De 7 leukste kunst musea van Nederland

26 april 2022
428
Kunstmusea Nederland

Voor alle kunstliefhebbers en bewonderaren hebben wij speciaal de 7 beste Kunstmusea van Nederland op een rijtje gezet.

Het Rijksmuseum

In het jaar 1800, al heel wat jaartjes geleden, opende het Rijksmuseum voor het eerst zijn deuren in Huis ten Bosch in Den Haag. In 1808 verhuisde het museum naar Amsterdam waar het zich vestigde in Paleis op de Dam. Het gebouw waar het Rijksmuseum nu gevestigd is, is sinds 1885 in gebruik genomen. In het Rijksmuseum zijn er talloze kunstwerken te bewonderen waaronder de iconische nachtwacht van Rembrandt.

De Collectie van het Rijksmuseum in Amsterdam geeft een goed beeld van de geschiedenis weer en bezit vooral 17e -eeuwse kunst gemaakt door voornamelijk Nederlandse kunstenaars. Hier vind je vooral veel collecties zoals die van Rembrandt, Vermeer en Hals. Het Rijksmuseumgebouw is ontworpen door de Nederlandse architect Pierre Cuypers.

Kunstmuseum Den Haag

Het Kunstmuseum in Den Haag werd geopend in 1935. Later werd het museum in 1998 Haags Gemeente museum genoemd. Daarna werd het tot 2019 Gemeentemuseum Den Haag genoemd, om vervolgens Kunstmuseum Den Haag genoemd te worden. Het huidige gebouw waarin het museum zich nu bevindt is ontworpen door de Nederlandse architect H.P. Berlage. Het gebouw is ontworpen in de stijl van het Rationalisme.

Het museum heeft vooral veel moderne kunst in haar collectie. Zo is dit museum vooral bekend om de collecties van onder andere de Haagse School, Piet Mondriaan, Pablo Picasso, Claude Monet. Naast alle schilderijen, beeldende kunst, affiches en beeldhouwwerken bezit het museum ook een grote collectie aan mode, porselein, stijlkamers en muziekinstrumenten om te bewonderen.

Lees ook:  Vogels als kunstzinnig middelpunt

Het Van Gogh Museum

Het van Gogh Museum is een museum dat volledig is toegewijd aan de Nederlandse kunstenaar Vincent van Gogh. In de collectie van dit museum vindt je onder andere ruim 200 schilderijen, 500 tekeningen en 700 brieven van de Nederlandse kunstschilder. Ook hebben ze een collectie aan Japanse prenten. In het gebouw is ook een bibliotheek aanwezig. Deze bevat meer dan 23.000 titels.

Ook kun je in dit museum kunstwerken aanschouwen van onder andere Claude Monet, Paul Gauguin, Paul Signac en nog veel meer. Dit komt omdat Van Goghs invloed op het Expressionisme, het Fauvisme en abstractie gezien kan worden als een aspect van de 20e-eeuwse kunst. Dit is de reden dat het ook werken presenteert van andere kunstenaren die hier goed tussen passen.

Het Stedelijk museum

In het Stedelijk museum vindt je vooral moderne en hedendaagse kunst en vormgeving in de collectie. Het Museum is opgericht in 1874 en geopend in 1895 in de Paulus Potterstraat in Amsterdam vlakbij gelegen aan het Rijksmuseum. Vanaf het jaar 1909 bestond de collectie van het Stedelijk Museum voornamelijk uit moderne en hedendaagse kunst. Later werd hier fotografie en design aan toegevoegd. Ook is er hier in het stedelijk museum een groot aantal kunst stromingen te vinden. Hierbij kun je denken aan Bauhaus, CoBrA, popart en het neo-impressionisme.

Ze bezitten in dit museum onder andere pronkstukken van bekende kunstenaren zoals Pablo Picasso, Andy Warhol en Piet Mondriaan.

Kunsthal Rotterdam

De kunsthal in Rotterdam is eigenlijk meer een expositieruimte dan een museum dat is geopend in 1992. Het was de allereerste kunsthal in Nederland. Het gebouw licht in het museumpark in Rotterdam. En de ingang ligt aan de zijde van het Koningin Emmaplein in Rotterdam.

Lees ook:  Psychologie: vrouwen kijken anders naar kunst dan mannen

Deze kunsthal beschikt over een oppervlakte van 3300m2. Helaas heeft Kunsthal Rotterdam geen eigen collectie, dit betekent dan wel ook dat je de kunsthallen alleen kunt bezoeken als er een expositie plaats vind. Gelukkig is er door de grote oppervlakte genoeg te zien en passen er wel tot 5 verschillende exposities tegelijk in. Er zijn ongeveer z’n 25 verschillende exposities per jaar in de kunsthallen van Rotterdam. Zo is er wel voor ieder wat wils te zien in de kunsthallen van Rotterdam, daarnaast raak je er nooit uitgekeken want er zijn ongeveer elke 2 weken nieuwe exposities.

Centraal museum Utrecht

Dit museum dat gelegen is in Utrecht heeft een uitgebreide verzameling aan nieuwe en moderne kunst, maar ook aan oude kunst. Zo hebben ze daarnaast ook nog een aantal andere collecties van onder andere toegepaste kunst, mode. Ook het Nijntje Museum maakt deel uit van het Centraal museum in Utrecht.

De collectie van het Centraal museum bestaat uit meer dan 50.000 stukken en objecten. Deze collectie bestaat uit tekeningen (hedendaags), historische kostuums, oude vondsten, schilderijen en abstracte kunst. Het museum is opgericht in 1830 in het Utrechtse Stadhuis. Vanaf 5 september 1838 was het museum open voor publiek.

Het Bonnefanten museum Maastricht

Dit museum gelegen in Maastricht is een museum voor beeldende kunst. De naam Bonnefanten is afgeleid van het Bonnefanten klooster in de binnenstad van Maastricht. Hier was het museum eveneens gevestigd van 1951 tot 1978.

De museumcollectie van het Bonnefanten museum bestaat vooral uit schilder- en beeldhouwkunst uit de periode 1200 tot 1700. Ook hebben ze een collectie aan moderne kunst. Ook worden er in het Bonnefanten museum regelmatig afwisselende tentoonstellingen georganiseerd en ten toon gesteld.

Lees ook:  Kunstenares Stéphanie Kilgast geeft ons afval een kleurrijk nieuw leven

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De 6 allermooiste gedichten bij overlijden opa

Zo laat je jouw Toscaanse Jasmijn bloeien!

Babykamer inrichten? Bekijk deze checklist!

De verschillende soorten Philodendron verzorgen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings