Dit curieuze verlaten kasteel heeft een duizelingwekkend mooi interieur

31 juli 2019
281

De Nederlandse fotograaf Roman Robroek heeft een passie voor oude, leegstaande gebouwen. Maar hoewel de meeste bouwwerken die hij vastlegt compleet vervallen zijn, is dit eeuwenoude, unieke kasteel nog in perfecte staat. Het Italiaanse Castello di Sammezzano dat te vinden is in Leccio, Toscane, is tussen 1853 en 1889 volledig gerenoveerd door Ferdinando Panciatichi Ximenes d' Aragona in de toen populaire Moorse architectuurstijl. Dit is een belangrijke factor geweest voor het bijzondere karakter van het gebouw. De reden dat het er nog altijd zo goed uitziet, is omdat vrijwilligers zich eraan toegewijd hebben om het extravagante kasteel te onderhouden. En dat is niet zo gek, want het zou zonde zijn om deze architecturale schat verloren te laten gaan.

Van de Romeinse tijd tot nu

Volgens historische bronnen bestond het landgoed al in de Romeinse tijd. Vanaf de Middeleeuwen viel het landgoed met zijn kasteel in handen van belangrijke families zoals de’ Medici. In 1605 werd het hoofdgebouw gebouwd door Ximenes Aragona dat na zijn overlijden in 1816 geërfd werd door zijn neef Ferdinando Panciatichi. Hij spendeerde veertig jaar aan het plannen, financieren en herbouwen van het kasteel wat geleid heeft tot het prachtige gebouw dat het vandaag de dag is. Na zijn dood raakte het gebouw weer in verval. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er veel geroofd; voornamelijk beelden uit de exotische tuinen. In 1970 werd het weer opgeknapt en omgevormd tot luxe hotel en restaurant, maar sinds de jaren 90 staat het kasteel weer leeg.

Bijzondere bezichtigingen

Zo heel af en toe worden de deuren van Castello di Sammezzano door het vrijwilligersteam Comitato FXPA geopend voor bezichtigingen, waardoor Robroek in 2012 deze indrukwekkende foto's kon nemen. Er zijn niet genoeg woorden om de pracht van het interieur te kunnen beschrijven. Vooral omdat er maar liefst 365 kamers zijn - voor elke dag van het jaar één - met allemaal een unieke inrichting. Elk meer dan rijkelijk versierd met gekleurde tegels, glas in lood ramen, smeedijzeren kroonluchters, plafonds in alle kleuren van de regenboog of geornamenteerd, ingetogen wit en vele bogen en pilaren. Wij zouden hier zeker eens willen verdwalen...

Lees ook:  Foto's waarop je elk veertje van exotische vogels perfect kan bestuderen

Roman Robroek5 Roman Robroek6 Roman Robroek7 Roman Robroek9 Roman Robroek3 Roman Robroek2 Roman Robroek4 Roman Robroek1 Roman Robroek Roman Robroek10 Roman Robroek11

Nog enkele foto's

darmé

darmé

darmé

darmé

darmé

darmé

darmé

darmé

Martino zegwaard

Martino zegwaard

Martino zegwaard

Martino zegwaard

Martino zegwaard

Martino zegwaard

massimo listri

massimo listri

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Met fietsvakantie op latere leeftijd, tips en advies

De paradijsvogelplant: zo verzorg je hem

Met jouw fiets op vakantie: tips voor een veilige fietsvakantie

Kun je je yogamat ook als sportmat gebruiken?

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings