
Anne van der Zwaag is curator, publicist en directeur van designbeurs OBJECT. Ze maakt grote tentoonstellingen (o.a. in het Fotomuseum en de Kunsthal), schrijft boeken en columns, adviseert bedrijven en zit ze in allerlei besturen en adviescommissies. Daarnaast verzamelt ze zelf ook. Bijzonder hoe deze creatieve duizendpoot al jong haar artistieke stempel zet. We vroegen haar daarom naar haar liefde voor kunst en design, en voor welke kunstenaars zij warm loopt.
Wat betekent design en kunst voor jou? Design en kunst zijn voor mij grote inspiratiebronnen, ze geven je een andere kijk op het leven. Dat kan van filosofische aard zijn en gaan over reflectie en inzicht maar ook over de alledaagse omgang met de mensen en spullen om je heen.
Wat inspireert je? Reizen. In aanraking komen met andere culturen en zienswijzen. Het inspireert en relativeert. Recent ben ik voor het eerst in IJsland geweest. Het land stond al lang op mijn wishlist en terecht. Het landschap is overweldigend en magisch. De mensen staan dichtbij de natuur, en bij zichzelf. Niet voor niets is er heel weinig vervuiling en heel weinig criminaliteit. Reizen in IJsland brengt je weer even terug bij de basis van het bestaan.
Wat is jouw laatste aangekochte kunstwerk en waarom? Mijn laatste aanwinst heb ik niet gekocht maar gekregen, het is een werk van Nynke Koster, een schuimrubberen afgietsel van het plafond van Paleis Soestdijk. Heel bijzonder. Op BIG ART wordt een XL versie van dit werk getoond dus kun je het zelf bekijken! Mijn meest recente aankoop is van Jans Muskee, ook een van de deelnemers aan BIG ART. Hij maakt prachtige realistische werken, het lijken schilderijen maar zijn tekeningen.
Wat is jouw favoriete kunstwerk of stijl? Ik ken zoveel goeie en getalenteerde kunstenaars en ontwerpers, ze hebben allemaal hun eigen kwaliteiten en karakteristieken. Persoonlijk hou ik erg van werken waarbij op een bijzondere manier wordt omgegaan met de beleving van ruimte, zoals in het werk van beeldend kunstenaar Krijn de Koning, maar ook van fotografe Katrin Korfmann en van Paul Nassenstein.
Voor de pop-up expositie BIG ART in Capital C (het nieuwe centrum voor de creatieve industrie in Amsterdam) selecteerde je 50 oversized kunstwerken: van schilderijen tot sculpturen, alles in overweldigend formaat. Hoe ben je er toe gekomen om deze tentoonstelling op te zetten?
BIG ART is een eigen initiatief, ik zie mijzelf als een cultureel entrepreneur, een verbinder. Ik wilde al langer iets groots in Amsterdam organiseren en had het gevoel dat er ruimte was voor een nieuw geluid. BIG ART houdt het midden tussen een tentoonstelling en een beurs, de werken zijn te bekijken maar ook te koop.
Wanneer is BIG ART voor jou geslaagd? Voor mij is het heel belangrijk dat deelnemende kunstenaars en ontwerpers blij zijn met hun presentatie en plek, dit vertaalt zich altijd door naar de bezoekers, die voelen dat. De hoeveelheid bezoekers bepaalt vervolgens het succes van het concept, is het zo interessant dat mensen willen komen kijken. En natuurlijk is het ook fijn als werken worden verkocht want daar worden de deelnemers weer beter van. Uiteindelijk doe ik dit niet om er rijk van te worden, ik vind het fijn en belangrijk om een platform te bieden en andere mensen te inspireren.
Welke kunstenaars met een bijzondere techniek of verhaal zou je willen uitlichten?

