De 50 tinten blauw (en groen!) van Samos

2 september 2015
374

De zee één blauwe weide,
Groenbleek maar zonder gras,
En in dat eindloos wijde
Eén witte golf - of het gebloemte was.
U kunt zich voorstellen hoe dichter Herman Gorter betoverd was door de intense kleur en de uitgestrektheid van de zee toen hij deze woorden schreef. Dichtbij huis is Griekenland bij uitstek de plek om van die blauwe weides te genieten, bijvoorbeeld op het eiland Samos. Het mooie van dit eiland is dat de blauwe stranden vergezeld worden van diepe schakeringen groen. Zelfs in september, na een lange hete zomer is dit eiland nóg voorzien van een fluweelgroene  deken. De verwondering over de natuur valt u hier in elke bocht opnieuw ten deel, we delen daarom graag de mooiste blauwe en groene plekken van het betoverende Samos!

Met uw tenen in het zand van Limnionas

Limnionas strand op Samos

Limnionasstrand


Omgeven door de heuvels van het hoge Kerkis-gebergte ligt in het zuidwesten van Samos het zandstrand van Limnionas. De groene heuvels en blauwe lucht weerkaatsen beide in de zee, waardoor u in helder turquoise water drijft. Het is hier vrij rij rustig, want de hoofdweg loopt niet door het dorp zoals meestal het geval is, daarnaast kunt u vanuit Limnionas verschillende mooie wandelingen maken. Paden lopen o.a. naar het klooster Moni Agios Ionnis Eleimonas en het nabij gelegen dorp Votsalakia, ook voorzien van een mooi kiezelstrand.

Wandelen door de Nachtegaalvallei

Nachtegaalvallei Samos

Wandelen door de Nachtegaalvallei


Vanuit Platanákia, grenzend aan Agios Konstantínos, splitst een kleine weg zich van de kustweg af. Hier passeert u een diep ravijn met platanen, mirtebosjes, laurierbomen en een beek. Dit ravijn wordt ook wel de Nachtegaalvallei genoemd: in de lente en de zomer kunt u hier voor zonsopgang, u raadt het al, de nachtegaal horen. Los van het geluid van deze vogel is de natuur zelf ook erg mooi, daarnaast bieden de af en toe overstroomde paden (de beek treedt geregeld uit zijn oevers, u snapt waarom het hier zo groen is..) een welkome verkoeling van uw voeten! Bekijk de uitgebreide wandelroute, die u door wijngaarden en de karakteristieke dorpjes Manolátes en Stavrinides leidt.

Lees ook:  Een stadswandeling door Deventer

De groene tuin van Huize Galini

Huize galini Samos

De huisjes van Galini liggen in een groene tuin en pal aan het strand


Aan de rand van Ormos, midden in het landelijke groen staan de twee huisjes van Huize Galini. Met de zee pal voor de deur loopt u hier zó naar toe voor een frisse ochtendduik. De huisjes zelf zijn elk geschikt voor 2-4/5 personen en zijn voorzien van airconditioning voor verkoeling in de warme nachten en een overdekt terras waardoor u hier praktisch buiten leeft in de weelderige tuin. Eén van de huisjes heeft aan de achterzijde een terras met buitendouche, subliem om het natuurlijke gevoel van Samos te ervaren. De gezellige drukte van Ormos ligt op 600 m afstand, hier vindt u de welbekende supermarktjes en levendige restaurants voor een klassieke moussaka of garnalen van de grill.

Zwemmen in de blauwgroene zee van Votsalakia

Votsalakia strand Samos

Het levendige Votsalakiastrand


In het zuiden van Samos, vlakbij Marathókambos ligt het Votsalakiastrand. 3 km lang met zand en kleine kiezels (dit laatste woord is de letterlijke vertaling van Votsalakia..) en goede mogelijkheden om een fijn ligbed te huren. Achter u ligt het donkergroene achterland met olijfboomgaarden en beboste hellingen. Het strand is uitgestrekt en in de nazomer is de drukte hier al redelijk geweken, maar wanneer u wat levendigheid zoekt tijdens een dagje strand dan is Votsalakia absoluut een goede plek: parallel aan het strand loopt een weg met een keus en keur aan tavernes en winkeltjes. In dit plaatsje begint ook de weg naar de Grot van Pythagoras.

Het rijk alleen in Agios Konstantínos

Het dorpje Agios Konstantinos

Het dorpje Agios Konstantinos


Zoekt u een strand waar u in alle rust van het uitzicht, de zon en uw boek kunt genieten? Beproef dan eens uw geluk op een van stranden in Agios Konstantínos, in het schilderachtige noorden van Samos. Vlak langs de zee staan de oude huizen van het dorp en gezellige tavernes, allemaal in originele stijl. De stoelen en de tafels mogen dan wiebelig zijn, het Griekse eten is er overheerlijk. De strandjes van Agios Konstantínos zijn prettig niet-spectaculair, waardoor u hier waarschijnlijk alleen de bewoners van het dorp zelf treft. En met de witgewassen kiezels, het azuurblauwe water en een verse octopus voor de lunch heeft u ook niet heel veel meer nodig om u een gelukkig mens te voelen.

Lees ook:  Uilen poseren voor de camera

Slapen met uitzicht op de zee

Huize Loukia in Kokkari

Vanuit Huize Loukia loopt u zo naar het strand en de haven van het gezellige Kokkari


In het hart van het oude centrum van Kokkari staan de studio's van Huize Loukia. Vanaf het balkon kijkt u uit over de, wederom blauwe, baai en het levendige haventje van Kokkari, heerlijk om onder u het leven aan u voorbij te zien trekken. Ontbijt hier in de frisse ochtendwind met wat vers fruit en warm brood van de bakker en geniet 's avonds van de gezellige geluiden die in flarden omhoog dwarrelen. Wanneer u zin heeft om uzelf in het water onder te dompelen, dan loopt u in een paar minuten van uw deur naar het strand. In Kokkari vestigen zich daarnaast steeds meer nieuwe, kleine winkeltjes met o.a. ambachtelijke producten en handgemaakte juwelen, leuk om rond te snuffelen!

Een groene deken van wijnranken

Wijngaarden op Samos

Wijngaarden op Samos


Op Samos is het niet louter ouzo dat de klok slaat, maar vormt de wijnproductie een significant onderdeel van de industrie op het eiland. In topjaren wordt er meer dan 10 miljoen liter wijn geproduceerd, het noorden van Samos is dan ook voor een groot deel voorzien van uitgestrekte wijngaarden die als een groene deken over de glooiende heuvels liggen. Eén van de meest klassieke dessertwijnen, voor het gemak 'Samos' genaamd, komt hier vandaan en wordt zelfs voor driekwart naar Frankrijk verscheept. Nu zijn die Fransen vrij kritisch op het gebied van wijn en vooral als het niet van eigen bodem is, dus met die kwaliteit zit het wel goed. Er gaan zelfs geruchten dat Frankrijk de zoete muskaatwijn als geheim ingrediënt aan de champagne toevoegt... Zelf proeven? Voor € 1,00 kunt u bij de bottelarij in Karlóvassi naar binnen, deze is geopend van maandag tot en met zaterdag.
[hr]
Meer informatie over stranden, wandelingen, rondreizen en appartementen en studio's op Samos vindt u op de website van Ross Holidays – Samos Vakanties. Naast Samos biedt Ross Holidays nog 20 andere Griekse bestemmingen, alles georganiseerd vanuit een kleinschalige en persoonlijke aanpak en erop gericht om u kennis te laten maken met de Grieken zelf!
zee samos

De azuurblauwe zee van Samos


 

Lees ook:  De natuur van dichtbij, mooie kanten van de zee

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De verschillende soorten Philodendron verzorgen

Waarom koud water goed voor je is

Zo verzorg je de passiebloem!

Dieren sport door de jaren heen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings