Daten na je 65ste | Rianna

1090 VIEWS
Daten na je 65ste | Rianna

Nooit in mijn 67-jarige leven had ik een one-night-stand beleefd.

Niet vanwege mijn keurige opvoeding (die heb ik overigens wel genoten, in het donkere katholieke zuiden), maar voornamelijk omdat nooit iemand van het juiste kaliber mij daarvoor uitgenodigd heeft. Net als het opschrift op de grafsteen van die oude vrijster: hier lig ik nu te liggen, ik wist alle antwoorden, echter niemand stelde de juiste vragen…! Want mannen..haha, vertel mij wat. Als BB of CC of MM of Sophia Loren een kik hadden gegeven had ik zelfs mijn hand niet voor de Bisschop van Akapoepoe in het vuur gestoken.

“Dag Hans, mam vertelde dat je zou komen, je bent haar eerste date ooit, althans met een vreemde”

Enfin, ik heb een afspraak in Castricum, op een zaterdagmiddag in juni. De dame in kwestie, Rianna, is weduwe en nodigt mij ter kennismaking bij haar thuis uit. Ik parkeer in de straat, niet op de oprit, en bewonder haar mooie woning en tuin. Ze ziet mij lopen, zwaait lachend en opent de tuindeur: “Kom binnen, jij bent Hans, hè!” Een kleine, slanke en knappe dame opent haar armen en zoent mij op de wang.

“Het is 5 over 4, zegt ze.  Vijf in de klok, geen koffie maar tijd voor een wijntje! Wit, rosé of rood?” Ik ga voor de rosé. Haar dochter komt de kamer binnen: leuke meid, lange haren, lijkt op haar ma. “Dag Hans, mam vertelde dat je zou komen, je bent haar eerste date ooit, althans met een vreemde”, zegt ze openhartig terwijl Rianna in de keuken de wijn haalt.

“Ik ga daten, jij bent een goede vriend, maar slapen blijven, daar doen we niet meer aan, Klaas-Jan”

De dochter vertrekt naar hockey en Rianna vertelt dat haar man al 5 jaar dood is (hartstilstand) en dat zijn rechterhand, een 50 jarige vrijgezel, haar regelmatig bezoekt en begeleid, maar wanneer hij eens blijft slapen dan krijgt hij heibel met z’n 80 jarige moeder. Dus die relatie schoot niet op. En 3 weken geleden heeft ze hem verteld: “Ik ga daten, jij bent een goede vriend, maar slapen blijven, daar doen we niet meer aan, Klaas-Jan”.

Lees ook:  Daten na je 65ste | Angelina

Na diverse wijntjes gaan we Castricum in, zij heeft een tafeltje voor twee gereserveerd in het favoriete restaurantje van haar en haar overleden man. Een méér dan genoeglijke avond volgt, het is rustig in de zaak en de eigenaar en zijn vrouw komen bij ons aan tafel zitten. Het warme-deken-gevoel maakt zich van mij meester, ik weet niet wat me overkomt. Dit lijkt precies datgene waarnaar ik op zoek ben. Op de weg naar huis zie ik mijn auto. “Daar staatttttie, haha.” Rianna staat er geheel terecht op dat ik niet meer ga rijden, maar mijn intrek neem in haar logeerkamer. Tegen zoveel daadkracht kan ik niets inbrengen. Hier stelt iemand bijna de goede vraag..!

Na een laatste wijn en een laatste zoen duik ik onder de heerlijke koele lakens en val als een blok in slaap. Ik droom dat Rianna poedelnaakt bij mij in bed stapt en mijn lichaam tot leven wekt. God, wat kan een mens fantaseren wanneer er meer wijn in hem zit, dan in de kan.

“Rianna gaat de gang op en ik hoor haar zeggen: “Klaas-jan, wat kom jij zo vroeg doen?”

Tegen tienen word ik wakker. Rianna fluistert: “Je was geweldig, wat een nacht…” Verbijsterd houd ik mijn mond over mijn verbazing en fluister terug: “Anders jij..”. Ze kondigt aan dat ze ontbijt gaat maken en tien minuten laten stap ik gedouched en wel de woonkamer in. In haar ochtendjas ziet Rianna er uit als een tv-reclame voor ‘beter wonen’ en ik glunder, terwijl ik bordjes op tafel zet. Tegenover elkaar gezeten lachen we, en ik zeg: “Kennismaking geslaagd, zo mag ik u melden mevrouw Dingeskerken”.

Dan gaat de bel.

Rianna gaat de gang op en ik hoor haar zeggen: “Klaas-Jan, wat kom jij zo vroeg doen?” Klaas-Jan stapt de keuken binnen, Rianna met een vinger op haar mond en haar andere hand achter hem bewegend in de geest van-wat-moet-ik-hiermee.

Lees ook:  Daten na je 65ste | Jessy (het vervolg)

“Jij moet Klaas-Jan zijn”, zeg ik, terwijl ik opsta om hem een hand te geven, “Rianna heeft me al veel over je verteld. Ik drink even koffie en kwam haar uitnodigen voor een reünie van onze HBS en ben zo weer weg, toch Rianna, want had je nu wel of geen tijd later op de middag?”. “Nou, ik bel je daar nog over, Hans, ik ben even de draad van ons gesprek kwijt.”

Klaas-Jan schuift aan tafel, antwoordt bevestigend op de vraag of hij koffie lust en mompelt tegen Rianna, een beetje verward: “Ik heb mijn moeder de waarheid gezegd. Ik laat me niet langer koeieneren, Rianna. Verdomme, ik ben 53, wat zullen we nou hebben!”.

“Wie weet, waar het goed voor is. De tekst voor op mijn grafsteen kan ik in ieder geval herzien…”

“Jongelui”, zeg ik “tijd, dat deze jongen weer gaat vertrekken, de golfmaatjes staan te wachten. Bedankt voor de koffie. Rianna, Klaas-Jan het beste. Letterlijk, je laat dit prinsesje toch niet lopen, want anders stuur ik mijn vrijgezelle neef hierheen.” Klaas-jan lacht schaapachtig als een landbouwer met tandproblemen, en ik geef Rianna een brave zoen op haar wang.

Twee dagen later hoorde ik dat ze de lieverd een laatste kans beloofd had, maar hoopte dat ik standby zou blijven. “Akkoord”, zei ik, “maar hooguit 3 jaar”. En gierend van de lach verbraken we de verbinding. Jammer? Ja, ach. Wie weet, waar het goed voor is. De tekst voor op mijn grafsteen kan ik in ieder geval herzien.


Hans Willems heeft een voorliefde voor paradijsvogels – ‘de smaakmakers in het gewone leven’. Al sinds zijn jeugd is hij een fervent dagdromer en ontwikkelde hij een scherp oor voor goede verhalen. Na zijn pensionering is hij gaan daten, op Paradijsvogels Magazine beschrijft hij zijn bijzondere ontmoetingen. Wilt u rechtstreeks reageren? Mail dan naar hanswillems25@gmail.com

MEER INSPIRATIE

Daten na je 50e: het kan wat minder serieus
Single of samen? Over keuzestress en groener gras…
Vier wijze liefdeslessen gebaseerd op 40 jaar ervaring
Daten na je 65ste | Megan