Van links naar rechts: Eveline Visser, Jolan van der Wiel en Itamar Gilboa. Alledrie zijn ze te zien op de tentoonstelling BIG ART.
Eveline Visser voegt schilderingen, fotografische collages, objecten en geluid samen tot intrigerende installaties . Ze maakt haar eigen interpretaties van de werkelijkheid in kunstwerken die heel gelaagd zijn, in materiaal en techniek maar ook inhoudelijk probeer je als toeschouwer steeds te duiden wat je ziet. Haar kleurgebruik is altijd gedempt waardoor er een bepaalde stemmigheid in haar werk zit, noem het melancholie, daar hou ik van in kunst, en ook in muziek trouwens.
Jolan van der Wiel is gefascineerd door de krachten van de natuur, hij experimenteert hier op een bijna wetenschappelijke manier mee. De uitkomsten van zijn onderzoek vertaalt hij in objecten en producten die een enorme vernieuwing uitstralen in materiaal en vorm. Hij toont zich een nieuwe generatie ontwerpers voor wie het proces net zo belangrijk of misschien wel belangrijker is dan het eindresultaat. Het mooie is dat bij Jolan juist het eindresultaat ook heel erg tot de verbeelding spreekt.
Itamar Gilboa maakt werk dat bestaat uit tientallen gipsen producten uit onze consumptiemaatschappij – om het bewustzijn over ons voedsel en de herkomst ervan aan de orde te stellen. Je moet problemen vaak eerst begrijpen en vaak ook ervaren, voor je tot een gedragsverandering kunt komen. Itamar maakt de voedselproblematiek persoonlijk en registreerde een jaar lang zijn eigen consumptie, vertaald in een enorme installatie. Zo wordt een confronterend beeld neergezet van zijn eigen levenswijze maar ook dat van de toeschouwer.
Welke tentoonstellingen die je dit jaar bezocht maakten indruk? Into Nature was een zomertentoonstelling door het Drentse landschap, waarbij kunst en natuur een bijzondere relatie aangingen. Ik ben zelf ook een natuurmens dus deze expositie bood ‘best of both worlds’. Op dit moment zou ik Making Africa in de Kunsthal aan willen raden, een geweldig project. Ik ben geboren in Kameroen dus mijn hart ligt echt in Afrika. De tentoonstelling laat de enorme creativiteit, drive en potentie van het continent zien. De rijke tradities, kleuren, patronen en materialen zijn een lust voor het oog.
Waar zie je jezelf over vijf jaar? Ik leef heel erg met de dag en ben eigenlijk niet strategisch met de toekomst bezig, het gevaar is altijd dat je dan vergeet van het nu te genieten. Ik ben wel echt een ondernemer en het liefst eigen baas dus voor een ander bedrijf of museum zou ik niet snel meer gaan werken. Onafhankelijkheid en vrijheid zijn voor mij heel erg belangrijk alleen op die manier kan ik me onderscheiden en bijzondere dingen realiseren.
[hr]
Petra Hart breekt tijdens haar studie aan de Rietveld Academie door met haar Fam.Li kunstproject / goed doel Heart-World. Exposeert in Brussel, New York, London en Hamburg. Richt samen met kunstverzamelaar Bas Kuiper platform AMFAD (Amsterdam Fashion Art & Design) op en brengt hiermee netwerken uit verschillende disciplines bij elkaar. Petra houdt zich nu bezig met nieuwe serie kunstwerken en geeft rondleidingen en diners in haar studio. Meer informatie op www.petrahart.com
Foto Anne van der Zwaag door Anneke Hymmen
[hr]
Over BIG ART
Van zaterdag 19 november tot en met 27 november staat Capital C, de oude Diamantbeurs van Amsterdam en nieuwe creatieve hub, tijdens de expositie BIG ART vol met de ruim vijftig oversized installaties van grootse namen en jong talent uit de kunst- en designwereld: monumentale schilderijen en tekeningen, sculpturen, oversized interieur, enorme foto's, grote videoprojecties, technische en textiele installaties. Anne selecteerde deze verzameling werken die nog nooit op deze schaal en in deze combinatie bij elkaar werden gebracht.

Werk van Pieter Obels, ook te zien op BIG ART

De oude diamantbeurs aan de Wibautstraat waar de nieuwe culturele hub Capital C binnenkort gevestigd wordt en de expositie BIG ART plaatsvindt.