De 5 populairste bezienswaardigheden in Gent

25 maart 2023
161
bezienswaardigheden in Gent

Soms ben je toe aan een weekendje weg of een fantastische stedentrip. Een populaire bestemming voor deze reizen is het Belgische Gent. Een pittoreske havenstad met een rijke geschiedenis, prachtige gebouwen en een scala aan bezienswaardigheden.

De vijf populairste bezienswaardigheden in Gent hebben we in deze blog voor je op een rij gezet, zo weet je precies waarom je deze stad moet bezoeken!

Over Gent

Gent is een stad vol cultuur en kunst. Er zijn talloze musea en galerieën, waaronder het Museum voor Schone Kunsten en het Design Museum. Maar ook op straat is er genoeg te zien, zoals de vele graffiti en street art die de stad rijk is.

bezienswaardigheden in Gent en haar prachtige kanalen
Gentse kanalen

Gent staat bekend om zijn heerlijke eten en drinken. Er zijn talloze restaurants en cafés waar je kunt genieten van de Vlaamse keuken en de beroemde Gentse specialiteiten, zoals stoverij en waterzooi. Bovendien heeft de stad een levendige biercultuur, met vele lokale brouwerijen en cafés die hun eigen bier serveren.

Voor winkelliefhebbers is Gent de perfecte stad. Er zijn talloze boetiekjes, vintage winkels en markten waar je de leukste spulletjes kunt vinden. Vergeet vooral niet om de beroemde zondagse bloemenmarkt op het Sint-Baafsplein te bezoeken, waar je naast bloemen ook allerlei andere leuke dingen kunt vinden.


Gravensteen

Gravensteen Gent
Gravensteen

Burcht Gravensteen is één van de meest bezochte bezienswaardigheden in Gent en kan niet ontbreken op je to-dolijstje. Het is de enige overgebleven middeleeuwse waterburcht in Vlaanderen met een nog vrijwel intact verdedigingssysteem. Je kunt hier een goed beeld krijgen van de 12de-eeuwse riddercultuur en kunt er van alles zien. Zo zijn de walmuur, donjon, grafelijke residentie, paardenstallen en het poortgebouw open voor bezoekers. Daarnaast kun je hier een verzameling van foltertuigen en gerechtsvoorwerpen vinden. 

Lees ook:  De nieuwe stiltecoupé van de NS is een walhalla voor leesfanaten

Sint-Baafskathedraal

Sint-Baafskathedraal
Sint-Baafskathedraal

Wanneer je een weekendje weg Gent boekt, kun je eigenlijk niet om de Sint-Baafskathedraal heen. Deze statige, prachtige kathedraal werd oorspronkelijk in de 12e eeuw gebouwd, waarna er in de 14e eeuw een toren en schip werden aangebouwd. In de loop van de 15e en 16e eeuw werd de kerk omgebouwd in de gotische stijl, waarin je de kathedraal vandaag de dag ziet. Zo kun je hier in de crypte nog steeds de romaanse bouwstijl bewonderen midden in de gotische kathedraal. Er zijn vele kunstschatten te bewonderen dankzij de rijke historie van de kathedraal. In de buik van de Sint-Baafskathedraal kun je de wereldberoemde ‘De Aanbidding van het Lam Gods’ vinden, geschilderd op achttien eikenhouten panelen. Dit is een van de meest bekende bezienswaardigheden in Gent.

Het Belfort - Bezienswaardigheden in Gent

Het Belfort Genk toren | bezienswaardigheden in Gent
Het belfort in Genk

Nog een bezienswaardigheid in Gent die je eigenlijk niet kunt missen wanneer je Gent bezoekt: Het Belfort van Gent. Deze bevindt zich tussen de Sint-Baafskathedraal en de Sint-Niklaaskerk in de skyline van Gent. De bouw van deze wachttoren startte in 1313. Door de jaren heen heeft het Belfort verschillende functies gehad; zo was het een bewaarplaats voor stadsprivileges, een uitkijktoren en bevatte het een stormklok en beiaard. De toren kun je beklimmen voor een prachtig uitzicht! 

Huis van Alijn - Bezienswaardigheden in Gent

bezienswaardigheden in Gent

Vroeger was het Huis van Alijn een godshuis waar armen, zieken en ouderen verzorgd werden. Vandaag de dag is dit een museum waar het dagelijkse leven van vroeger zichtbaar is. Het museum neemt je mee op een reis en laat je zien hoe mensen woonden, aten, vierden en ontspanden tussen het begin van de twintigste eeuw tot vandaag. 

Lees ook:  Straatkunst met een positieve twist

Sint-Niklaaskerk

Sint-Niklaaskerk | bezienswaardigheden in Gent
Sint-Niklaaskerk

In de 13e eeuw werd de Sint-Niklaaskerk in Gent gebouwd en uit Doornikse blauwe steen opgetrokken. Deze kerk is een prachtig voorbeeld van Scheldegotiek en heeft een unieke vieringtoren. Deze lantaarntoren werkt als een natuurlijke lantaarn, omdat het daglicht via de toren de dwarsbeuk van de kerk verlicht. De kerk werd gefinancierd door rijke handelaren, waardoor het ook niet verbazend is dat Sint-Niklaas werd gekozen als patroonheilige. Sint-Niklaas staat namelijk bekend als de beschermheilige van de kooplieden. Een van de mooiste bezienswaardigheden in Gent!

Wil je meer lezen over Europese steden die je écht bezocht moet hebben? Lees dan ookalles over: Durbuy, Normandië, Londen en Sardinië!

Over de auteur

Stan Vreuls

Recente berichten

Zo laat je jouw Toscaanse Jasmijn bloeien!

Babykamer inrichten? Bekijk deze checklist!

De verschillende soorten Philodendron verzorgen

Waarom koud water goed voor je is

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings