De 5 mooiste wandelroutes van Zeeland

23 november 2021
165
De 5 mooiste wandelroutes van Zeeland

Zeeland ligt in het zuidwesten van Nederland. De provincie grenst aan West-Vlaanderen, Noord-Brabant en aan de provincie Zuid-Holland. De hoofdstad is Middelburg. Het is een favoriete plek voor watersporters en natuurliefhebbers. Ook schijnt de zon in Zeeland meestal erg goed in de zomer. Dit komt doordat de Zeeuwse kust de meeste zonuren heeft van heel Nederland. Deze plek is totaal anders dan alle andere plekken in Nederland. Er zijn kilometerslange stranden te vinden en grote natuurgebieden. Deze natuurgebieden zijn anders dan op andere plekken in Nederland. De cultuur, zee en de natuur geven je een ontspannen gevoel. Het wandelen door de natuurgebieden, dat zou je urenlang kunnen doen. Wandelen in Zeeland kan dus via een meerdaagse wandeling of via een kleine ronde. Dat is maar net wat jij persoonlijk het liefste en het leukste vindt. Ook wandelroutes over de dijken, de duinen en de polders zijn mogelijk. Het Zeeuwse landschap bestaat uit ongeveer 10.000 hectare aan natuurgebieden en landschap. Dit maakt het moeilijk om te kiezen tussen de beste en mooiste wandelroutes van dit gebied. Daarom staat hieronder een lijstje met de top 5 mooiste wandelroutes in Zeeland.

Gratis wandelroutes in Zeeland

Wandelen in Zeeland is volledig gratis. Je hoeft alleen te betalen voor sommige parkeergelegenheden. De parkeerplekken zijn helaas niet gratis. Het gebied de Oranjezon is een natuurgebied waar dieren als herten en andere soorten voor kunnen komen. Dit gebied werd eerst gebruikt voor het water van zoetwaterbronnen te filteren. Nu is dit natuurgebied te bereiken, maar hiervoor wordt wel 1 euro gevraagd aan de bezoekers. Donateurs van het Zeeuwse landschap kunnen gratis naar binnen. Ook zijn honden hier niet toegestaan. Dit is op vele plekken in Zeeland helaas, maar er zijn ook plekken waar de hond wel mee mag, maar aan de lijn. Op de stranden van Vlissingen mogen honden het hele jaar los lopen. Voor een stukje van het natuur reserveert is het los lopen van een hond ook toegestaan. Verder is het strand van Ritthem hiervoor beschikbaar. Gratis wandelroutes in Zeeland zijn dus zeker te vinden.

Lees ook:  Een dromerig onderwaterballet van bloemen

De 5 mooiste wandelroutes van Zeeland

Waar wandelen in Zeeland?

Weet je niet goed waar je moet wandelen, waar je kunt wandelen, waar de beste plekken zijn om te wandelen, waar de mooiste plekken zijn om te wandelen of waar je wilt wandelen? Dan is een top 5 van de mooiste wandelroutes van Zeeland ideaal voor jou. Ben je een fan van wandelen dan is een lange wandeling van langer dan 10 kilometer wel iets voor jou, maar wil je een kleine wandeling maken als uitje op de dag dan gaat dit zeker ook. De meeste mensen vinden het geweldig om naast alleen natuurgebied ook de stad te zien in Zeeland. Een stadswandeling is dan ideaal. De 10 kilometerwandelingen zijn erg populair nu. Vandaar dat we 5 lange mooie wandelroutes in Zeeland hebben gekozen.

De 5 mooiste wandelroutes van Zeeland

Stadswandeling Middelburg ca. 9 km

Ben je meer een stadsmens dan een natuurmens? Dan is dit een perfecte wandeling voor jou. Je begint bij de Abdijkerk op de groenmarkt. Vervolgens loopt de route langs hele mooie herenhuizen met elk een trapje aan de voorzijde van de gevel. Na het binnenhofje en een poort door te hebben gelopen kun je een mooie kijk hebben op de glazen la en pal als je door het sierhek kijkt. Je passeert het Zeeuwse museum en komt langs een heerlijke haringplaats. Hier kun je even stoppen en zou je eventueel een echte haring kunnen proeven. Verder met de route loop je over het torenvalkpad. Dit pad noemen ze een zwevend pad over water. Je passeert het winkelcentrum, de vestinggracht, de jachthaven, het voetpad langs het kanaal Walcheren en het glazen brugwachtershuisje. Mooie bezienswaardigheden waar je langs loopt tijdens deze route zijn de abdij, het Zeeuwse archief, het maisbaaigebied, het stadskantoor, het brugwachtershuisje, de Zeeuwse bibliotheek en het gerechtsgebouw.

