Danum Valley: 15 beste bezienswaardigheden

22 september 2020
372
danum valley

Danum Valley in Oost-Sabah is een van de laatste intacte bossen op aarde. Slechts een handvol bevoorrechte reizigers heeft de mogelijkheid om dit bijzondere plekje op de wereld te bezoeken. De vallei zit vol met activiteiten, dieren in het wild, junglewandelingen en heidense begraafplaatsen. De vallei is simpelweg een paradijs voor natuurliefhebbers.

Maar hier houdt het zeker niet bij op. Je vindt er namelijk ook eindeloze oerwouden, immense biodiversiteit en spectaculaire watervallen. Danum Valley is een van de weinige ongerepte wildernisgebieden in Maleisië.

En wie denkt dat je hier alleen kunt verblijven in goedkope junglehutten heeft het bij het verkeerde eind. Er zijn namelijk een aantal luxe accommodaties waar zelfs de royals gebruik van hebben gemaakt.

Toch blijft het avontuur en de wilde omgeving de echte reden om naar Danum Valley te trekken. Er is simpelweg teveel te zien om op te noemen.

Ondanks dat gaan wij een goede poging doen en hebben we een lijst gemaakt met de leukste activiteiten om aan deel te nemen tijdens je bezoek aan deze magische plek!

 

Maak een hoge wandeling tussen de bomen

Deze activiteit is voor de echte avonturiers. Als je een uitdaging wilt aangaan, maak dan de indrukwekkende canopy-wandelingen. De Canopy Walks bestaan uit een wandeling over enkel en alleen een touwbrug die zich uitstrekt tussen de boomtoppen. Bij het oversteken krijg je een indrukwekkend uitzicht over het hele bos.

Aan de uiteinden van de luifelpaden zijn spectaculaire uitkijkplatforms aangebracht. Om deel te nemen aan deze spannende canopy-wandelinge kun je een rondleiding door het regenwoud maken. Onderweg kom je verschillende mogelijkheden tegen om deze uitdaging aan te gaan.

De uitkijkpunten bieden uitzicht op het omringende bos en zijn ideaal om wilde dieren, vooral vogels, te ontdekken. De Danum-vallei biedt een handvol canopy-wandelingen nabij het Field Center.

De gidsen nemen bezoekers mee over de junglepaden naar de gigantische Dipterocarp waaraan de kabelbaan hangt. Maar bedenk je wel dat ze zeker niet geschikt zijn voor mensen die hoogtevrees hebben. Houd kleurrijke tropische apen en vogels in de gaten. De Rangers laten je zien waar je moet zoeken.

Deze bijzondere wandelingen behoren tot de beste manieren voor het bekijken van dieren in het wild in de omgeving.

 

Ontdek de vreemde vleesetende planten

De omgekeerde klokvormige groene planten leven in sommige delen van het Danum Valley-regenwoud. Maar in tegenstelling tot andere bloemen die insecten gebruiken voor reproductie, eten ze ze op.

De planten geven een kleverige substantie vrij die veel bosbodeminsecten verleidt. Ze worden gevangen nadat ze het geurige interieur zijn binnengegaan. De bekers verteren hun slachtoffers langzaam. De grotere planten kunnen zelfs vogelspinnen en kleine muizen eten!

Vleesetende planten zijn zeldzaam, maar in de Danum Valley heb je uitgebreide mogelijkheden om ze in actie te zien.

 

Heidense begraafplaatsen

Historische heidense begraafplaatsen liggen niet ver van het Field Centre. Eeuwen geleden was de Danum-vallei de thuisbasis van de etnische groep Orang Sungai. Ze verstopten zich in de uitgestrekte jungle van deze regio en leefden van het voedsel dat ze uit hun omgeving hadden gehaald. Een handvol van hun begraafplaatsen bestaat nog steeds.

Lees ook:  Verhuizen naar Spanje, waar moet je allemaal aan denken?

De heidense begraafplaats ligt ongeveer 2,5 kilometer langs een lichtpad vanaf het Danum Valley Field Centre. Een handvol van hun begraafplaatsen bestaat nog steeds.

De doden werden begraven in versierde houten kisten en op natuurlijke planken langs de rotswand geplaatst. Mysterieuze keramische begrafenisglazen zijn ook gelegen in de buurt.

Tijdens je bezoek leer je over hoe deze stammen destijds hun begrafenissen hielden. De Rangers zullen de ouderen die eeuwen geleden door de bossen zwierven verder uitleggen.

Je ziet traditionele houten kisten die in verschillende rotswanden zijn uitgehouwen. Het is met recht een van de meest bijzondere plekken van de vallei te noemen.

 

Ontdek de ecologie van Borneo in het Danum Valley Field Center

Het beroemde Danum Valley Field Center staat bekend om zijn inspanningen om het Danum Valley-gebied te behouden en te beschermen. In deze faciliteit werken veel bekende wetenschappers die intensief onderzoek doen naar verschillende inheemse en exotische planten- en diersoorten.

Foto door VanVerre.nl

De bibliotheek van deze verbazingwekkende onderzoeksfaciliteit voor natuurbehoud heeft een verscheidenheid aan boeken over duurzame praktijken voor natuurbehoud. Het is hierdoor een perfecte plek voor iedereen die graag achter het verhaal van deze bijzondere plek wil komen.

 

Bekijk de zonsopgang boven het spectaculaire regenwoud

Er bestaat geen twijfel over dat deze prachtige vallei een groot aantal betoverende tropische bossen en een overvloed aan wilde dieren biedt, maar ook iets simpels als een zonsopgang is hier al meer dan de moeite waard. Sta daarom een keer vroeg op ​​om naar de zonsopgang te kijken.

Door de speciale ligging van Danum Valley komt de zon elke dag rond dezelfde tijd op (rond 6 uur). Een relatief heldere lucht is meestal een zegen voor de verfrissende lucht in de vroege ochtend. Dit biedt de mogelijkheid om getuige te zijn van de hypnotische zonsopgang boven het prehistorische bos.

Dagelijkse rondleidingen verlaten het Danum Valley Field Center om 5 uur ’s ochtends naar een nabijgelegen observatiedek. Hierbij kan je de de mist in de vallei zien hangen terwijl de zon langzaam de duisternis verlicht. Tegelijkertijd komt de jungle tot leven met zoemende insecten en tjilpende vogels.

Er is geen beter gevoel dan te genieten van de frisse lucht van de tropische jungle. Je hoort ook fluitende vogels en verschillende dieren die uit een diepe slaap ontwaken.

 

Wandelen in de jungle in een oud tropisch bos

De Danum-vallei ligt in een tropisch bos van 130 miljoen jaar oud. Wandelen is de beste manier om dit mysterieuze en eeuwenoude tropische bos te zien en te ontdekken.

Lees ook:  De Canarische Eilanden

Volg het natuurpad rond het Field Center. Reizigers kunnen deze korte en gemakkelijke routes zonder gids afleggen. Houd je ogen open om de gibbons en roodbladige apen in de takken te zien slingeren. En vergeet ook zeker niet om een aantal foto’s te maken!

 

Verken de jungle met een expert

danum valley

De meest activiteiten die we tot nu toe hebben beschreven kan je op eigen houtje uitvoeren. Toch bestaan er nog betere manieren om het gebied te ontdekken, namelijk onder begeleiding van een van de vele rangers.

De rangers hebben tientallen jaren ervaring en kunnen bezoekers meenemen op langere wandelingen door de jungle. Sommige paden leiden door de dichte jungle naar watervallen. Anderen leiden naar uitkijkpunten en de eerder benoemde canopy hikes. Afhankelijk van de route duren de tochten doorgaans tussen de twee en zeven uur.

Breng overigens wel bloedzuigersokken mee om jezelf te beschermen tegen de bedreigingen van alomtegenwoordige bloedzuigers. Maar dit is natuurlijk een tip die geldt voor alle activiteiten binnen dit artikel.

 

Ontdek de zeldzame en bedreigde vogels

danum valley

Het beschermde tropische bos van Danum Valley herbergt honderden soorten vogels. Wetenschappers ontdekken ook nog eens regelmatig nieuwe soorten. Opkomende of ervaren vogelaars maken van de gelegenheid gebruik om deze tropische vogels te ontdekken.

Houd je ogen open en ontdek bijvoorbeeld de ene na de andere neushoornvogel boven je hoofd. Of bekijk de takken voor de zeldzame blauwkop pitta. Een andere goede optie is om een boek mee te nemen uit de Field Center-bibliotheek. Maar ook de rangers kunnen je naar gebieden brengen waar vogels nestelen.

Ga anders op het terras van de cafetaria zitten met uitzicht op het regenwoud en ontdek onder het genot van een kopje koffie de prachtige vogelsoorten uit het gebied.

