manier te kunnen realiseren. Een traplift is daar een goed voorbeeld van. Misschien eerst verstand om je af te vragen "Ga ik een traplift kopen of huren?". De kosten bedragen hiervoor kunnen in sommige huizen tot wel 7000 euro bedragen! Is dit toch wat veel? Geen paniek! Er zijn ook gebruikte trapliften die een stuk goedkoper zijn. Op deze manier kan jij je geld toch nog aan andere zaken uitgeven.

Bekijk welke subsidies er mogelijk zijn

Het kostenplaatje is een belangrijke factor bij de overweging om langer thuis te blijven wonen. Het is goed om te weten dat ook de overheid met je mee denkt. Zo zijn er subsidies mogelijk wanneer er aanpassingen of verbouwingen aan de huidige woning gedaan moeten worden. Het is dan ook zeker het overwegen waard hierover met je gemeente in gesprek te gaan. In je eigen huis genieten van de mooie dingen van het leven kan zo een stuk voordeliger zijn dan je misschien denkt. Denk hierbij aan het verwijderen van drempels, het verbreden van deuren of het realiseren van een slaapkamer op de begane grond.

Lees ook:  Adembenemende kleikunst met ongekende precisie

In goede gezondheid genieten

We dromen allemaal van gezond oud worden. Een goede gezondheid is dan ook een voorwaarde om lang zelfstandig te kunnen blijven wonen. Ook mentaal in goede conditie verkeren is daarbij van groot belang. Een gevoel van autonomie en in staat zijn sociale contacten te kunnen onderhouden zijn factoren die voor een geluksgevoel zorgen. Langer thuis wonen is daarom voor veel senioren een prettig en veilig idee, zeker als voorzieningen zoals winkels en een gezondheidscentrum in de buurt zijn. Ook de toegang tot mantel- of thuiszorg is belangrijk voor het realiseren van een veilige thuissituatie voor senioren.

Foto door Andrea Piacquadio

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De rol van orakels in de Griekse mythologie: Voorspellingen en raadplegingen

Fairtrade producten: een stap richting duurzame consumptie

Lieke Marsman; gedichten over de onontkoombare werkelijkheid

Mediteren kun je leren

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down