Als mensen maken we - net als planten en dieren - onderdeel uit van de natuur op aarde. De natuurlijke cycli van de planeet beïnvloeden ons welzijn en onze gezondheid. Net zo goed hebben onze handelingen en acties invloed op de natuur om ons heen. Zo dragen jouw dagelijkse gewoontes bij aan je eigen gezondheid en die van de aarde.
De natuur op aarde
Door contact te maken met de aarde en de natuur, komen we beter in contact met onszelf. Als we letterlijk in contact staan met de aarde, voelen we ons beter en hebben we een betere verbinding met de planeet waarop we leven.
Vroegere natuurvolken spraken al over de helende kracht van de aarde. Tegenwoordig weten we dat het gaat om elektronen uit de aarde die ons goed doen. Ze werken als antioxidanten die schadelijke vrije radicalen afvangen. Een paar minuten per dag is al voldoende om dit helende effect van de aarde te ervaren.
Aarden doe je met je blote voeten op de aarde, op het gras, het zand of de bosgrond. Trek eens je schoenen uit en loop met blote voeten door de tuin. Of doe yoga op het gras. Er zijn talloze manieren waarop je kunt aarden.
Natuurlijke vorm van magnesium
Natuurzuivere producten komen vaak rechtstreeks uit de natuur en sluiten het beste bij ons lichaam aan. Bijvoorbeeld een natuurlijke vorm van magnesium. Ons lichaam herkent deze magnesiumsoort gemakkelijk en neemt hem ook goed op. Ken je bijvoorbeeld magnesium carbonaat? Deze natuurlijke vorm van magnesium komt voor in de schelp van schelpdieren en botten.
Als een vitamine of mineraal goed wordt opgenomen, kan het zijn werk in ons lichaam beter doen. Anders is het als je een lichaamsvreemde vorm van magnesium of een ander mineraal slikt. Deze wordt minder goed herkent door je lijf en daardoor ook minder goed opgenomen. Het is goed om te weten of je voldoende vitamine binnenkrijgt. Hiervoor kun je eens met een mesoloog praten.
Je eigen groenten telen
Je eigen groenten kweken is een perfecte manier om goed voor jezelf en de aarde te zorgen. Zeker als je gebruik maakt van natuurlijke meststoffen en als je natuurlijke vijanden inzet om insecten op afstand te houden.
Denk bij natuurlijke vijanden aan het lieveheersbeestje, dat bladluizen eet. Vaak komt dit diertje als vanzelf in je tuin als je planten bladluis hebben.
Door je eigen groenten te telen draag je bij aan de biodiversiteit en laat je planten koolstof vastleggen. Waar de meeste biodiversiteit is, vind je de schoonste lucht, water, bodem en voedsel. Dit komt omdat verschillende planten en dieren samenwerken om de gezondheid van het ecosysteem te waarborgen.
Het maakt niet uit of je een balkon, stadstuin of moestuin hebt. Met een aantal potten met groenten erin kun je ook je eigen groenten kweken en bijdragen aan biodiversiteit.
Terwijl je met de planten bezig bent, vergeet je even alles om je heen. Ook dagelijks even naar je groeiende planten kijken, wat opkomend onkruid weghalen, oogsten en water geven zorgt ervoor dat alle stress van je af glijdt.
Als je daarnaast je eigen zaad wint door groenten in het zaad te laten schieten, help je lokale bestuivers die op de bloemen af komen. Door op deze manier voor onszelf en onze omgeving te zorgen, kunnen we een wonderbaarlijke transformatie waarnemen in de natuur om ons heen. Ben je serieus over het beginnen van een eigen moestuin? Lees in dit artikel dan de belangrijkste tips.
Omring jezelf met de elementen van de natuur op aarde
Natuurlijke materialen als leem, glas en hout staan niet alleen prachtig. Ze zijn ook gezond voor het milieu en je eigen lichaam. Zo wasemen ze geen chemische stoffen uit, wat kunststoffen wel doen.
Natuurlijk materialen geven je huis een aangename sfeer en een prettig uitstraling. Allereerst zorgen ze voor een prettige akoestiek. Ook de luchtvochtigheid en isolatie verbeteren als je met natuurlijke materialen in je huis gaat werken.
Maak er een goede gewoonte van om te kiezen voor producten van natuurlijke materialen. Door deze en andere gezonde dagelijkse gewoontes dragen we bij aan onze eigen vitaliteit en die van de natuur op aarde.