 

Geniet van een van de rijkste biodiversiteitsgebieden ter wereld

In de jungle leven meer dan 100 soorten zoogdieren, 300 bekende vogelsoorten en duizenden insecten.

Veel dieren houden zich verscholen van de orang-oetans die tussen de takken zwaaien. Het sambarhert steekt zijn kop door het gebladerte, terwijl kleine welpen lui in de boomtoppen hangen.

Kijk naar de grond en zie te grote insecten die patrouilleren als een leger van gedisciplineerde soldaten. Maar je kunt hier ook een kudde dwergolifanten over de rivier zien dwalen.

Er zijn maar weinig plaatsen op de planeet die zo'n biodiversiteit bieden. Neem je daarom voor om er zoveel mogelijk te ontdekken!

 

Neem een duik in een van de natuurlijke baden

Danum Valley staat bekend om zijn opmerkelijke watervallen langs de verschillende regenwoudpaden. Na een paar uur wandelen is iedereen natuurlijk toe aan een klein beetje ontspanning.

Als je daarom tijdens je reis deze prachtige watervallen tegenkomt, aarzel dan zeker niet om in de natuurlijke poelen te zwemmen. Het water is helderblauw en je kunt een gevarieerde selectie van vissoorten om je heen observeren. Je kunt ook hulp krijgen van de gidsen om de slangenwaterval te ontdekken.

Lees ook:  Snel een vakantiepotje opbouwen

Ga op de rotsen zitten en dompel je voeten onder in het water terwijl kleine vissen eromheen zwermen. Of duik en koel af onder het vallende water.

Pas overigens ook hier op voor bloedzuigers in en rond het water.

 

Nachtelijke jungle tour

Aangezien er na zonsondergang een groot aantal diersoorten te zien is, is het een goed idee om tijdens een bezoek aan de vallei een spannende nacht safari te maken. Je komt hierbij een verscheidenheid aan nachtdieren tegen.

Denk bijvoorbeeld aan civetkatten, vossen en allerlei soorten herten. Om 's nachts de weelderige vegetatie van deze regio te ontdekken, heb je de optie om je bij een touroperator aan te sluiten. Hier kan je ook meteen een auto huren voor je wilde reis.

Deze plek kun je het beste met een groep mensen bezoeken. Hoewel het onverharde terrein zorgt voor een hobbelige rit, zal het absoluut een bijzondere ervaring opleveren.

 

Maliau-bekken

Als je dacht dat de Danum-vallei wild was, wacht dan tot je het Maliau-bekken ziet. De regio in het hart van Sabah is ongeveer zo groot als Singapore. Tot op heden is echter slechts een klein deel van het gebied ontdek. Hierdoor is het bekken met recht een verloren wereld te noemen en weten wetenschappers nog steeds niet precies wat er in dit geheimzinnige bos staat.

Volg het pad naar de top van de natuurbaden en verblijf in de herberg op de top van de berg. Niets is te vergelijken met wandelen op deze wilde en uitdagende paden.

 

Neem een verfrissende duik in de rivier

We hadden het net al even over het maken van een heerlijke duik in een van de watervallen, maar je hebt nog meer opties als je op zoek bent naar wat afkoeling. Op droge dagen kunnen bezoekers zwemmen in de langzaam stromende rivier bij het Field Center.

Houd er wel rekening mee dat je alleen kunt zwemmen met een gids. Onderschat ook zeker nooit de langzame stroom. Het kan je gemakkelijk naar diepere wateren vervoeren. Verder is het absoluut een ideale manier om even heerlijk te ontspannen.

Zwem in de vlakke omgeving en koel even helemaal af na al het wandelen. Vergeet ook zeker niet om een paar foto’s te maken van de prachtige omgeving.

 

Breng de nacht door in een koninklijke junglehut

Aan het einde van de 20e eeuw bezochten het toen Zweedse koningspaar de Danum Valley. De Britse royals volgden bijna 20 jaar later.

Bij deze twee gelegenheden verbleven de koningen in de luxe hut van het tropische bos. Maar wie denkt dat dit alleen is weggelegd voor de royals heeft het mis. Je kunt namelijk zelf ook gewoon verblijven in deze luxe junglehutten.

De ruime bungalows bieden het comfort van een vijfsterrenresort, maar zijn gewoon gelegen midden in het regenwoud.

De gasten vallen in slaap in het constante achtergrondgeluid van de jungle. En de zonsondergang waar we het eerder over hadden? Die komt bewonder je hier gewoon vanuit je kamer!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down