Kunst maken heeft een positieve invloed op de hersenen

11843 VIEWS
Kunst maken heeft een positieve invloed op de hersenen

Door de jaren heen zijn er vele onderzoeken gedaan naar manieren om de hersenen scherp te houden. Tot op late leeftijd fris en fit blijven is een groot goed! Voor degenen met een kunstzinnige hobby is er goed nieuws van de vooraanstaande Mayo Clinic in de Verenigde Staten. Zij deden onderzoek onder 256 mensen tussen de 80 en 89 jaar. Gedurende vier jaar werd hun cognitieve toestand gemonitord.

“Waar gemiddeld 49,2% van de mensen te maken kregen met een verslechtering van hun cognitieve vermogens, was dat bij de artistiekelingen slechts 16,7%”

Wat bleek? De mensen die er een artistieke hobby op nahielden, hadden 73% (!) minder kans om een cognitieve stoornis te ontwikkelen. Andere creatieve hobbies (zoals handwerken) en sociale activiteiten of werken met een computer hadden ook een positieve invloed op de gezondheid van de hersenen, maar de invloed was niet zo groot als bij mensen die echt kunstzinnig bezig waren. Waar gemiddeld 49,2% van de mensen te maken kregen met een verslechtering van hun cognitieve vermogens, was dat bij de artistiekelingen slechts 16,7%.

“Het lijkt erop dat een relatief korte periode van kunstzinnige vorming de onvermijdelijke slijtage van de hersenen op latere leeftijd kan afremmen of zelfs ongedaan kan maken”

Overigens is de Mayo Clinic niet het enige instituut dat dit verband aantoonde. Al eerder werd in Duitsland een soortgelijk onderzoek uitgevoerd, waarbij vooral de nadruk lag op het verschil tussen kunst maken en kunst kijken. Gedurende tien weken volgden 14 mannen en vrouwen in de leeftijd tussen 62 en 70 verschillende praktische kunstlessen, terwijl een andere groep van 14 mensen in dezelfde leeftijd een cursus volgden in het beoordelen en waarderen van kunst. De eerste groep (u voelt hem al aankomen) vertoonden een significante verbetering in psychologische weerbaarheid én hersenactiviteit, een effect in de groep ‘kunstkijkers’ niet van toepassing was. Het lijkt erop dat een relatief korte periode van kunstzinnige vorming de onvermijdelijke slijtage van de hersenen op latere leeftijd kan afremmen of zelfs ongedaan kan maken.

“Cognitieve en motorieke processen werken samen, wat resulteert in een toestand waarin men helemaal opgaat in de creatieve activiteit”

Over het ‘waarom’ van deze verbanden wordt overigens nog volop gespeculeerd, maar veel onderzoekers denken dat het positieve effect ontstaat doordat cognitieve en motorieke processen samenwerken, wat resulteert in een toestand waarin men helemaal opgaat in de creatieve activiteit. Die ‘flow’, die veel creatievelingen waarschijnlijk herkennen, is dus niet alleen lekker maar ook nog eens gezond! En voor wie nog niet schildert, tekent of beeldhouwt? Reden te over om op welke leeftijd dan ook toch maar eens een cursus uit te zoeken…

Lees ook:  Chocolade kan je leven redden..

Beeld: Hartwig HKD via Flickr.com

 

MEER INSPIRATIE

Beste kunstacademie Nederland
De dagelijkse routine van briljante geesten
Hoe je de tijd kunt vertragen als je ouder wordt
4 creatieve manieren om meer planten in huis te halen

2 thoughts on “Kunst maken heeft een positieve invloed op de hersenen


Comments are closed.