De 12 Nieuwjaars tradities van de wereld

30 december 2021
833
Nieuwjaars traditie

Een traditie is iets wat in de cultuur van dat land hoort of door generaties wordt doorgegeven. Het is een soort gewoonte of standaard gebruik dat gedaan wordt. Het doel hiervan is om de stabiliteit van de maatschappij in stand te houden. Ondanks dat deze tradities hetzelfde lijken, veranderen deze wel voortdurend en worden er vernieuwingen aan toegepast. Een traditie is dan ook iets wat iedereen in die regio of generatie kent. Er bestaan verschillende soorten tradities. Je hebt tradities die gebruikt worden om kennis of een bepaald cultureel erfgoed door te geven aan anderen. Ook zijn er tradities met feesten voor goden, levenden of doden. Daarnaast zijn herdenkingen, het zingen van speciale liederen en het overleveren van een leermeester tradities. In sommige gebieden is sporten zelfs een traditie. Een traditie die overal ter wereld wordt gevierd is oud en nieuw.

Tradities nieuwjaar

Het vieren van het nieuwe jaar is niet altijd voor de westerse wereld op 1 januari geweest. Ook de data van andere landen waren anders. In een van de oudste kalenders uit de prehistorie rond 2600 voor Christus begon het nieuwe jaar in het begin van de lente. Dit deden ze toentertijd, omdat de lente het begin was van nieuw leven. De natuur bloeide op en er werden offers gebracht. Een ander systeem werkte anders. Hier vierden ze nieuwjaar door te beginnen bij de datum waar de dagen langer beginnen te worden. Dit is rond 21 December. Het feest duurde 12 dagen en nachten en werd het Joelfeest genoemd. Bij de Romeinen was dit weer heel anders. Hier vierden ze de Nieuwjaars traditie op 1 maart. Hier kwam Julius Caesar op het voorstel dat het nieuwe jaar op 1 januari begint. De kerk had daar echter moeite mee, maar is uiteindelijk mee in traditie gegaan.

Waarom vieren we nieuwjaar wereldwijd?

De Nieuwjaars traditie wordt wereldwijd gevierd, omdat iedereen op de wereld een nieuw jaar in gaan. Iedereen op de wereld weet dit en kent dit verhaal. Nieuwjaar is van belang, omdat anders we snel genoeg door hebben dat de tijd voorbijgaat. Het is, zodat wij een grip krijgen op de werkelijkheid. Het maken van een nieuwe start en het wensen van geluk is ook iets wat typisch bij nieuwjaar past en waarom we het vieren. Het vuurwerk dat overal ter wereld wordt afgestoken is een traditie die uit het verleden komt. Vroeger was vuur namelijk bedoeld om de boze geesten te verdrijven en voor religieuze feesten.

Lees ook:  De bonsaiboom-verzorggids: alles wat je moet weten over het snoeien & verzorgen van de bonsai

Nieuwjaars traditie

De Nieuwjaars traditie van China

In China is de meest bijzondere traditie de nieuwjaar kalender. Elk jaar in China staat in het teken van een speciale betekenis met een specifieke ceremonie. Daarnaast vieren ze daar nieuwjaar rond 21 januari en 20 februari en duurt het in totaal 15 dagen lang. China is ook een van de landen waar de vuurwerkshows spectaculair zijn en uitgebreid worden gegeven. Een typische nieuwjaar traditie is het dansen verkleed als draken en leeuwen. Ook eindigt het nieuwjaarsfeest altijd met een lantaarnfeest. Ook is schoonmaken iets belangrijks voor nieuwjaar. Voordat het nieuwjaar is moet het huis helemaal schoon zijn gemaakt om het jaar goed af te sluiten en fris te beginnen. De ramen staan ook allemaal open om middernacht. Verder eten ze uitgebreid met de familie en is de kleur rood de kleur van het nieuwe jaar.

De grappige Nieuwjaars traditie van Spanje

In Spanje is het eten van druiven om middernacht een traditie. Daar eten ze 12 druiven bij de eerste 12 klokslagen van de klok. Elk van de druiven staat gelijk aan een maand geluk voor het toekomende nieuwe jaar. Ze eten dus letterlijk 12 druiven in 12 seconden. Ook de Chilenen eten precies om middernacht een lepel linzen. Dit is echter toch wel een lastig klusje.

