
De kunst staat nooit stil. Zelfs als het lijkt alsof er geen ruimte meer is voor vernieuwing, is er ergens wel weer een creatieveling met een totaal eigen visie die daar verandering in brengt. Hetzelfde geldt voor deze kunstenaars, die de eeuwenoude borduurkunst hebben heruitgevonden. Zij toveren met hun naald en draad enorme, roze stieren op straat of maken de zieken weer beter. Voor een dosis creatieve inspiratie zetten we 5 naald en draad kunstenaars op rij die het nét even anders doen.
1. Van kitsch naar kunst
Kunstenares Severija Inčirauskaitė-Kriaunevičienė uit Litouwen geeft harde, metalen voorwerpen een zachtaardig uiterlijk door er bloemen op te borduren. Haar doel hiermee is echter om het traditionele borduurwerk, dat enorm lieflijk en kitsch is, juist te ondermijnen. Borduurwerk met een kruissteek is in haar land enorm populair en elk huis is versierd met de standaard borduurpatronen die in de boekjes te vinden zijn. Zij breekt met deze traditie en gaat voor lelijke en harde metalen voorwerpen die niet binnen het huishouden thuis horen, om zo het sentimentele karakter van borduren te neutraliseren en kitsch te veranderen in kunst. Auto’s, emmers en oorlogshelmen dienen allemaal als canvas voor haar tegenstrijdige borduurkunst.
2. Een mix van stijlen
Ook kunstenares Izziyana Suhaimi borduurt niet zoals de meeste borduurders op textiel. Zij mixt meerdere kunstvormen door vrouwelijke figuren op simplistische wijze te tekenen op papier en deze vervolgens te verlevendigen met aquarelverf. Uiteindelijk worden de vrouwen aangekleed met kleurrijke borduursels of omgeven door bloemmotieven. Haar eigentijdse benadering tot de borduurkunst zorgt voor mooie contrasten in haar werk: van zwart grafiet tegenover kleurrijk draad en simpele, strakke lijnen tegenover de mooie details en rijke textuur van het borduurwerk.
3. Dubbele persoonlijkheden
Kunstenares Cayce Zavaglia maakt realistische portretten van draad die zo echt lijken dat het op een klassiek schilderij lijkt. Pas wanneer men dichterbij kijkt, is de textuur van zijde en wol te zien. Van de achterzijde van haar borduurwerken maakt zij juist schilderijen, die van een afstand op een wirwar aan draden lijken. Haar collectie heet Recto | Verso en focust op de persoon die we aan de wereld tonen; het perfecte beeld dat wij van onszelf gecreëerd hebben, en de persoon die we werkelijk zijn; vol met losse einden, knopen en chaos in ons hoofd.
4. Draaddokter
Nog een borduurder die gebruik maakt van een ongewoon canvas is kunstenaar Matthew Cox. Hij tovert röntgenscans en MRI scans om tot geborduurde kunstwerken. Zijn werken leggen het accent op leven in plaats van ziekte door de scans voor de helft om te toveren in een kleurrijke ideaalwereld. De botten van handen gaan over in handen van vlees en bloed, die in de lucht gehouden worden om te genieten van het lekker weer. En een scan van een schedel maakt deels plaats voor een dame wier blonde lokken in de wind wapperen.
5. Wereldkunst
De laatste kunstenaar in dit rijtje is eigenlijk geen borduurder, maar een haker. Kunstenares Olek gebruikt werkelijk de hele wereld als haar canvas: treinen, grote standbeelden, muren en mensen. Alles om haar heen wordt getransformeerd tot een grote, kleurrijke en zachte wereld. Wanneer zij langs is geweest lijkt het alsof er een bom van wol ontploft is. Het is dan ook haar bedoeling dat niemand haar kunst over het oog kan zien, want met haar kunst probeert ze vaak aandacht te vragen voor bepaalde problemen in de wereld en komt ze op voor dieren- en mensenrechten.
Via: My Modern Met
Wil jij graag zelf ook creatief zijn met draad? Lees dan deze blog met 25 gratis haakpatronen!