De belangrijkste overwegingen bij langer thuis wonen

28 VIEWS
De belangrijkste overwegingen bij langer thuis wonen

Eigen haard is goud waard is een spreekwoord dat nog niks aan waarde heeft ingeboet. Veel senioren willen graag zelfstandig blijven wonen en stellen de gang naar een verzorgings- of verpleeghuis dan ook zo lang mogelijk uit. Onderzoek heeft bewezen dat langer thuis wonen een positief effect heeft op het geluksgevoel. Door goed op een rijtje te zetten wat je woonwensen zijn kun je realistische keuzes maken. Zo kan jij of je dierbare comfortabel en veilig blijven wonen in een vertrouwde omgeving.

De kosten op een rijtje zetten

We leven in een maatschappij die continue verandert, met alle voor- en nadelen van dien. Het is nog maar de vraag of zorginstellingen in de vorm zoals we deze nu kennen zullen blijven bestaan. De toenemende vergrijzing maakt het vinden van een plek in een zorgcentrum ingewikkeld. Daarnaast is ook het kostenplaatje een belangrijke overweging. Het kan voordelig zijn om zo lang mogelijk in de eigen woning te blijven. Het is goed mogelijk dat er aanpassingen nodig zijn om dit op een veilige en prettige manier te kunnen realiseren. Een traplift is daar een goed voorbeeld van. Misschien eerst verstand om je af te vragen “Ga ik een traplift kopen of huren?”. De kosten bedragen hiervoor kunnen in sommige huizen tot wel 7000 euro bedragen! Is dit toch wat veel? Geen paniek! Er zijn ook gebruikte trapliften die een stuk goedkoper zijn. Op deze manier kan jij je geld toch nog aan andere zaken uitgeven.

Lees ook:  Stijlicoon Iris Apfel: “Het is beter om gelukkig te zijn dan goed gekleed”

Bekijk welke subsidies er mogelijk zijn

Het kostenplaatje is een belangrijke factor bij de overweging om langer thuis te blijven wonen. Het is goed om te weten dat ook de overheid met je mee denkt. Zo zijn er subsidies mogelijk wanneer er aanpassingen of verbouwingen aan de huidige woning gedaan moeten worden. Het is dan ook zeker het overwegen waard hierover met je gemeente in gesprek te gaan. In je eigen huis genieten van de mooie dingen van het leven kan zo een stuk voordeliger zijn dan je misschien denkt. Denk hierbij aan het verwijderen van drempels, het verbreden van deuren of het realiseren van een slaapkamer op de begane grond.

In goede gezondheid genieten

We dromen allemaal van gezond oud worden. Een goede gezondheid is dan ook een voorwaarde om lang zelfstandig te kunnen blijven wonen. Ook mentaal in goede conditie verkeren is daarbij van groot belang. Een gevoel van autonomie en in staat zijn sociale contacten te kunnen onderhouden zijn factoren die voor een geluksgevoel zorgen. Langer thuis wonen is daarom voor veel senioren een prettig en veilig idee, zeker als voorzieningen zoals winkels en een gezondheidscentrum in de buurt zijn. Ook de toegang tot mantel- of thuiszorg is belangrijk voor het realiseren van een veilige thuissituatie voor senioren.

Lees ook:  Wat we van Franse vrouwen kunnen leren over ouder worden

Foto door Andrea Piacquadio

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Blijf in een vertrouwde omgeving wonen met een traplift
Bij deze bakkerij kun je aan het werk zonder te hoeven solliciteren!
Personeel én bewoners vormen samen het dagelijks bestuur van dit verzorgingshuis
Samen oud worden: wonen in een studentenhuis maar dan net even anders