
De Nederlandse fotograaf Roman Robroek heeft een passie voor oude, leegstaande gebouwen. Maar hoewel de meeste bouwwerken die hij vastlegt compleet vervallen zijn, is dit eeuwenoude, unieke kasteel nog in perfecte staat. Het Italiaanse Castello di Sammezzano dat te vinden is in Leccio, Toscane, is tussen 1853 en 1889 volledig gerenoveerd door Ferdinando Panciatichi Ximenes d' Aragona in de toen populaire Moorse architectuurstijl. Dit is een belangrijke factor geweest voor het bijzondere karakter van het gebouw. De reden dat het er nog altijd zo goed uitziet, is omdat vrijwilligers zich eraan toegewijd hebben om het extravagante kasteel te onderhouden. En dat is niet zo gek, want het zou zonde zijn om deze architecturale schat verloren te laten gaan.
Van de Romeinse tijd tot nu
Volgens historische bronnen bestond het landgoed al in de Romeinse tijd. Vanaf de Middeleeuwen viel het landgoed met zijn kasteel in handen van belangrijke families zoals de’ Medici. In 1605 werd het hoofdgebouw gebouwd door Ximenes Aragona dat na zijn overlijden in 1816 geërfd werd door zijn neef Ferdinando Panciatichi. Hij spendeerde veertig jaar aan het plannen, financieren en herbouwen van het kasteel wat geleid heeft tot het prachtige gebouw dat het vandaag de dag is. Na zijn dood raakte het gebouw weer in verval. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er veel geroofd; voornamelijk beelden uit de exotische tuinen. In 1970 werd het weer opgeknapt en omgevormd tot luxe hotel en restaurant, maar sinds de jaren 90 staat het kasteel weer leeg.
Bijzondere bezichtigingen
Zo heel af en toe worden de deuren van Castello di Sammezzano door het vrijwilligersteam Comitato FXPA geopend voor bezichtigingen, waardoor Robroek in 2012 deze indrukwekkende foto's kon nemen. Er zijn niet genoeg woorden om de pracht van het interieur te kunnen beschrijven. Vooral omdat er maar liefst 365 kamers zijn - voor elke dag van het jaar één - met allemaal een unieke inrichting. Elk meer dan rijkelijk versierd met gekleurde tegels, glas in lood ramen, smeedijzeren kroonluchters, plafonds in alle kleuren van de regenboog of geornamenteerd, ingetogen wit en vele bogen en pilaren. Wij zouden hier zeker eens willen verdwalen...
Nog enkele foto's

darmé

darmé

darmé

darmé

Martino zegwaard

Martino zegwaard

Martino zegwaard

massimo listri