Tangramkat: een creatief boek voor kattenliefhebbers

23 maart 2017
313

Terug van weggeweest: tangram! De Chinese puzzel die uit slechts zeven stukjes bestaat en waar je alles mee kunt maken wat er maar in je fantasie opkomt. In de jaren zeventig was het razend populair in Nederland. Wellicht ligt er nog een oud doosje op zolder. Maranke Rinck en Martijn van der Linden geven met hun boek Tangramkat weer een hele nieuwe draai aan dit oude hersenspel.

tangramkat

De geboorte van de Tangramkat

De schrijvers goten de tangramfilosofie in een verhaal over een jongetje dat zich verveelt. Hij krijgt een tangrampuzzel om mee te spelen. Hij gaat direct aan de slag en maakt een kat, een huis en een vis. Het jongetje gaat helemaal op in zijn spel en hij verzint een verhaal bij de figuren die hij maakt.

Hij wil de tangramkat een speelkameraadje geven. De tweede kat die hij probeert te maken blijkt echter een hond te zijn. De kat vlucht een tangramboom in en de jongen moet een list bedenken om de tangramhond weg te krijgen. Er komen onder andere een krokodil, een dinosaurus en heel veel vogels aan te pas.

De creativiteit achter de Tangramkat

Martijn van der Linden, die dit jaar met Edward van de Vendel de Woutertje Pieterseprijs won voor Stem op de okapi, heeft de tangramkat geen twee keer hetzelfde gemaakt. Steeds legt hij de tangramblokjes net even anders neer. Hierdoor lijkt het of de kat schrikt, lekker ligt te soezen of speels achter vogels aanrent. De hoofdpersoon komt hierdoor helemaal tot leven en krijgt echt een eigen karakter.

Lees ook:  Deze kunstenaar geeft oud metaal een nieuw leven als vogel, kikker of paard

tangramkat3

Nog even los van hoe je op kunt gaan in een potje tangram en voor een moment totaal uit de waan van de dag kunt stappen.

Achterin het boek zit namelijk een kartonnen tangrampuzzel waar je zelf mee aan de slag kan.

Tangramkat is hier te koop.

Dit artikel verscheen eerder op Opa 'n Oma.

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De verschillende soorten Philodendron verzorgen

Waarom koud water goed voor je is

Zo verzorg je de passiebloem!

Dieren sport door de jaren heen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings