De bekende bloemenvelden van Nederland

20 VIEWS
De bekende bloemenvelden van Nederland

Nederland staat wereldwijd bekend om de bloemen en bloembollen. Jaarlijks komen er honderdduizenden toeristen af op de bloemenvelden. Nederland staat ook bekend om haar export van bloemen. Het is een van de belangrijkste sectoren in de Nederlandse economie.

Nederland handelsland

Nederland is een echt handelsland, maar wist je ook dat bloemen het meest geëxporteerd worden? In de 16e eeuw was Nederland al een echt bloemenland. De tulp die nu het meest bekend is, kwam opvallend genoeg toen niet in Nederland voor. Later kwamen enkele tulpenbollen in handen van Carolus Clusius. Hij begon met het kweken van de bollen en ging experimenteren met de tulpen. Na vele jaren was de tulp door Nederland verspreidt en werden de bloembollen steeds vaker gekweekt. Er werd zoveel gekweekt, omdat er een enorme vraag naar de bloem was. De vraag was op een gegeven moment zo hoog dat een bloembol evenveel kostte als een grachtenpand in Amsterdam. Dit werd de tulpenmanie genoemd.

Na een lange tijd herstelde de kwaliteit van de tulp zich en nam de kwaliteit toe. Veel omliggende landen wilden de bloem graag importeren. Echter werd de tulp pas in de 18e eeuw betaalbaar voor de meeste mensen. In de 20ste eeuw groeide de handel in bloemen pas echt. De internationale handel ging van start.

bloembollen

De bloemenhandel nu

De handel in bloemen en bloembollen is tot op de dag van vandaag nog steeds erg belangrijk voor Nederland. Via de bloemenveiling wordt er jaarlijks voor ongeveer 5 miljard euro geëxporteerd. Tegenwoordig wordt er steeds vaker directe handel gedreven tussen de kweker en de opkoper. Buiten de bloemenveiling om worden dus ook veel deals gesloten. De export van bloemen is niet alleen goed voor de handel, het zorgt ook voor veel werkgelegenheid.

Lees ook:  Boswachter Frans Kapteijns: ‘Ik val nog steeds van het ene 'wauw'-moment in het andere'

Het grootste deel van de bloemen worden dus geëxporteerd, maar in Nederland blijven ook veel bloemen. In Nederland geven we vaak iemand een mooi boeket bloemen om hem iets toe te wensen. Denk aan verjaardagen, op speciale dagen, maar ook wanneer iemand ziek is geven we vaak een bosje bloemen. In Nederland kunnen de meeste mensen een bosje bloemen wel waarderen.

Bloemenvelden bezichtigen

In Nederland kennen we de bollenstreek. Dit is een gebied tussen Leiden en Haarlem, waar jaarlijks vele mensen de vele tulpen, narcissen en hyacintenvelden komen bezichtigen. De bloemen staan natuurlijk niet het hele jaar in bloei. De eerste bloemen komen op in januari. De bloemperiode duurt tot eind mei, de laatste bloemsoorten zijn dan uitgebloeid. Wanneer je de bollenstreek wilt bezoeken kun je dit het beste doen tussen half maart en half mei.

In 1949 bedacht een groep bollenkwekers en exporteurs het plan om op het landgoed Keukenhof een tentoonstelling van de voorjaarsbloeiende bloemen te maken. De Keukenhof opende haar deuren voor publiek en vanaf de opening is het een succes. Elk jaar bezoeken honderdduizenden toeristen de Keukenhof. Het is een echte toeristische trekpleister. Wanneer je het over tulpen hebt, mag de Keukenhof dan ook niet ontbreken. Het is een van de mooiste plekken in Nederland om de hyacinten, narcissen, tulpen en ander bloemsoorten te zien bloeien. De tuinen zijn volledig gericht op sierbloemen en zijn bijzonder ingericht. Dit maakt de Keukenhof zo’n uniek park.

Lees ook:  Mevrouw Onkruid | De ongekende flowerpower van Madeliefjes

dahlia

Populairste bloemen

In Nederland kennen we veel bloemsoorten, maar wat zijn nu de populairste? Waarschijnlijk geen grote verrassing, maar tulpen zijn veruit de meest favoriete bloemen in Nederland. Niet zo gek wanneer je naar de cijfers kijkt, meer dan de helft van onze bloemenvelden bestaat namelijk uit tulpen. Ze bestaan in wel meer dan 3000 verschillende varianten.

Ook lelies zijn erg populair in ons land. Met zo’n 20 procent van de totale oppervlakte bloembollen in ons land, doen ze het zeker niet slecht. Lelies zijn de afgelopen decennia erg populair geworden in Nederland. Echter daalt de populariteit in de laatste paar jaar.

Narcissenvelden kom je ook veel tegen in de bollenstreek. De oppervlakte van de landbouwstreek is al 40 jaar bijna hetzelfde, want de populariteit van narcissen is erg constant. In 2020 bevatten de narcissen ongeveer 1,5 duizend hectare.

Een andere populaire bloemsoort is de hyacint. Deze bloemen bevatten ongeveer 1,4 duizend hectare landbouwgrond. De hyacint is door de jaren heen steeds populairder geworden.

Een populaire zomerbloeiende bloembol is de Dahlia. Deze bloem komt oorspronkelijk uit Mexico en is een van de meest populairste en meeste geplante zomerbollen die we kennen. Dahlia is een prachtige bolvormige bloem die in verschillende kleuren te verkrijgen is. De Dahlia heeft verschillende groeihoogtes en bloeivormen, er is er dus altijd wel een die bij je past.

MEER INSPIRATIE

IJsberen spelen tussen de bloemen
Vuurwerk van bloemen
Lekker genieten van tuinplanten voor iedereen
Het paradijs voor tuinliefhebbers: Landesgartenschau Bad Iburg 2018