De gekke Nieuwjaars traditie van Zuid-Afrika

In het zuiden van Afrika is de Nieuwjaarstraditie om precies om middernacht de oude bank het raam uit te gooien. Ook andere meubels en huishoudartikelen worden eruit gegooid om opnieuw te starten. Het gooien van zulke grote en zware spullen heeft echter wel al voor veel ongelukken gezorgd. Er wordt later een heel nieuw interieur gekocht om het jaar goed te beginnen en succesvol te maken.

Lees ook:  Plafondspots zijn van toegevoegde waarde voor je interieur

De bijzondere Nieuwjaars tradities van Denemarken

In Denemarken is het met nieuwjaar een traditie om zo veel mogelijk servies dat je dat jaar verzameld hebt kapot te gooien. Hoe groter de stapel is, hoe meer geluk het je brengt voor het komende jaar. Het feit dat scherven geluk brengen wordt hier dus in acht genomen. Het servies wordt ook nog eens bij de buren kapot gegooid om hen een gelukkig nieuwjaar te wensen.

De bijzondere Nieuwjaars tradities van Brazilië

In Brazilië is het dragen van witte kleding een echte Nieuwjaars traditie. Het dragen van gekleurd ondergoed hoort ook hierbij. Dit omdat dit betekenis geeft aan de wensen die je hebt voor volgend jaar. Heb je een rode onderbroek, dan betekent dit dat je voor de liefde hoopt. Een blauwe betekent dat je voor de gezondheid kiest. Geel staat voor rijkdom. Daarnaast is het springen over 7 golven een traditie dat ervoor moet zorgen dat je wensen echt uit komen.

De leuke nieuwjaartradities van Mexico & Colombia

In Mexico en Colombia is het maken van een verre reis iets wat veel mensen graag willen. Het maken van zo’n verre reis is echter niet voor iedereen weggelegd. Niet iedereen heeft namelijk de financiële middelen om te gaan. Wil je de kans op een mooie vakantie vergroten? Dan neem je een lege tas of koffer mee en om precies 00.00 uur loop je een blokje om. Dit om te zorgen dat je het jaar dat er aan komt een mooie en prachtige reis eventueel kan maken.

Nieuwjaars traditie

De leuke nieuwjaartradities van Thailand

In Thailand wordt er een groot feest gevierd. Dit feest heet het ‘Songkran Festival van Thailand’. Het is een groot watergevecht dat drie dagen duurt. Dit staat voor de Thaise bevolking als symbool voor een verse en schone lei om het jaar in te gaan. Dit vindt elk jaar plaats tussen 13 en 15 April. Iedereen viert het waardoor het ook het grootste watergevecht is van heel de wereld.

Lees ook:  De kracht van literatuur en poëzie

De bijzondere Nieuwjaars tradities van Peru

In Peru wordt het nieuwe jaar gevierd door middel van gevechten. Voordat je het nieuwe jaar in gaat kan je zo al je agressie kwijt en iedereen kan tijdens het Takanakuy festival klappen verwachten. Een nieuw begin en schone lei, daar hebben ze hier wel een paar blauwe plekken voor over. Het afronden van bepaalde familie of vriendenruzies wordt door middel van deze Nieuwjaars traditie opgelost.

De Nieuwjaars traditie van Ecuador

In Ecuador verbranden ze alle mannelijke poppen en gaan de mensen vervolgens als een soort weduwe in zwarte kleding de straat op. Dit om ook de kwade energieën te verdrijven. Voor veel toeristische mensen is dit vaak een best griezelige gebeurtenis.

De Nieuwjaars traditie van de Verenigde Staten en Rusland

In de New York zakt er precies op oudjaars avond een glitterbol naar beneden. Deze bol raakt de grond als het nieuwe jaar begint. Hierna kunnen mensen op een eigen glitterbol hun wensen schrijven. Dan de bijzondere Nieuwjaars traditie van Rusland. In Rusland is het schrijven van je wensen op een briefje ook een traditie. Wat deze traditie anders maakt is dat ze het briefje niet bewaren of weg doen. Het briefje wordt echter verbrand en gemixt met drinken wat je vervolgens voor één minuut over twaalf moet hebben opgedronken om de wens uit te laten komen.

De leuke Nieuwjaars traditie van Nederland

In Nederland is het een traditie om een nieuwjaarsduik te maken. Hier duiken duizenden mensen in de koude zee van Nederland in hun ondergoed. Verder is het eten van wafels en oliebollen ook een typisch Nederlandse traditie.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Duurzaam slapen: hoe waterbedden bijdragen aan milieuvriendelijk comfort

Met de auto naar IJsland: alle nuttige info op 1 plek

Zo maak je een Conversation Pit die bij jou past

Afkicken in het buitenland biedt veel voordelen

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down