Lees ook:  Stranden in Nederland waar je (bijna) het rijk voor jezelf alleen hebt

Bloemdijken in het Zuid-Beveland ca. 10 km

Een wandeling  over de dijken van Zeeland. Met in het voorjaar bloemen! De dijken beschermen de polders van de zee die soms erg woest en hoog kan zijn. Voor extra veiligheid liggen er ook verschillende rivieren die het water kunnen opvangen bij overstromingen. Er grazen schapen op de velden die in het voorjaar voor extra verspreiding zorgen van de bloemzaden die zich er bevinden. De zaden blijven namelijk in de vacht zitten en worden zo met het wandelende schaap meegenomen en verspreidt. Een aangelijnde hond is hier toegestaan. Je begint met wandelen bij de schaapskooi en volgt vervolgens de gele pijlen op de groene bordjes. Je loopt tijdens de route langs het water en over bruggetjes heen. Deze dijken zijn vooral bekend vanwege de vele bloemen die groeien op de dijken. Het is aan te raden om deze wandeling daarom ook te lopen in de lente of de zomer. Door veel groei van plantjes en bloemen zijn er ook veel insecten te vinden als vlinders, bijen, het koolwitje en uilen.

Het Zwin in Cadzand ca. 13 km

Op de grens van Nederland en België bevindt zich een groot natuurgebied dat regelmatig onder water staat. Planten die van zout water houden zijn hier in de groei. Deze zie je niet op andere plekken in Nederland. Bloemen als orchideeën staan aan de aangrenzende Leopoldpolder die de zomerse toeristen aantrekt. In het Zwin zijn trekvogels tijdens de juiste tijd niet te missen. Deze zijn namelijk na een lange oversteek vanuit Afrika hier aan het rusten. Ook houten bruggetjes, kanalen, duinpaden, de boulevard en andere leuke wegen loop je over.

Lees ook:  Levensechte dieren gemaakt van oude autobanden

De 5 mooiste wandelroutes van Zeeland

Schouwen-Duivenland ca. 11 km

Deze wandeling gaat over strand, duinen en bossen, zodat je alles in een wandeling hebt gezien en veel diversiteit tussen natuurgebieden ziet. Er liggen veel leuke dorpjes in de poldergebieden. In het bos Westerschouwen verstoppen zich vossen, herten en reeën. De zee geluiden dringen door tijdens de wandeling en je loopt door stille, kale zandduinen. De route begint midden in Burg Haamstede en loopt vervolgens meteen door naar groen gebied. Het totale hoogteverschil over de gehele route is 65 meter. Een leuk weetje voor de sporters onder de wandelaars, is dat je met deze route 596 kcal verbrandt.

De 5 mooiste wandelroutes van Zeeland

Land en water in Nieuwvliet ca. 8.6 km

Bij deze wandeling zijn natte polders, stranden en duinen te zien. Je spot veel water en weidevogels. De route gaat door de zwarte polder heen. Dit is een gebied waar vooral bijzondere planten groeien en vogels komen. Het is hier erg rustig vandaar dat vele dieren zich hier schuilhouden. Een zangvogel of een zeekraal plantje spotten ga dan opzoek door middel van deze wandelroute. Wellicht kom je een tegen. Tip wees wel op je hoede en niet te luidruchtig, want zo jaag je de dieren weg.

Heb je ook interesse in de 5 mooiste wandelroutes van Brabant? Bekijk dan ook deze blog!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een werkomgeving creëren vol met positieve energiestromen

Verrassende eigenschappen van een Steenbok

Ontdek de schoonheid van Nederlandse wandelgebieden

Ingrid Bergman | Dualiteit

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings