De 7 ongerepte natuurwonderen van de Baltische Staten

1 maart 2018
1665

Relatief onbekend en ongeëvenaard mooi. De Baltische Staten vormen een van die totaal onverwachte pareltjes van ongerepte natuur. Zo schitterend, zo puur, zo schoon. En in dit paradijselijke stukje Oost-Europa kun je - hoe wonderlijk! - vrijwel ongestoord hiken, fietsen, kanoën en zwemmen. Alsof je alleen op de wereld bent...

De drie onafhankelijke staten Estland, Letland en Litouwen liggen ingeklemd tussen de Oostzee en Rusland. Nergens anders vind je zo’n natuurwalhalla met honderden onbewoonde eilandjes, moerassen, verlaten zandstranden, witte duinenreeksen, onaangetaste meren en rivieren, watervallen en eindeloze bossen. En dan kennen de Baltische Staten ook nog een rijke historische cultuur.

Voor avontuurlijke reizigers zijn er kabelbanen en trails in overvloed. Maar pas echt avontuurlijk wordt het als je net wat buiten de gebaande paden kijkt. Dan ontdek je de allermooiste plekjes van de Baltische Staten. We zetten ter inspiratie 7 voor je op een rij.

Geïnspireerd? Hier vind je een aanbieding voor een prachtige rondreis door Letland en Estland!

1. Kirsiju Nerija: het wonder van wind, water en zand

Met een pont steek je vanuit het Litouwse vasteland over naar de bijna 100 km lange Koerse schoorwal (Kirsiju Nerija). Om je heen waait de wind en wordt je omringd door spierwitte duinen, groene naaldbossen en een diepblauwe zee. En dan, ademloos rondkijkend vanaf een van de metershoge duintoppen zoals Naglai Kopa (53m) of Parnidizio Kopa (52m), voel je je verbonden met de laatste IJstijd. Wind, getijden en zand smeedden toen honderden eilandjes aaneen tot een grillige, met baaien en kapen doorkliefde landtong. Op deze reis kom je langs dit bijzondere stuk natuur.

Tip: op de Heksenberg (Raganu Kalnas) vieren ze al eeuwen Jonines, het feest van Sint Jan. Hier staan 71 uit eikenbomen gesneden beeldhouwwerken, gemaakt door 49 Litouwse volkskunstenaars.

Ademloos rondkijken vanaf de metershoge duintoppen van de Kurslu Nerija.

Ademloos rondkijken vanaf de metershoge duintoppen van de Kurslu Nerija.

2. De schitterende grotten in Gauja National Park

Als je water drinkt uit de Gütmans Grot, de grootste grot in het Gauja Nationaal Park, leef je langer én gezonder. Althans, dat beweert de legende. Via een kabelbaan zweef je vervolgens naar vanuit de historische stad Sigulda naar Krimulda Castle, dat midden in het natuurpark gelegen is.

Lees ook:  DECEMBER | Bijzondere activiteiten rond de feestdagen

Nergens anders vind je

Gauja Nacionälais Parks overrompelt je met haar spectaculaire natuurschoon

Maar er is meer reden om in Gaujas Nacionälais Parks rond te trekken. De Gauja is de langste rivier van Letland, omgeven door zandstenen rotsformaties. Het park overrompelt je met schitterende grotten, ijskoude ondergrondse meren en geweldige wandelroutes. In de omgeving van Sigulda zie je vanaf een loopbrug everzwijnen, beren, elanden, vossen, lynxen en bizons rondscharrelen. Ook hier naar toe? Bekijk deze reis.

Het kasteel

Het kasteel van Turaida, gelegen in de heuvels rond Sigulda, werd in 1207 gebouwd door de orde van de Zwaardbroeders.

3. De sublieme baaien van Laheema National Park

Laheema is het oudste en grootste natuurpark van Estland en ligt aan de Finse Golf. Het bestaat uit dichtbeboste schiereilandjes met verborgen watervallen, hoogveenmoerassen, meren en beekjes, pittoreske vissersplaatsjes en daartussenliggende prachtige baaien. Vandaar de naam: Laheema (Baailand).

Dwalend door de romantische dorpen Altja en Käsmu zie je de mooiste houten herenhuizen, villa’s en boerderijen. Ooit was deze kust een favoriete vakantiebestemming van rijke inwoners uit Tallinn, Moskou en St. Petersburg. En net als je het gevoel hebt dat je 150 jaar bent teruggereisd in de tijd, sta je met één klap in de 20e eeuw bij het zien van een verlaten militaire basis voor Sovjet-onderzeeërs in Käsmu.

Laheema bestaat uit

Laheema National Park is het oudste en grootste natuurpark van Estland.

Nostalgisch overnachten in Vihula Manor Country Club

De omgeving van Altja ademt een en al nostalgie. Een sfeervolle plek dus om te overnachten. Bijvoorbeeld op het prachtige landgoed Vihula Manor Country Club. Ga wandelen in het omringende natuurpark en ontspan vervolgens heerlijk in de volledig uitgeruste spa van Vihula Manor. Hoe relaxed kan het leven zijn? Op deze en deze reis slaap je in de Vihula Manor Country Club en soortgelijke oude kastelen en huizen.

Sfeervol overnachten

Heerlijk ontspannen in de luxe spa van de sfeervolle Vihor Manor Country Club.

Lees ook:  Van baden in oeroud natuurzout tot een maneschijnsauna - hier kom je helemaal tot rust

4. Dwars door het oerbos via de Oandu Forest Nature Trails

Op de wandelroutes in Laheema Nationaal Park kom je de meest fotogenieke plekken ter wereld tegen. Vanuit het gehucht Oandu, vlakbij Altja, starten verschillende trails. De 4,7 km lange Forest Nature Trail bijvoorbeeld leidt je dwars door het oerbos. Onderweg zie je bevers in business: overal beverdammen, -burchten en omgeknaagde bomen.

Een andere trail, in de buurt van de badplaats Vösu, voert je 3,5 km door moerasveengebied: diepe meren met pikzwart water. Houten vlonderpaden leiden je naar een uitkijktoren voor een uniek vergezicht. Ook naar de natuur van Laheema? Bekijk deze reis.

fhfdssb

De Oanda Forest Nature trails leiden je naar de meest fotogenieke plekken ter wereld.

5. De pure natuurkracht van de Keila waterval

Een waterval fascineert altijd. En dat geldt al helemaal voor de Keila waterval, een van de grootste watervallen in het noorden van Estland. Zes meter hoge en bijna 70 meter brede pure natuurkracht. Daar kun je alleen maar ademloos naar kijken. Dat kan bijvoorbeeld vanaf een van de vele bruggen die over de Keila-rivier hangen. Iets uitdagender ingesteld? Dan loop je over de stenen, vlakbij de waterval, en vangt de spattende druppels op.

De Keila Waterval is een van de grootste watervallen van Estland.

De Keila waterval is een van de grootste watervallen van Estland.

6. De wonderbaarlijke transparantie van Vahejärv en Sinijärv

Nergens zijn de meren helderder en mooier dan in Estland. De Äntu-meren bestaan uit zeven transparante bosmeren. De drie grootste zijn met elkaar verbonden: Rohejärv (groen meer), Vahejärv (middenmeer) en Sinijärv (blauw meer). De laatste twee verrassen je met hun ongelooflijke transparantie en blauwgroene kleur. Die wonderbaarlijke schoonheid danken ze aan een samenspel van de omringende bossen en de lichtgekleurde kalk waarmee de bodem van de meren is bedekt. Op deze plek, waar je hooguit een paar vissers tegenkomt, lijkt het alsof al die natuurpracht alleen voor jouw ogen bestemd is.

Wonderbaarlijk groenblauw zijn de transparante meren

Het lijkt alsof de schitterende kleuren van de Estlandse bosmeren alleen voor jouw ogen bestemd zijn.

Lees ook:  Stiltewandelingen met een bijzonder tintje

7. Het indrukwekkende uitzicht vanaf Dutchman’s Cap

Lang geleden verging een aantal Nederlandse schepen jammerlijk in de Oostzee. Na de ramp spoelde de muts van een van de zeelieden aan op het strand, bij een uitstekende rotsscherf aan de Litouwse kust. Sinsdien staat deze scherf bekend als de Hollandersmuts, oftewel: Dutchman's Cap.

Een andere lezing beweert echter dat vissers en zeilers tijdens stormen en zware nevel de scherf als een baken in zee herkenden. Omdat de vorm op de pet van een Hollandse zeeman leek, werd de plek in de volksmond de Dutchman’s Cap genoemd.

Helaas is de vorm van de scherf alleen vanaf zee te zien, maar desondanks is de Cap een zeer bezoekwaardig plekje. Vanaf 24 meter hoogte boven de zeespiegel is het uitzicht ronduit indrukwekkend. En het strand is sowieso lekker ruig en oogverblindend mooi. Bekijk deze reis voor meer inspirate!

De Dutchman's Cap is vernoemd naar de muts van Hollandse zeelieden.

De Dutchman's Cap is vernoemd naar de muts van Hollandse zeelieden.

Ontdek de betoverende magie van de Baltische Staten

De winters in de Baltische Staten duren lang en zijn streng. Maar vanaf eind april tot en met september zal de magie van de Oost-Europese kust je betoveren. Waar anders kom je nog zomaar een beer, lynx, wolf of eland tegen? Of kun je eindeloos bessen en wilde aardbeien plukken?

In fel contrast met het tijdloze natuurschoon staat de digitale status van de Baltische Staten. Wist je dat je hier echt overal 4G-bereik hebt? En dat Skype in Estland is uitgevonden? Bovendien spreekt vrijwel iedereen perfect Engels. Terwijl het prijsniveau er nog ouderwets aantrekkelijk is.

Dus: zin in een boeiende ontdekkingsreis? De Baltische Staten wachten op je!

Buro Scanbrit organiseert al jaren reizen naar de Baltische Staten. Reeds 16 keer werden ze uitgeroepen tot de beste reisorganisatie voor Noord-Europa. Trek door Estland, Letland of Litouwen, of ontdek ze alledrie tijden een reis waar natuur, cultuur en historie een onvergetelijke combinatie vormen. Hier vind je meer informatie over reizen en aanbiedingen naar de Baltische Staten.

Vraag hier de gratis brochure aan voor meer inspiratie.

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Fairtrade producten: een stap richting duurzame consumptie

Lieke Marsman; gedichten over de onontkoombare werkelijkheid

Mediteren kun je leren

Eindelijk wonen op jezelf, hoe pak jij dat aan?

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down