Creëer meer daglicht in donkere ruimtes

16 januari 2023
370
Huiskamer verlicht door daglicht

Nu wij net de langste nachten van het jaar weer gepasseerd zijn, worden wij allemaal iets blijer als wij vanuit werk met daglicht naar huis vertrekken. Daglicht heeft namelijk een grote invloed op onze gemoedstoestand. Wij voelen ons letterlijk gelukkiger met daglicht. In huis is het vaak een stuk donkerder dan buiten en iedereen heeft wel het donkerste plekje of kamer in huis. Hoe creëer je nou meer daglicht in donkere ruimtes en zorg je ervoor dat de donkere kamers en hoekjes in je huis weer verlicht worden? Lees snel verder voor de tips!

Verlichting

Meer verlichting! Een oplossing hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn. Tegenwoordig zijn er veel lampen speciaal ontworpen om daglicht na te bootsen. Heb jij een donker hoekje in de woonkamer waar nooit het licht schijnt? Zet daar dan een lamp neer, met een smart lamp kan je makkelijk de instellingen aanpassen naar een daglicht stand. Dit zal je kamer doen oplichten, letterlijk!

Lichte kleuren

Maak vooral gebruiken van lichte kleuren in de ruimte die vanzelf al heel donker is. Misschien heb je een studiekamer die geen ramen heeft of niet aan de zonnige kant ligt. Dit is heel fijn in de zomer, want die kamer blijft altijd lekker koel. Helaas is het niet fijn om daar voor een lange tijd te zitten. Vaak zijn deze ruimtes ook wat meer verlaten of worden nog eens donkerder gemaakt met donkere meubels en gordijnen.

Probeer te werken met lichte meubels en lichte gordijnen. Verf de muren ook in lichte kleuren als dat kan. Heb je geen raam in die ruimte? Zet daar ook genoeg verlichting neer. Spiegels kunnen de ruimte ook goed opvullen met weerkaatsend licht. Hang bijvoorbeeld een spiegel dicht bij de lampen zodat het licht versterkt wordt.

Lees ook:  Dit mysterieuze herenhuis ging van sloopwoning naar miljoenen optrekje
Glazen tafel, verlichte kamer

Doorzichtig

Zijn er mogelijkheden tot een aanpassing in het huis? Dan kan je kijken naar bijvoorbeeld doorzichtige deuren, bijvoorbeeld van de woonkamer naar de gang. De gang staat ook vaak bekend als een donkere plaats waar nooit daglicht te zien is, tenzij de deur opengaat. Bekijk de mogelijkheden voor meer glazen deuren in huis. Zo kan je meer licht verspreiden in huis en heb je ook nog eens een moderne uitstraling.

Stond een verbouwing al in de planning? Dan is het raadzaam om te kijken hoe je meer licht in huis kan brengen door bijvoorbeeld een lichtkoepel te plaatsen. Dit brengt meer daglicht maar ook een besparing van energie met zich mee. Kijk ook voor mogelijkheden om een glazen wand of een schuifdeur te plaatsen naar de tuin. Daglicht in combinatie met een groene achtertuin geeft altijd een gezellig gevoel.

Ook kan je je voordeur vervangen met een doorzichtige deur. En geen zorgen, hierbij wordt speciaal veiligheidsglas gebruikt die tegen inbraak. Wel is het verstandig om zowel de voordeur als de achterdeur te beveiligen met stevige sloten. Heb je al glazen deuren en wil je alleen je slot inbraak-proof maken? Dan zijn er bijvoorbeeld bedrijven zoals Slotenmaker112 in Roermond die alleen het slot vervangen ook preventief uitvoeren.

Glazen schuifdeuren

Meer glas

Werk vooral met doorzichtige meubels, bijvoorbeeld een glazen salontafel of een stellingkast die je niet vol zet met boeken, maar juist ruimte tussen de decoratie laat. Let ook op donkere gordijnen, ook hier geldt, hoe meer je van je ramen kan zien, hoe meer daglicht er de kans heeft om binnen te komen. Tafels en stoelen met doorzichtige poten helpen bij het meer zien van je vloer, waardoor er ook meer licht in de ruimte is.

Lees ook:  Lou Kenny is 58 en loopt nog steeds op de catwalk

Er zijn verschillende manieren om je huis een stuk lichter te maken en te voorzien van meer daglicht. In de meeste gevallen creëer je meer daglicht in donkere ruimtes door een paar meubels te verplaatsen of je inrichting te veranderen. Wil je het groter aanpakken? Dan kan je natuurlijk kijken naar de verbouwingsmogelijkheden. Het is in ieder geval een investering in je eigen portie geluk!

Ben je geïnteresseerd in meer blogs waarin wij het hebben over meer positiviteit brengen in je huis? Lees dan deze blog over het creëren van een werkomgeving vol met positieve energiestromen!

Over de auteur

Mathias Molenberg

Recente berichten

De verschillende soorten Philodendron verzorgen

Waarom koud water goed voor je is

Zo verzorg je de passiebloem!

Dieren sport door de jaren heen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings