Creatief met kleding

17 juni 2022
406
kleding

Heel veel mensen zijn uitermate creatief als het gaat om kleding of craften. Zo zijn er talloze hobby’s die al jaren bestaan als het gaat om het zelf maken van kleding stukken of kleding op te pimpen. Ook zijn er talloze bedrijven die creatief zijn met kleding. Zo kun je onder andere kleding laten bedrukken bij totaal textiel. Textiel bedrukken is een zeer populaire methode om kleding op te pimpen of te redesignen. Zo zijn er veel mensen en jongeren die dit thuis doen om het vervolgens weer te verkopen aan andere mensen met een webwinkel om bij te verdienen.

Haken en breien

Haken en breien zijn ook manieren om kledingstukken of andere dingen mee te maken. Zo heb je bij het breien 2 verschillende breinaalden. De wol steekt op elkaar en hier maak je lussen mee die aan erlkaar blijven zitten. Hierdoor kun je lappen maken die je vervolgens met een naaimachine aan elkaar kunt naaien. Hierdoor krijg je aan het einde van het proces een leuke trui of iets anders. Voor wie hier heel handig mee is kan ook mooie patronen haken of breien in de wol. Zo krijg je dus een echte klassieke trui zoals oma die vroeger zou maken voor je. Helaas is het geen hele populaire hobby onder de jeugd omdat het gezien kan worden als iets oubolligs terwijl je hier juist hele leuke en creatieve dingen mee kunt maken.

Borduren

Borduren is iets wat al eeuwen een traditie vormt, net als breien. Haken is een jongere trend die ongeveer in 1900 ergens is ontstaan. Borduren werd echter al veel eerder gedaan. Zoals in kussens, op schilderdoeken maar ook in kleding voor baby’s, knuffels en handdoekjes. Broduren werd vroeger gedaan doormiddel van naald en draad in textiel. Tegenwoordig kan dit veel makkelijker en sneller doormiddel van een borduurmachine. Hierbij zet je de gewenste draad en kleur in de machine en kun je doormiddel van software een patroon in de machine inladen waarna die automatisch aan de slag gaat met het borduur werk.

Lees ook:  3 markante vrouwen over stijl, het leven en ouder worden

Echter is dit niet zo eenvoudig als het klinkt want je moet wel kunnen werken met de software van de machine die je hebt of waar je mee werkt. Dit heeft wel enige tijd nodig om onder de knie te krijgen. Maar het is zeker een leuke en creatieve hobby waar je geweldig leuke creaties mee kunt maken als je er mee aan de slag gaat. Patronen voor een borduur machine zijn vaak ook gratis te vinden online (freebies is hier een website van) deze motiefjes kun je dan downloaden en overbrengen op het borduurapparaat met een USB-kabel of USB-stick.

Borduren kun je tegenwoordig doormiddel van een borduurmachine bijna overal op. Van T-shirts tot petjes, niks is te gek om te bedenken. Voor ieder type stof moet je er alleen wel rekening mee houden dat er verschillende naald diktes zijn en verschillende soorten draad/ garen nodig is. Dit geldt trouwens ook voor naaimachines. Doe je dit niet dan kan de naald springen bij de dik stof of een te dikke ondergrond. Dit kan veel schade brengen aan de machine maar is ook gevaarlijk voor jezelf als de naald wegschiet en bijvoorbeeld terecht komt in een oog. Enige basiskennis bij dit soort hobby’s is toch wel echt vereist.

Tweedehands kleding pimpen

Wat erg hip is onder jeugdigen tegenwoordig is het pimpen van oude of tweedehands kleding. Dit is wel Vintage kleding genoemd. Het is vaak stukken goedkoper om aan te schaffen en veel beter voor het milieu als meer mensen dit zouden doen. Bij het pimpen van oude kleding kun je denken aan iets compleet nieuws maken van het kledingstuk. Een oude jeans kort knippen en leuke details eraan toevoegen zoals een kanten randje of een leuke patch. Ook kun je je oude spijkerbroek in de naden kapot knippen en hier een rok van maken. Hier kun je gewoon video’s voor vinden op YouTube.

Lees ook:  Prachtige opname van een golvende storm

Eigenlijk is het hartstikke leuk om je eigen kleding te maken of om oude kleding nieuw leven in te blazen. Je kunt hiermee echt jezelf in je kleding verwerken en naar voren laten komen. Daarnaast is het voor het milieu een stuk beter, als er vaker naar tweedehands kleding gegaan zou worden of het pimpen en hergebruiken van oude kleding. De kledingindustrie is een enorm vervuilende factor. Ook bij het maken van confectiekleding heel veel slechte chemicaliën en andere stoffen gebruikt. Oude of foutieve kleding vaak massaal gedumpt in natuurgebieden omdat de industrie en snel en makkelijk vanaf wil zijn. In China kleding massaal in de woestijn gedumpt. Deze trend is daarom een hele goede trend en hobby om jezelf in te verdiepen en wellicht eens over na te denken voor dat je weer een grote online bestelling plaatst. Dit is en beter voor het milieu en beter voor je portemonnee!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

Begonia's snoeien en verzorgen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings