De basis van paarden verzorging

12 maart 2023
569
paarden verzorging

Paarden zijn edele dieren die al eeuwen geleden door de mens zijn gedomesticeerd. Ze werden als trekdier ingezet en voor wagens gespannen, bereden in oorlogen en als gebruikt als vervoermiddel. Tegenwoordig worden paarden meer gezien als lieve huisdieren om te verzorgen en als partner in sport (paardrijden). Iedere paardeneigenaar wilt dan ook het beste voor hun nobel ros. Heb jij een paard of wil je meer te weten komen over paarden verzorging? Lees dan zeker verder.

paarden verzorging

Voer

Het beste dieet voor jouw paard bestaat uit gras, kuilgras en hooi, aangevuld met krachtvoer. Krachtvoer is heel energierijk en komt in de vormen van brokken en muesli. Granen, zemelen en haver worden hier voornamelijk in verwerkt. Jouw paard per dag een paar uur buiten laten grazen zal ervoor zorgen dat ze voldoende gras binnen krijgen. Zorg er wel voor dat de weide voldoende gras heeft. Heeft die dat niet? Voeg het dan handmatig toe bij het voeren van jouw ros. Verder is het erg aan te raden om een liksteen te hangen in de stal. Dit zal het paard niet alleen voorzien van een goede zoutinname, maar ook voor entertainment.

Bewegen

Een paard heeft veel beweging nodig. Ga daarom zo vaak als kan een ritje maken, of laat ze rondrennen in de weide. Dit geeft ze de tijd om hun energie kwijt te kunnen en houd ze fit. Als je een ritje gaat maken, is het verstandig om te weten of jouw paard hoefijzers heeft of niet. Hebben ze die wel, dan kan je routes nemen over ruigere paden. Als een paard geen hoefijzers heeft is het slim om zachte paden zonder teveel losliggende steentjes te kiezen. Hoeven zijn in principe de nagels van het paard. Niets is zo vervelend als iets vast hebben zitten onder je nagel, of je nagel te scheuren.

Lees ook:  Viburnum - Hoe moet je ze snoeien en verzorgen?
paard

Het verzorgen van de hoeven

Naast zo nu en dan naar de hoefsmid te gaan voor een pedicure of het laten zetten van nieuwe hoefijzers, zijn er andere dingen die jij voor je paard kan doen. Zo is het belangrijk om iedere keer bij het schoonmaken van je paard, ook de hoeven goed te krabben. Verder kan je om de zoveel tijd de hoeven insmeren met supplementen. De supplementen werken als het ware als een soort versterkende en voedende nagellak. Het voorkomt scheuren en helpt de groei. Voor deze supplementen en andere paarden verzorging producten kan je kijken op Grovet.

Aandacht

Paarden zijn kuddedieren en hebben veel aandacht nodig. De verantwoordelijkheid ligt dus bij jou om iedere dag een paar uur met het dier bezig te zijn. Ze zijn er dol op als je ze goed schoonmaakt en het kriebelende stof en losse haren weghaalt. Neem de tijd en geniet van het moment. Samen ritjes maken en tijd spenderen zal de band tussen jullie erg sterk maken.

Paarden verzorging

Leer hier meer over de meest bijzondere diersoorten.

Over de auteur

Kai Roterman
Hallo! Mijn naam is Kai Roterman en ik ben dol op de natuur. Van dieren tot edelstenen, planten tot geneeskunde. Ook ben ik geïnteresseerd in mythologie en culturen van over de hele wereld. Ik schrijf graag over al mijn bevindingen en deel mijn kennis op deze prachtige website; Paradijsvogelsmagazine.nl. Ben jij net zo nieuwsgierig naar hoe magisch onze planeet is? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Recente berichten

Met de auto door Oost-Europa reizen: wat je moet weten

Welke musical in New York moet je gezien hebben?

Akira Nakai San en zijn passie voor auto’s

Ruimte vrijhouden in je koffer? Zo doe je dat!

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down